Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, popo73 napisał:

Zakłady azotowe należą do państwa i rząd dopuszcza do takich wzrostów nawozów,moim zdaniem natychmiastowy zakaz eksportu i cała dyrekcja do zwolnienia.

CHłopku malo wiesz a duzo mowisz, zanim napsizesz cos glupiego to sie doedukuj

Opublikowano
38 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ja tam też widzę że  trzeba siać  z wiosny wszystko strączkami i pierdzielić nawożenie, przeorać dopłaty do kieszeni i do pracy trochę się dorobi i na ten kieliszeczek chleba bedzie. 🤔

Jak wszyscy pójdą w Twoje ślady to po 100zł dopłaty do ha będzie.

Opublikowano
8 minut temu, kr9292 napisał:

@Tomek90 ogólnie pytam

Tak gdzie więcej płacą. Młyny, elewary, paszarnie, kurniki. Czasami pośrednik, ale ostatnio słabo. 

1 minutę temu, danielhaker napisał:

Saletra w czwartek 1580, wczoraj 1920, dzisiaj 2500. Niezłe tempo 🤣

Saletra w czwartek 1580, wczoraj 1920, dzisiaj 2500. Niezłe tempo 🤣

Co z tego jak 2500 skoro jej nawet niema, raczej nikt rozsądnie myślący nie kupiłby po 1920 a co dopiero 2500.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Jednostki będą wygrane na maxa. Kupił azot po 1400, sprzedał rzepak po 3000. Czego chcieć więcej?

Drugi koniec, maruder, kupi azot po 3300, rzepak sprzedał po 2200

Osoby, które mają rzepak w magazynach to wygrali. Ci co posiali teraz to nie mają wyjścia, zacisnąć zęby i po azot gnać.

sol potasowa od 2100 do 2500 brutto u lokalnych , wziełem 6 ton bo tyle mieli po 2100, zakupy zakończyłem na ten sezon

kurzak 40 zł/tona prosto z kurnika, przeliczając tylko npk to jest wart 70zł licząc z równoważnikami. Dobra opcja jak ktoś ma blisko bo transport mocno podnosi cenę. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Dastan napisał:

Czyli więcej importujemy niż eksportujemy ? A to ciekawe

Tak sobie to tłumacz, że Polska jest potentatem w produkcji zbóż i to Polska dyktuje ceny.   :P

10 minut temu, tommy66692 napisał:

Niektórzy poleca po saletrę za 2500 i jeszcze 2500 doplaca do dzierżawy 

Tonący się brzytwy trzyma, dziwisz się? komornik przyjdzie i zabierze nowiutkiego JD jak nie będzie 10 ton z ha, Łursus to przeżytek.   :)

59 minut temu, Tomek90 napisał:

Co z tego jak 2500 skoro jej nawet niema, raczej nikt rozsądnie myślący nie kupiłby po 1920 a co dopiero 2500.

Sorry, dobrze mówisz, źle Cię oceniłem w którymś tam temacie.    :)

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)

Z pewnością uroni łzę   :P   ale radości.   :D  Taka polska mentalność.   :)

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Jeszcze długo nie przestaną, wystarczy poczytać ten temat, kupił ktoś prędzej po tańszej cenie i bo ja kupiłem, pytam na ile 5 10 lat? jak na rok to tyle co nic.

Opublikowano
31 minut temu, tommy66692 napisał:

Ja odpuszczam, zobaczymy co będzie, najwyżej pszenica dostanie 200kg saletrzaku i tyle, rzepak tak samo, już dawno nie wierzę w te koncernowe 5 ton, zamiast kuku na wiosnę się owsa zasieje bez npk

Nie wiem czy na 50 kg N zbudujesz jakiś sensowny plon.

Opublikowano
13 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Te ceny nawozów to chyba są do wybicia tych słabszych finansowo. Gdybym wiedział, że takie ceny będą to zostawiłbym pole na soję i za rok sprzedawał po 3 zł za kg, a azot zostałby w zapasie.

ja tak zrobiłem sieje soi dużo ale nie pierwszy raz to z brodawkami nie będzie problemu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v