Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podlaskie 2780 saletra widziałem przypadkiem. Ale czy drożeje czy tanieje to nie wiem bo nie interesuję się 🙈 

Kurde tyle za dzierżawę płacić, u nas nie do pomyślenia, a te 7t to już abstrakcja. Przyjedź który oddam i za 3t 😋 babka 1,3ha mi za darmo wcisnęła ostatnio i miałem duże wątpliwości czy wziąć...

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

Podlaskie 2780 saletra widziałem przypadkiem. Ale czy drożeje czy tanieje to nie wiem bo nie interesuję się 🙈 

Kurde tyle za dzierżawę płacić, u nas nie do pomyślenia, a te 7t to już abstrakcja. Przyjedź który oddam i za 3t 😋 babka 1,3ha mi za darmo wcisnęła ostatnio i miałem duże wątpliwości czy wziąć...

7 ton prawie za 8 hektarów 

Opublikowano

No sorry, ale przy tej cenie nawozów i uwzględniając to, że pozostałe koszty też znacząco rosną to już naprawdę wysokie ryzyko uprawa ziemi. W razie suszy, jesteśmy głęboko w du..., i dodam że mam ziemie 3 i 4 klasy, a co mają powiedzieć ci którzy gospodarują na 5/6 klasie?

• Like 2
Opublikowano

To 8 ha to niby wybitnie duża działka? Mam dwie największe działki 8 i 7 ha, przyjeżdżaj bierz oddam za 4t 😂 

24 minuty temu, majster545 napisał:

7 ton prawie za 8 hektarów 

• Like 1
Opublikowano

Zawsze podaje się czynsz za hektar.

I jak pisałem, rozmawiałem z gościem od Zielonej Góry który powiedział mi że sam wylicytował 10t pszenicy dla strategicznej działki. Ale celem był pierwokup.

Opublikowano (edytowane)

Dwa lata temu byłem na przetargu kilku działek które miały iść w dzierżawę jeden chłopak wziął wszystko 4,4ha-96dt 3,5-87 i 2,8 za 58 poszło także teraz płacz pewnie 🤭 tak jak ktośs tam pisał że 7t za 8ha to nie jest tak źle jeszcze

Edytowane przez Pcheella
Opublikowano

W artykule pisze, że takie czynsze były kilka lat temu. Wtedy "kupowało się" za to prawo pierwokupu. Wysokie czynsze były również wtedy, gdy przetarg był tuż przed wiosennymi zasiewami, a umowa tylko do końca października tego samego roku. Wtedy czynsz roczny dzielony na pół. Tak było u nas. Obecnie od kilku lat żadnej ziemi z kowr nie ma.

Co do nawozów, nikt nie kupuje. Kto miał kupić kupił przed szczytem. Reszta czeka. Sam kupiłem ok.2/3, reszta na wiosnę.

• Like 1
Opublikowano

Pamiętacie jak komisarz Pan Janusz zarzekał sie, że Polska nie musi obawiać się zielonego ładu, bo ma niski wskaźnik zużycia sor i nawozów, choć Pani Gembicka z ministerstwa rolnictwa już dawno mówiła, że ograniczenia będą do  50% na poziomie krajowym. I teraz okazuje się, że to Ona mówiła prawdę i to Polska straci najwięcej, bo zużywa średnio 2,5 kg sor, gdy inne kraje 3,5 kg. Będą brane pod uwagę dane z lat 2015-17. Tak samo będzie z nawozami. Żeby ten cel osiagnąc wszyscy rolnicy muszą wejść w zintegrowaną produkcję, lub Polska musi wycofać więcej produktów, albo ograniczyć w nich ilość substancji czynnych. Więcej o tym w Farmerze.

• Like 1
Opublikowano

To jeśli tak naprawdę zaplanowano a teraz będzie tylko realizacja to będzie bida dla dużych gospodarstw co zainwestowali w h*j kasy .

Ograniczenia dadzą znać na plonach ale Unia sukces ma .

Opublikowano

Mnie najbardziej przeraża, że komisarz Janusz powinien być ostatnią osobą, która by o tym nie wiedziała, a palił głupa od początku do końca.

Opublikowano

Zapowiadał nowy ład że będą cholerne zmiany w rolnictwie i spieranie małych gospodarstw rodzinnych to teraz samo wszystko wyjdzie ograniczenie nawozów o 50 % to zabójstwo dużych gospodarstwa .

Opublikowano
24 minuty temu, ippon napisał:

Pamiętacie jak komisarz Pan Janusz zarzekał sie, że Polska nie musi obawiać się zielonego ładu, bo ma niski wskaźnik zużycia sor i nawozów, choć Pani Gembicka z ministerstwa rolnictwa już dawno mówiła, że ograniczenia będą do  50% na poziomie krajowym. I teraz okazuje się, że to Ona mówiła prawdę i to Polska straci najwięcej, bo zużywa średnio 2,5 kg sor, gdy inne kraje 3,5 kg. Będą brane pod uwagę dane z lat 2015-17. Tak samo będzie z nawozami. Żeby ten cel osiagnąc wszyscy rolnicy muszą wejść w zintegrowaną produkcję, lub Polska musi wycofać więcej produktów, albo ograniczyć w nich ilość substancji czynnych. Więcej o tym w Farmerze.

Jestem tylko ciekawy jak oni kuźwa będą to sprawdzać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v