Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tak na marginesie - paliwo staniało na stacjach?

Wczoraj na olx widziałem ogłoszenie - oddam za darmo saletrę - i zdjęcie worka 25kg napoczętego, myślę że z 15kg mogło tam być, szkoda że tak daleko 😂

Opublikowano

Co to za nok i gdzie kupiony ? U mnie w okolicy nie ma wschodnich nawozów praktycznie wogóle

57 minut temu, king12 napisał:

Kupiony NPK wschodni 5-15-36 2400 brutto 

Co to za npk i gdzie kupiony ?

U mnie okolice Rypina na dzień dzisiejszy po podwyżkach jak powiedzieli że gaz i prod w górę. ceny brutto

Mocznik 46 N ok 4100

Mocznik 40 N +S  bez inhibitora ok 4200

Seletra ok 2950

Macro speed  4 /12 /32 + S + Zn  2590

Opublikowano

Jest szansa na obniżkę cen nawozów skoro ceny paliwa potaniały. Dzisiaj w radio mówili, że od nowego roku będą większe spadki cen gazu. Podjąłem decyzję i czekam do wiosny .

20211220_173731.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj ja tez podzwoniłem do kilku sklepów i ceny przedstawiają się tak:

ultra 8    2600

ultra 7   2500

superfosfat icl 2450 / 1200kg

Sól potasową 2700

mocznik 3800 

ceny brutto. 

Edytowane przez ŻemPitek
Poprawka
Opublikowano
6 godzin temu, maciej napisał:

To policz 12 ton kukurydzy z ha po 760 zł za tone Nawozy po nowej cenie 1800 zł /ha Teraz policz bez nawozu gdyby dała połowę to wolałbym dać w dzierżawę i wziąść 1000 +dopłaty.... Jak wy ludzie liczycie? Nie dasz polu to wyjałowisz i co roku jesteś stratny

A mozesz podać dawki nawozu jakie stosujesz i jak wyliczyłeś 1800 złotych po nowych cenach? 

Opublikowano
7 minut temu, CzarnyR1 napisał:

Jest szansa na obniżkę cen nawozów skoro ceny paliwa potaniały. Dzisiaj w radio mówili, że od nowego roku będą większe spadki cen gazu. Podjąłem decyzję i czekam do wiosny .

20211220_173731.jpg

To źle uslyszales jest zupełnie odwrotnie gaz od nowego roku dla firm o 40% do góry, 

I nie mówię o giełdzie, tylko oficjalnym cenniku PGNiG dla firm 

Było 0,37 za kWh

Jest 0,54 za kWh 

Czyli nawóz może podrożeć o kolejne 30%

13 minut temu, ŻemPitek napisał:

Dzisiaj ja tez podzwoniłem do kilku sklepów i ceny przedstawiają się tak:

ultra 8    2600

ultra 7   2500

superfosfat icl 2450 / 1200kg

Sól potasową 2700

mocznik 3800 

ceny brutto. 

A Saletry nie mają?

Opublikowano
16 minut temu, CzarnyR1 napisał:

20211220_173731.jpg

Nie ma szans na to bo od nowego roku energia do góry o 54% a gaz bodajże 42%

Opublikowano
40 minut temu, Nh89 napisał:

Co to za nok i gdzie kupiony ? U mnie w okolicy nie ma wschodnich nawozów praktycznie wogóle

Co to za npk i gdzie kupiony ?

U mnie okolice Rypina na dzień dzisiejszy po podwyżkach jak powiedzieli że gaz i prod w górę. ceny brutto

Mocznik 46 N ok 4100

Mocznik 40 N +S  bez inhibitora ok 4200

Seletra ok 2950

Macro speed  4 /12 /32 + S + Zn  2590

Alfa 5 15 36 kupiony Tomaszów Lubelski 

Opublikowano
15 minut temu, PRIMO napisał:

Nie ma szans na to bo od nowego roku energia do góry o 54% a gaz bodajże 42%

Paliwo staniało ,bo ropa naftowa zjechała na giełdach o 15%.Gaz niestety ostro w górę

Opublikowano

Nikt nie będzie kupował, będzie ekologia. Cena pszenicy w górę bo będzie brakować. Młyny i paszarnie będą się zamykać bo będzie brak towaru.

Opublikowano
42 minuty temu, krilan06 napisał:

I jeżeli nawozy o kolejne 30% do góry to kto kupi np saletrę za 4000 zł/t?

Jak ludzie czytają takie rozmowy , to wcale bym się nie zdziwił jak przed nowym rokiem jeszcze kolejki się ustawią po nawozy.  A kupić to już jakiś czas temu ktoś napisał , że chłop ( nie każdy ) to choćby nawóz był po 5 tysięcy , to i tak kupi .

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Tydzień, dwa tygodnie temu  ludzie z branży twierdzili, że jeśli będą kolejne podwyżki, to niewielkie. Teraz słychać skrajnie różne głosy. Natomiast faktem jest, że brak saletry na rynku, a ceny gazu są sporo wyższe, niż w październiku i listopadzie. Za kilka dni się wszystko okaże, jak przedstawiają się ceny na styczeń 2022.

Edytowane przez Peron
Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

I jeżeli nawozy o kolejne 30% do góry to kto kupi np saletrę za 4000 zł/t?

Jak po 3 tyś kupują a mocznik prawie po 4 tyś kupują. 

Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

Tu nie są ważne cyfry tylko stosunek ceny nawozu do ceny produktu który z tego nawozu urośnie

A jaką masz pewność że zboże które urośnie na tym drogim nawozie będzie w cenie takiej jak teraz? 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

myślałem że stanieją nawozy ale chyba szans nie ma, cenniki na styczeń nowych polskich maszyn 30-40 % w górę, zachodnich różnie od 30-100 %, trzeba zacząć przeliczać chyba po nowych  cenach o starych zapomnieć,  

ciekawy 2022 się zapowiada, zboża też nie stanieją bo będą skorelowane z środkami do produkcji  rolnej

zaraz się okaże że te 1000 zł dopłaty do ha nie opłaci się brać i spełniać tego zielonego ładu, tylko pszenica rzepak i kuku i robić obrót

Edytowane przez pawelek98
  • Like 1
Opublikowano
36 minut temu, superfarmer02 napisał:

A jaką masz pewność że zboże które urośnie na tym drogim nawozie będzie w cenie takiej jak teraz? 

Żadną

3 minuty temu, pawelek98 napisał:

zaraz się okaże że te 1000 zł dopłaty do ha nie opłaci się brać i spełniać tego zielonego ładu, tylko pszenica rzepak i kuku i robić obrót

👍

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v