Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, HF86 napisał:

ale jaką bieda i oszczędność była. dziś w każdym pokoju tv,w co drugim komputer i 5 abonamentów komórkowych. samochody na podwórku w każdym kącie i wszędzie pod byle pretekstem się jeździ. I traktory prawie pod każdą maszynę, bo kto będzie się przepinal 😂

Znam takich co maja na 30ha 6 ciągników🤣, a ja mecze sie na 2🤣

Opublikowano
2 minuty temu, cinek1808 napisał:

Mowilem ze to tylko po to Anwil (jako czlonek Grupy Azoty) podniosl chwilowo, zeby rolnicy wykupil saletre po i tak juz wysokich cenach, bo niby drozeje. A najwiecej teraz straca sklady, co wsytrzymaly sie ze sprzedaza, bo zostali dalejz  towarem.

Opublikowano

Nie rozumiecie przy zakupie 100 ton 25t dealer dostanie w tej cenie ale to i tak średnio wyżej niż było to nie promocja to granie w to co ogier pod brzuchem nosi (uja)

• Like 1
Opublikowano

Agrest napisał:

Ja nie widzę podstaw dla obniżki npk. Przelicze sobie ile dziś kosztował by cię ten nawóz stosując w odpowiedniej proporcji saletrę lub mocznik, sól i superfosfat. Policz azot sprzed tej chorej podwyżki

Nie wziąłem tej Polifoski po 2800, najwyżej będę płakał jak będzie jak azot po 5 tys... Też myślę że nie stanieje do "normalnych" cen, jak już to kilka %, ale zależało mu żeby wcisnąć ten nawóz więc dużo chętnych na to nie mają, trzeba czekać aż oni się złamią, a nie rolnicy. Obornik jest to 60 ton na hektar i lecimy 😅. Liczenia azotu mogę sobie oszczędzić, jeden ból głowy mniej, na 1 dawkę jest, saletra kupiona za 1300 zł zeszłej wiosny, piękne czasy... Potem nadzieja, że kwiecień, maj spadną ceny. Do marca pewnie nic, bo wiedzą, że rolnicy na 1 dawkę muszą kupić, zresztą kwiecień, maj siewy qq to pewnie to samo będzie

Opublikowano
50 minut temu, FarmerDyzio napisał:

prawda jest taka że na wsi nigdy nie żyło się lepiej. Inna sprawa że trzeba tyrać.

Jak mała skala to nigdy kokosów nie będzie.  

Opublikowano
20 minut temu, Kvba napisał:

Nie wziąłem tej Polifoski po 2800, najwyżej będę płakał jak będzie jak azot po 5 tys... Też myślę że nie stanieje do "normalnych" cen, jak już to kilka %, ale zależało mu żeby wcisnąć ten nawóz więc dużo chętnych na to nie mają, trzeba czekać aż oni się złamią, a nie rolnicy. Obornik jest to 60 ton na hektar i lecimy 😅. Liczenia azotu mogę sobie oszczędzić, jeden ból głowy mniej, na 1 dawkę jest, saletra kupiona za 1300 zł zeszłej wiosny, piękne czasy... Potem nadzieja, że kwiecień, maj spadną ceny. Do marca pewnie nic, bo wiedzą, że rolnicy na 1 dawkę muszą kupić, zresztą kwiecień, maj siewy qq to pewnie to samo będzie

Jeżeli masz dużo obornika to nawożenie npk możesz sobie odpuścić 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał:

Mowilem ze to tylko po to Anwil (jako czlonek Grupy Azoty) podniosl chwilowo, zeby rolnicy wykupil saletre po i tak juz wysokich cenach, bo niby drozeje. A najwiecej teraz straca sklady, co wsytrzymaly sie ze sprzedaza, bo zostali dalejz  towarem.

Oficjalni dystrybutorzy nic nie straca bo oi maja wstawiany nawoz w komis... placa dopiero jak sprzedadza 

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, king12 napisał:

Właśnie skończyłem rozładowywać tira prosto z Puław kierowca mówi ze zaj.. ni są nawozem 

Tylko jest jeden problem, te zapasy mogą szybko zniknąć, bo kurek na wschodzie zakręcony ... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v