Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, tommy66692 napisał:

Jutubery na piachu po 8t zbierają a u nas na glinie ciezko 6 złapać jak to jest?

Reklama.

Ale co do uprawy to bardziej liczy się dobra chemia bo nawozu każdy głupi potrafi nawalić.

Chodzi o środki sor z tą chemią.

Nawet ta qq aby dobrze dać w ziemię a chemii oprócz odchwaszczania wo gule nie trzeba i plon jest jak w książce a w zboże już tego trzeba i trzeba się znać na sor żeby było 8t.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
7 minut temu, hardkor113 napisał:

Bo u nas jest potrzebny suchy rok aby tak plony uzyskać. Mocno przekropna pogoda nam nie sprzyja

Nie wiem z jakiego regionu jesteś ale u mnie tak samo to wyglada . Śląskie okolice Jastrzębie Zdrój . 

Opublikowano
Strongman napisał:

52 minuty temu, tommy66692 napisał:

Jutubery na piachu po 8t zbierają a u nas na glinie ciezko 6 złapać jak to jest?

Reklama.

Ale co do uprawy to bardziej liczy się dobra chemia bo nawozu każdy głupi potrafi nawalić.

Chodzi o środki sor z tą chemią.

Nawet ta qq aby dobrze dać w ziemię a chemii oprócz odchwaszczania wo gule nie trzeba i plon jest jak w książce a w zboże już tego trzeba i trzeba się znać na sor żeby było 8t.

A ja Ci powiem więcej. Trzeba widzieć kiedy tą chemie zastosować. Widać kto pryska czym pryska i kiedy trafia z opryskiem. Do tego obowiązkowo płodozmian o ktorym juz dawno sie zapomniało.

Opublikowano

Oj bardzo bym chciał u siebie płodozmian zmienić ale nijak żaden mi nie pasuje. Ostatnio znajomi mi powiedział że jednym z najważniejszych zabiegów jest skracanie i coś w tym jest

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

7 minut temu, hardkor113 napisał:

Bo u nas jest potrzebny suchy rok aby tak plony uzyskać. Mocno przekropna pogoda nam nie sprzyja

Nie wiem z jakiego regionu jesteś ale u mnie tak samo to wyglada . Śląskie okolice Jastrzębie Zdrój . 

Ja akurat lubelskie

Opublikowano
1 godzinę temu, isentor napisał:

Oj bardzo bym chciał u siebie płodozmian zmienić ale nijak żaden mi nie pasuje. Ostatnio znajomi mi powiedział że jednym z najważniejszych zabiegów jest skracanie i coś w tym jest

W tamtym sezonie robiłem test na polach, nawożenie takie same wszędzie i zabiegi grzybowe. Tam gdzie nie było skrócone wylegało i większa presja chorób mimo zabiegów.

58 minut temu, hardkor113 napisał:

Ja akurat lubelskie

Ja też  Lubelskie i jak ponad 2 tyg bez deszczu to rośliny na słabszej ziemi podsychają.

Opublikowano
11 godzin temu, KlimekPL napisał:

Nie uprawiam zbóż intensywnie, mógłbyś mi podać całkowite koszty uprawy pszenicy celując w 8-9 ton? Przyjmijmy tylko sezon 2020-2021 kiedy wszystko kosztowało "normalnie".

Mogę ci podać koszt nawet na ten rok jaki będę miał , oczywiście bez kosztów pośrednich jak np, podatek , krus czy coś innego . '' ULTRA10 - 0,2t x2150zł, Rsm26 - 0,7t x1100, Siarczan magnezu 0,15t x 880zł , chwast 100-150zł , grzyb 270zł , antywylegacz-60zł robak-150zł, kombajn -400zł , siew- 200zł , orka 350zł , materiał siewny ok.350zł .  Wszystkiego razem wychodzi 3260 zł/ha + pewnie coś bo być może coś pominąłem RAZEM 3500 zł/ha . Mimo że jeszcze kupowałem w miarę tanio jak widać po cenach , to koszt według ubiegłego roku podniósł się o 1000zł

• Like 1
Opublikowano

O tym mówię. Osobiście u siebie testów nie robiłem, ale w tym sezonie będę kombinował z dawkami ccc i modusa.
-0,3 modusa i 0,5ccc

-0,2modusa i 0,8ccc -> ten wariant sprawdził mi się  w tym roku-nigdzie nie leżało

-może modus solo, ale tego trochę bym się dygał

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, isentor napisał:

W tamtym sezonie robiłem test na polach, nawożenie takie same wszędzie i zabiegi grzybowe. Tam gdzie nie było skrócone wylegało i większa presja chorób mimo zabiegów.

58 minut temu, hardkor113 napisał:

Ja akurat lubelskie

Ja też  Lubelskie i jak ponad 2 tyg bez deszczu to rośliny na słabszej ziemi podsychają.

Owszem mam kawałek słabszej ziemi i jest tak jak mówisz ale na mocnych glinach częste opady nie są porzadane

Opublikowano

Agro Efekt, telefon z przed kilkunatu minut. Saletra anwilowska na grudzień 2840 i saletrzak 2688 zł brutto bb i podobno mega oferta, dostawa grudzie. Z ciekawości porównałem u innyc: ceny 2830-2880 , najkorzystniej w agroloku 

Opublikowano

Nie, pytałem o 8-10t. Sami dzwonili bo ''opiekun'' się zmienił i informują o nowej formie współpracy. Nawóz ma przyjechać wagonami w grudniu ale coś tam kręcili że odbiór chyba z punktu albo dowóz  

Opublikowano
58 minut temu, Tomek90 napisał:

Tanie usługi, tylko brać. 

To co lepiej kupić przystawkę za 200, siewnik za 50 na 10 ha kuku?

Opublikowano

A jak. to jest gospodarzenie po polsku. to nic że się nigdy nie zwróci, ale trzeba mieć wszystko swoje nawet na 2 hektary 😁

Opublikowano
30 minut temu, Bartek933 napisał:

Nie, pytałem o 8-10t. Sami dzwonili bo ''opiekun'' się zmienił i informują o nowej formie współpracy. Nawóz ma przyjechać wagonami w grudniu ale coś tam kręcili że odbiór chyba z punktu albo dowóz  

To ile ta saletra u nich wyszła

Opublikowano
20 minut temu, Zapracowany napisał:

To co lepiej kupić przystawkę za 200, siewnik za 50 na 10 ha kuku?

Raczej @Tomek90 miał na myśli że ceny usług u was są tanie i w tych pieniądzach to tylko brać usługę , a nie żeby kupować  przystawki ,siewniki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v