Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 31.10.2021 o 17:50, migacz napisał:

Ktoś tu wcześniej pisał o moczniku uff. Dzisiaj po burzy mózgów że szwagrem zastanawiam się czy nie zamawiać. Pytanie jak to wygląda (sypkie czy bryła), da radę czymś to rozsiać tu akurat myślę o zasiewie kukurydzy i ewentualnie zbóż jarych. Pytanie drugie rozpuścić w jakiej ilości wody żeby zbóż nie zniszczyć a było git. I jeszcze czy całość na oziminy podać tego azotu w płynie? Biorę to ostatnio pod uwagę bo za tą cenę można kombinować. Wypowiedzcie się co sądzicie.

U mnie co roku pod kukurydze idzie mocznik 300kilo, robi robotę.

Opublikowano
29 minut temu, Jurek87 napisał:

Jurek po co tyle na raz?nie lepiej rozłożyć to na 3 dawki np 100 pod korzeń i na później pogłownie?

Opublikowano

Tylko RSM przy tych cenach 🙉

9 minut temu, suchy330 napisał:

Jurek po co tyle na raz?nie lepiej rozłożyć to na 3 dawki np 100 pod korzeń i na później pogłownie?

A jak susza będzie? 

• Like 1
Opublikowano

No zawsze jest ryzyko ale czy uważasz że te 300 kg to roślina wykorzysta bo mi się zdaje że nie i tak jak mówisz jak trafisz na susze to można ziarno też doyebac taka ilością azotu

Opublikowano
48 minut temu, Jurek87 napisał:

Też tyle daje , do tego fosforan 250 kg i 300 Korn kali 

Opublikowano (edytowane)

Pewnie w przyszłym roku tyle juz nie dasz,,,a tak z ciekawości walisz na kiszonkę czy ziarno i jakie wyniki osiągasz 

Edytowane przez suchy330
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

To już 2,5tys zł🤭

No🤗 , dlatego nie uprawiam na ziarno  🤭

2 minuty temu, suchy330 napisał:

Pewnie w przyszłym roku tyle juz nie dasz,,,a tak z ciekawości walisz na kiszonkę czy ziarno i jakie wyniki osiągasz 

Kiszonka , chyba dam sporo bo nawozy kupione jeszcze w sierpniu

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

250 kg fosforanu 46%? Tyle to bym nie dał nawet jakby sypała po 18 t roslina tyle nie zje. Chyba ze ziemia nie widziała nic składników i ma bardzo mała zasobność to można spać i po 300 kg tylko nie w ciemno, najpierw badania konrola ph i dopiero sypiemy

Opublikowano
1 minutę temu, maciej napisał:

250 kg fosforanu 46%? Tyle to bym nie dał nawet jakby sypała po 18 t roslina tyle nie zje. Chyba ze ziemia nie widziała nic składników i ma bardzo mała zasobność to można spać i po 300 kg tylko nie w ciemno, najpierw badania konrola ph i dopiero sypiemy

Nie daję w podsiewasz tylko rzutowo to sypie więcej 

Opublikowano

Wg mnie podobnie jest i z mocznikiem.jesli jest tyle nayebane mówimy tu o 300 kg to roślina nie pobierze tego bo jest mała a nadmiar azotu dodatkowo zakwasza glebę ,ale to tylko moje zdanie każdy robi jak uwaza

Opublikowano

To zależy jak leży, jak masz uregulowane ph gleby i sprzedajesz kuku na pniu na kiszonkę, obornika nie dasz bo przykładowo nie masz to myślę że tez 300 kg może byc nawet mało

Opublikowano
25 minut temu, suchy330 napisał:

No zawsze jest ryzyko ale czy uważasz że te 300 kg to roślina wykorzysta bo mi się zdaje że nie i tak jak mówisz jak trafisz na susze to można ziarno też doyebac taka ilością azotu

Pod korzeń to ja bym wogole nie dawał, początkowo starczy jej z fosforanu. Na któryś tam liść RSM ale to już wyższa Szkoła jazdy, węże itp. 

Opublikowano
Opublikowano

W obecnej sytuacji tak będzie trzeba robić jak mówisz ,mi się udało kupić rsm 28 jeszcze po starej cenie 1500 zł 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Widziałem i ja takie ogłoszenia, jak ktoś nie doczyta to może się zdziwić przy zamowieniu🙉

Nauczyli się z marketów, tam ceny wędlin są niskie, zresztą wszystkiego już, ale za 100g.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
19 minut temu, maciej napisał:

To zależy jak leży, jak masz uregulowane ph gleby i sprzedajesz kuku na pniu na kiszonkę, obornika nie dasz bo przykładowo nie masz to myślę że tez 300 kg może byc nawet mało

Gnój też idzie

Opublikowano
31 minut temu, Ursus932 napisał:

Też tyle daje , do tego fosforan 250 kg i 300 Korn kali 

U mnie fosforanu 180 w dozownik w siewniku , wczesniej tez kizeryt i sól , ziemie mam 3klasy troche 4 , plony dokladnie w tym roku nie powiem bo susze ale 35% kręci sie kolo 15t ale to liczone po przyczepach takze takie +- . 

33 minuty temu, suchy330 napisał:

Pozyjemy zobaczymy , wzrost kosztow produkcji musi przełozyc sie na ceny ziarna.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v