Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Ulman napisał:

A jakie rozwiązanie ty widzisz w tej sytuacji? Co radzisz robić? 

Dla siebie widzę tak czekam do samego końca co będzie , widać że 98 % do końca stycznia kupi nawozy .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z tego nagłego wzrostu ceny saletry wynika, że Grupa Azoty nie ma kontraktów długoterminowych tylko kupuje gaz na rynku spot. I chyba zostali ubrani na samym szczycie. Mocznik notowany na giełdach trzyma cenę od 15 listopada. We Francji saletra na dzisiaj 774EUR i od października zdrożała tylko 20 EUR.

Edytowane przez ORZMO
Opublikowano

Ja nie wytrzymałe i też kupiłem, tyle że sześciopaka żeby lepiej mi się oglądało ten cyrk izagrywki hurtowników, bo tu oni robią teraz życiowe biznesy i nie mam ochoty w tym pomagać swoim frajerstwem, spokojnie czekam do wiosny. Przynajmniej wiem do kogo już nie pójdę po nawozy.

• Like 2
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, robo1980 napisał:

Też dziś pytałem o azotowe to nigdzie nie sprzedają a place załadowane po brzegi. TKA

To że mają na placu nie oznacza że kupili ten towar. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
5 minut temu, ORZMO napisał:

Z tego nagłego wzrostu ceny saletry wynika, że Grupa Azoty nie ma kontraktów długoterminowych tylko kupuje gaz na rynku spot. I chyba zostali ubrani na samym szczycie. Mocznik notowany na giełdach trzyma cenę od 15 listopada.

Może i tak być, rok temu był tani gaz to nie podpisali droższego kontraktu , a teraz zonk. Tym bardziej powinni zaprzestać produkcji w takim szczycie to bezsensu. 

Opublikowano
3 minuty temu, Dastan napisał:

Ja nie wytrzymałe i też kupiłem, tyle że sześciopaka żeby lepiej mi się oglądało ten cyrk izagrywki hurtowników, bo tu oni robią teraz życiowe biznesy i nie mam ochoty w tym pomagać swoim frajerstwem, spokojnie czekam do wiosny. Przynajmniej wiem do kogo już nie pójdę po nawozy.

Wszyscy hurtownicy w kraju się zmówili? 

Opublikowano

Nie, mój w ogóle nie zamawia i bardzo dobrze. A nie dziwi Ci fakt, że w jeden dzień u wszystkich zdrożało o 1500zł nawet to co mieli na placach? Wątpię czy choć jeden z nich kupił po te 4400 co wystawił Anwil. 

Opublikowano

Przeszło mi przez myśl że dali tak zaporowe warunki by celowo zatrzymać produkcję bo inaczej mogłoby zabraknąć gazu do ogrzewania chałup ich elektoratu. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Coś było "na rzeczy" bo wielu "youtuberow" zrobilo dodatkowe zapasy nawozow w okresie poprzednich 2 tygodniu. Było kilka filmów o tym :) no cóż, u mnie na świętokrzyskiej wielu małych rolników już nawozu nie posieje na wiosne :/

Opublikowano

W piątek Władimir zakręcił Jamał i wszyscy od razu zareagowali cenami - to dowodzi że cena azotu  nie ma nic wspólnego z kosztem produkcji  a z bieżącymi notowaniami gazu już tak.Hitler wyprawił II wojnę za dolary pożyczone z Ameryki ,Kadafi też dostał dolary .podobnie Saddam  .A nam teraz szykuje się wojna finansowana gazem kupowanym przez europę.A te barany z Brukseli niech sami puszczą jeszcze jedną rurę z gazem na końcu z rozgałęźnikiem i niech wsadzą sobie tam gdzie uchodzą im gazy  to będzie większy pożytek z ich działalności. Nie wielkim  jestem zwolennikiem obecnych rządów ale muszę przyznać że gdyby nie posunięcia gazoport i gazociąg z północy to nasza przyszłość energetyczna byłaby na poziomie Mołdawii  Trzeba mieć nadzieję że za rok władimir jeszcze podkręci cenę i ostatnim kagankiem rozjaśni Brukselskie umysły  

19 minut temu, Dastan napisał:

No teraz 3000 to "okazja" wręcz i o to chodziło :P

A co pisałem ponad miesiąc temu ?Powinni  podnieść na 4000 wtedy 2800 to okazja -wreszcie posłuchali mojej rady

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Dastan napisał:

No teraz 3000 to "okazja" wręcz i o to chodziło :P

Wczoraj dzwoniłem do najbliższego składu to krzyknęli cenę 3500 brutto za saletre w bigach i jeszcze mówili, że okazja bo to końcówka na stanie a następna dostawą będzie 1300zl droższa.

Ogólnie gość mówi, że sprzedał już mnóstwo saletry i co zamówi to wszystko chłopi wykupują na bieżąco.

Edytowane przez KlimekPL
  • Haha 1
Opublikowano

A czy to przypadek że Rosja też magazynowala zboża w tym roku zamiast wypuścić na rynek 🤔

Opublikowano

Według mnie obecna cena saletry i innych nawozów została wprowadzona w konkretnym celu. Przy tych cenach zrodziła się duża panika i ta cena raczej spadnie może gdzieś za miesiąc do poziomu około 3000/tona i będzie się "wydawać" że to już tanio się zrobiło w porównaniu do tych terażniejszych podwyżek. Inaczej mówiąc taki tryk marketingowy żeby zwiększyć obroty nawozami przed wiosną. To są takie moje skromne przemyślenia i ciekawy jestem co orym myślicie.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ceny nawozu są zaporowe.... To spekulacja rynkiem który stanął na głowie.... Przecież to się nie sprzeda i tyle. To nie jest tak że chłop musi kupić.... Coś im się porobiło we łbach i tyle. 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v