Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w okolicy na lokalny skład przyjechały dwa tiry z npk 4-12-12 po 1800 zł brutto to nawet nie zwalali tego tylko od razu kolejka stała i poszło jak ciepłe bułeczki. Dobrze że kupiłem latem.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ws71 napisał:

Trafiłeś w sedno , mnie zastanawia skąd mają na to kasę u mnie w okolicy tylko jeden kupił nawozy 150 t[lipiec] reszta na bieżąco czyli od grudnia zaczyna kupować, rekordziści na tym forum sprzedają plony z dwuletnim opóźnieniem , a środki do produkcji z rocznym wyprzedzeniem

Jeżeli magazyny są pełne to było uwzględnione  zapotrzebowanie zakładów azotowych na gaz do produkcji, zreszta państwo zarabia podwójnie sprzedając gaz zakładom w cenach rynkowych i na samej produkcji we własnych zakładach[spółki skarbu państwa]

zapasy gazu nie obowiązują takich zakładów jak puławy.

zakłady azotowe w puławach na 1 dobę zużywają ok 2 miliony 700tyś metrow sześciennych gazu, zużywają gaz na bieżąco nie robi się zapasów dla takich zakładów.

zapasy są dla szpitali szkół domów elektrowni na gaz itp.

Edytowane przez małoroly2018
  • Thanks 1
Opublikowano
46 minut temu, marian7k napisał:

Drewno w elektrowni to ekologiczny prąd a w chałupie grzać to truciciel, tak mądre głowy decydują!!!

Niedaleko mnie, w blokach była kotłownia i jeden duży komin. Okazało się że jest strasznie nie ekologiczny, teraz każdy ma swój pięć i kilkanaście kominów z jednego budynku jest ok ;)

• Haha 2
Opublikowano
55 minut temu, roman099 napisał:

U mnie w okolicy na lokalny skład przyjechały dwa tiry z npk 4-12-12 po 1800 zł brutto to nawet nie zwalali tego tylko od razu kolejka stała i poszło jak ciepłe bułeczki. Dobrze że kupiłem latem.

Kupili za dobrą cenę bo poniżej 2000 zł ale na skład nie patrzeli .

Opublikowano

Ciebie wysłać na Sybir, to może tak głupich pomysłów byś nie miał

1 minutę temu, galan99 napisał:

Potrzebna zima jest ale tak na - 35 i do 20 dni minimów w Niemczech i we Francji żeby tych pajaców przemroziło za czeli by może inaczej myśleć .

Opublikowano
tomek2201 napisał:

SCZ lokalny skład saletra Anwilu BB 2850 saletrzak Tarnów BB 2650. Narazie kupione tylko 6 t tarnogranu pod zboża jare po 1780. Azotu narazie nie zamierzam kupować. W zeszłym tygodniu dojechało do mnie wapno kreda granulowana z Raciszyna po 280 brutto w BB więc tutaj cena niezła. Poszło po 1t na ha na nowe dzierżawy. A tak już zapytam czy jak rozsieje wapno i przyoram je 20 cm na zimę to da to jakiś efekt czy będzie za głęboko?

najlepiej pod agregat przed siewem, albo pogłowie jak sytuacja awaryjna , jak dużo pada to pójdzie w strefę korzenia, jak dasz pod pług i głęboko zaorzesz to też zadziała ale w pełni dopiero na drugi rok jak jeszcze raz to przekręcisz i się wymiesza w całym profilu

Opublikowano

zaoralem na 20 cm bo poprzedni i użytkownik głęboko nie oral i nie chce odrazu martwicy wyciągnąć. na wiosnę zasieje owies to na przyszły rok pod pszenicę będzie idealnie. akurat się to fajnie rozłoży.

Opublikowano
1 godzinę temu, małoroly2018 napisał:

zapasy gazu nie obowiązują takich zakładów jak puławy.

zakłady azotowe w puławach na 1 dobę zużywają ok 2 miliony 700tyś metrow sześciennych gazu, zużywają gaz na bieżąco nie robi się zapasów dla takich zakładów.

zapasy są dla szpitali szkół domów elektrowni na gaz itp.

Tylko wtedy po co te zakłady są podłączone do podziemnych zbiorników w przypadku Anwilu jest to Mogilno o pojemności 0,6 mld m3 gazu, podobnie sprawa wygląda w przypadku Tarnowa ?

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, galan99 napisał:

Bo te Sejmiki to sam k**wy i palanty siedzą wymyślają durnoty w Polsce będzie zakaz bo Niemiec czymś musi palić Polskim drewnem i węglem . Taka to równość w Unii .

politycy są odzwierciedleniem  narodu, trochę w krzywym zwierciadle ale jednak, naród debili, wybiera debili i jeszcze wszystkich dookoła obwinia tylko nie siebie, no niestety tak to jest, smutna prawda, a ty kolejny uderzasz się w piers z tekstem "panie jam jeden sprawiedliwy wśród tych wszystkich sprzedawczykow" naszą władze krajowa obwiniaj a nie mityczną nierówność unijną. pis narzeka że KO atypolskie w europarlamencie i się nie godzi, a sami przeciw tuskowi głosowali gdzie nawet węgrzy z siebie błaznów nie robili. Kaczyński miał ofertę od merkelowej by rządzić jako triumwirat francja,niemcy polska to odrzucił ofertę bo go przerastało, a wystarczyło się zgodzić i ogarnąć wsparcie od krajów grupy wyszechradzkiej i bałtów i to my byśmy trzęsli unią, ale do tego trzeba być mężem stanu, a nie jak u nas latają w krótkich spodenkach i machają szabelką.

tam w pisie lubią komuchów i moskwę (piotrowicz,terlecki,macierewicz trójka ze świecznika) to niech sobie wezmą ich zasadę "tiszej jedjesz, bolszej budiesz", nawet turowa nie potrafili rozegrać miernoty

edit

jechałem sobie w zeszłym tygodniu do poznania to minąłem po drodzę 3 zestawy ciągnik +dwie przyczepy pełne bb z nawozem, więc jednak handel idzie, patrząc po miejscówce to prawdopodobnie od Kalinowskiego. A co do osadu gdzieś wyżej, u mnie badylarze nie chcą widzieć ani tego ani nawozów z chin czy indii, znam przypadek, że przez metale ciężkie w cholerę sałaty poszło się walić, a w sadownictwie i warzywnictwie koszty są o wiele wyższe

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał:

politycy są odzwierciedleniem  narodu, trochę w krzywym zwierciadle ale jednak, naród debili, wybiera debili i jeszcze wszystkich dookoła obwinia tylko nie siebie, no niestety tak to jes

Uważasz się za debila ? To bij się w piersi jam jest debil .Ja nie mam zamiaru .

Opublikowano

,,Z rynku płyną kolejne doniesienia, że Chiny wstrzymały eksport nawozów. Próbują w ten sposób ustabilizować ceny na rynku wewnętrznym – pierwsze efekty już widać.
Napływają informacje, że Rosja może pójść w ślady Chin i ograniczyć swój eksport nawozów w celu ustabilizowania cen na rynku wewnętrznym".
Źródło: Farmer

Opublikowano

Tak czytam o tym moczniku z frakcją tłuszczową i jest to jakieś pole do eksperymentów i próby zaoszczędzenia grosza.

Choć to bardziej do sadów czy na użytki zielone

https://ontrade.pl/uff/

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, ws71 napisał:

,,Z rynku płyną kolejne doniesienia, że Chiny wstrzymały eksport nawozów. Próbują w ten sposób ustabilizować ceny na rynku wewnętrznym – pierwsze efekty już widać.
Napływają informacje, że Rosja może pójść w ślady Chin i ograniczyć swój eksport nawozów w celu ustabilizowania cen na rynku wewnętrznym".
Źródło: Farmer

Gadałem ze znajomym żeby z Ukrainy ściągnąć saletrę ,jest tam sporo tańsza no ale od kilku dni maja tam zakaz eksportu wlasnych surowców  celem zabezpieczenia wlasnych potrzeb.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Dnia 24.10.2021 o 13:04, krzychu121 napisał:

@Siedzacybyk to co napisałeś to myślenie ludzi bez pojęcia. Ruskie aż tak głupie nie są. Po co się bić i zarabiać kasę przez chwilę a potem nie wiadomo co będzie jak można w takiej sytuacji wrzucić masę taniego towaru na rynek. Zachwiać sytuacją finansową azotów i doprowadzić do przejęcia zakładu a później do wygaszenia. Wtedy jakby byli monopolistami dyktowali by cenę jaką chcą. To jest gra o miliardy a nie o parę groszy. Azoty narazie robią co chcą bo są największe i brak mądrej polityki ruskich. Jakby Niemcy dysponowały takimi zakładami jak ruscy to już by polskie azoty wyglądały tak jak polskie cukrownie  

Rozmawiałem dziś z kobieta z Rosji, u nich też podwyżki nawozów były. O 100zl, tona saletry teraz 860zl kosztuje, superfosfat 1280

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v