Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta nasz narodowa przekora żeby przechytrzyć cały swiatowy rynek.😆 Oj żebyście się nie zdziwili....... Sami piszecie ze zachód wyłączył sporo fabryk z produkcji azotu. Rosja sprzeda nam azot? A po co jak na zachodzie może go sprzedać drożej?

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Ulman napisał:

Ta nasz narodowa przekora żeby przechytrzyć cały swiatowy rynek.😆 Oj żebyście się nie zdziwili....... Sami piszecie ze zachód wyłączył sporo fabryk z produkcji azotu. Rosja sprzeda nam azot? A po co jak na zachodzie może go sprzedać drożej?

Chociażby po to, by osłabić GA. Jego gaz + przejęcia GA z fabrykami blisko zachodniej Europy = plan doskonały. Nawozy są tak drogie, że i tak by zarobił. Niemców stać na to, żeby dumpingową wieprzowiną niszczyć konkurencję europejską sprzedając poniżej kosztów, to Władimira nie stać na posłanie saletry w świat po 1400? 

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
57 minut temu, alfa napisał:

Pytanie trochę nie na temat. Wziąłem w dzierzawę ładna działkę zasobność pk wysoka azot średnia ph 3.8. I teraz pytanie czy wapnowac jeszcze teraz i którym wapnem tlenkowym czy węglanowym

jak gleba lekka, piaszczysta to tylko węglanowe, np dolomitowe z magnezem duża dawka, życia biologicznego nie zaburzysz o ile w tej glebie jeszcze ono istnieje

Opublikowano
krilan06 napisał:

To ja bym rozsiał teraz, niech się rozpuszcza. A na tym polu gleba lekka? Tlenkowe szybciej działa ale bardziej na zwięzłe, cięższe gleby

Jak ph poniżej 4, to i tlenek nie zaszkodzi na glebie 4 - 5 klasy. Tylko dawkę trzeba dostosować..

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, krilan06 napisał:

To ja bym rozsiał teraz, niech się rozpuszcza. A na tym polu gleba lekka? Tlenkowe szybciej działa ale bardziej na zwięzłe, cięższe gleby

Gleba 3 4 klasa 

13 minut temu, mraukot napisał:

Jak ph poniżej 4, to i tlenek nie zaszkodzi na glebie 4 - 5 klasy. Tylko dawkę trzeba dostosować..

Bo chcem luzem kupić w big bag drogo wyjdzie. Myślałem na 4 tony węglanu a jeśli tlenek to ile? Najlepiej to byłoby jak najszybciej podnieść te ph bo zależałoby mi żeby byla tam lucerna 

Edytowane przez alfa
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, JanKrzysztof napisał:

to Władimira nie stać na posłanie saletry w świat po 1400? 

Może i stać ale po co miałby to zrobić? 

Z resztą Rosja realizuje potężne kontrakty na azot do krajów azjatyckich a na europę ogranicza. Rosja ogranicza eksport nawozów na 6 miesięcy (agrofoto.pl)   Uważasz że ograniczą ilość i puszczą je po 1400?  Jakie masz przesłanki ze tak zrobią?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
4 minuty temu, Michal014d napisał:

Jak juz gadacie o wapnie to nie zaszkodzi jak rzuce na wiosne przed siewem 3t wapna weglanowego? Bo teraz to po ptokach raczej.

Czemu myślisz że po ptokach? Ja chcem jeszcze w tym tygodniu zastosować 

Opublikowano
4 minuty temu, Michal014d napisał:

Gleba przymrozona+ resztki śniegu.

Kiedyś byłem na jakimś szkoleniu i jakiś doktor mówił że to nie problem mróz i śnieg pod warunkiem że nie ma go pol metra 

Opublikowano
4 minuty temu, alfa napisał:

Kiedyś byłem na jakimś szkoleniu i jakiś doktor mówił że to nie problem mróz i śnieg pod warunkiem że nie ma go pol metra 

To czemu wszedzie trabia ze trzeba wymieszac? A zamrozonej gleby a tymbardziej przykrytej śniegiem sie nie da. Stad moja decyzja

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Michal014d napisał:

To czemu wszedzie trabia ze trzeba wymieszac? A zamrozonej gleby a tymbardziej przykrytej śniegiem sie nie da. Stad moja decyzja

A jak niby w sadzie wymieszasz glebe? Tylko pogłowie na jesieni, by w miarę przez zimę się rozpuściło.

No chyba, że masz góry, doliny, to ci spłynie.

Edytowane przez damian303
Opublikowano
alfa napisał:

19 minut temu, krilan06 napisał:

Gleba 3 4 klasa 

13 minut temu, mraukot napisał:

Bo chcem luzem kupić w big bag drogo wyjdzie. Myślałem na 4 tony węglanu a jeśli tlenek to ile? Najlepiej to byłoby jak najszybciej podnieść te ph bo zależałoby mi żeby byla tam lucerna 

Na ph 3.8 ! na 4b klasie, gdzie jęczmień jary poprostu "zniknął" po wschodach, sypałem ok. 3 t/ha tlenku 70%. (po żniwach na ściernisko). W najgorszych miejscach jeździłem podwójnie i w kolejnym sezonie pszenica wykazywała jedynie niedobory mg. Od tamtej pory nie boję się tlenku na lżejsze gleby.

Opublikowano
6 minut temu, mraukot napisał:

Na ph 3.8 ! na 4b klasie, gdzie jęczmień jary poprostu "zniknął" po wschodach, sypałem ok. 3 t/ha tlenku 70%. (po żniwach na ściernisko). W najgorszych miejscach jeździłem podwójnie i w kolejnym sezonie pszenica wykazywała jedynie niedobory mg. Od tamtej pory nie boję się tlenku na lżejsze gleby.

A w zasadzie dlaczego mowia ze tlenku na słaba glebę nie dawać? 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Ulman napisał:

Może i stać ale po co miałby to zrobić? 

Z resztą Rosja realizuje potężne kontrakty na azot do krajów azjatyckich a na europę ogranicza. Rosja ogranicza eksport nawozów na 6 miesięcy (agrofoto.pl)   Uważasz że ograniczą ilość i puszczą je po 1400?  Jakie masz przesłanki ze tak zrobią?

Nie wiem skąd Twoja pewność, bo niektóre punkty mają u siebie mało azotu. Boją się strat, mają w pamięci czasy, kiedy wschodni azot psuł ich misterne plany zarobku. Moje nawozy czekają w szopie i na spadki czekać nie muszę, po prostu uważam, że czasy są bardzo specyficzne i wiele jeszcze może się wydarzyć.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano
alfa napisał:

6 minut temu, mraukot napisał:

A w zasadzie dlaczego mowia ze tlenku na słaba glebę nie dawać? 

W skrajnych przypadkach, trzeba wybrać "mniejsze zło" 😉 Oczywiście, kreda najbardziej wskazana, pod warunkiem dobrego i w miarę taniego dostępu do takowej. W moim przypadku, prawie 500 km. transportu, nie miało ekonomicznego sensu.

Opublikowano

Skad masz pewnosc ze wylaczyl? Widziales byles? U nas taka mentalnosc co tam u niemca nie ma... a najwiecej wiedza ci co nie byli. W telewizji to powiwdziec mozna wszystko tak samo jak w agrobiznesie tylko ze 80 procent to informacje przeklamane. A tam tylko doplaty na to na to piniedze na tamto. Tylko jak sie chce wziac to nie mozesz bo 15 lat temu brales mlodego rolnika xd Ale to jest wlasnie po to zeby zrobic z rolnikow drugich gornikow ze darmo cos dostajemy i ze tylko w domu siedzimy no i chlejemy caly rok z przerwa na zniwa 😉 wracajac do Putina to trzeba wiedziec ze on robi od tych 30 lat jedno. Oslabia polska i unijna gospodarke. A dlaczego mialby sprzedawac nawoz. Rosja produkuje ok 25 mln ton nawozow gaz ma tani ktory aktualnie staraja sie ograniczac zeby niemcom troche pod d*pa nagrzac wiec trzyma go u siebie. Swoje magazyny zapelnione. Wiec cos trzeba z tym gazem robic... naprawde nie robciez ruskow idiotow bo moze nie mysla po zachodniemu ale swoje cele osiagaja predzej czy pozniej. Jedz do braniewa zobacz ile nawozu przyjezdza i wtedy bedziesz bajki pisal ze jest embargo na cokolwiek. Jedz zobacz pod elblag ile wegla nielegalnego przychodzi  chlopie to jak jedno wahadlo by Ci wysypali na podworku to by ta cala twoja wioska przez cale zycie nie spalila

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v