Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

P 14/15%  rozpuszczalne w wodzie a K całkowicie. 

Produkcja ze stycznia a zamawiałem tydzień temu. 

Opublikowano (edytowane)

Dostałem to z Procamu  NPK 8-15-30  nawet suche i sypkie. Skąd to to nie wiem, sypne 350kg pod rzepak i będzie widać co to jest. Przy cenach Poli 6 to mogę poeksperymentować.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

na nowe zasiewy potrzebuje ; polidap 150 kg po 300 zl sól pot. 150 kg po 160 zł i 600 kg salmag z kędzierzyna po 130 zł koszt 1470 zł na ha  różnica zanosi się ogromna po nowych cenach nawozu

szybko można pójść z torbami no chyba że Ci się rodzi po 10t bo same nawożenie to ~2.5t pochłania a gdzie jeszcze nasienie, opryski, zbiór...

Opublikowano
soltys48 napisał:

15 minut temu, masa24 napisał:

Mocznik najdroższy azot obecnie , nie ma potrzeby dawać go w zbożach . Dawki polidapu obciąć o polowe i będzie ok

I w kukurydzy testuje uprawę bez mocznika na jednej działce

Mam kawałek na samej saletrze. Taka sama jak po moczniku.

Opublikowano
soltys48 napisał:

15 minut temu, masa24 napisał:

Mocznik najdroższy azot obecnie , nie ma potrzeby dawać go w zbożach . Dawki polidapu obciąć o polowe i będzie ok

I w kukurydzy testuje uprawę bez mocznika na jednej działce

W tym roku pierwszy raz cały areał qq(55ha) mam bez mocznika,rsm32 i saletra poszła.

Opublikowano
13 godzin temu, Bercik92 napisał:

A dużo siejesz tego pszenżyta?

8 ha , ziemia słaba 4b , plon nigdy nie był większy jak 5 ton z ha i dla tego trzeba nawożenie dać dobre w tym roku poszło 160 N czystego na ha i widzę różnicę jak w tamtym roku kiedy to poszło 100 N . Oczywiście rezygnuje z mocznika ale chcę spróbować zamiast saletry salmag z Kędzierzyna żeby dłużej trzymał azot saletra wiadomo działa szybko ale i szybko się wymywa .

Opublikowano

z tym zakwaszaniem to przesada jak przeliczyć azot z mocznika czy z saletry to różnica spektakularna nie wyjdzie , teraz nie wiem ale zawsze tak było że azot z mocznika był najtańszy i różnica była spora 

Opublikowano (edytowane)

sorki ale mija się z celem walić takie nawożenie na 4b i tylko 5t. 5t to przy 150kg polifoski urośnie jak pole zadbane. 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
19 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

U mnie w tym roku pod pszenżyto poszło nawożenie - 

polidap 200 kg - cena 180 zł x2 

saletra 200 kg - cena 105 zł x2 

mocznik 200 kg - cena 136 zł x2 koszt 842 zł na ha

na nowe zasiewy potrzebuje ; polidap 150 kg po 300 zl sól pot. 150 kg po 160 zł i 600 kg salmag z kędzierzyna po 130 zł koszt 1470 zł na ha 

różnica zanosi się ogromna po nowych cenach nawozu 

Jednego roku nie liczysz soli a drugiego już tak? Też mi porównanie, z d*py

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Jednego roku nie liczysz soli a drugiego już tak? Też mi porównanie, z d*py

W tym sezonie nie dawałem soli , na jesienne zasiewy planuje .

Podaj twoje nawożenie z ubiegłego roku i prognozę w tym , zobaczymy co wymyślisz przy dzisiejszych cenach , pewnie obornik lub coś podobnego do Potafoski ?

19 minut temu, GABBER85 napisał:

A czy może mocznik zakwasi rędziny zakamienione gdzie jest kamienia pełno

W kamieniu u mnie pH 7,5 bo dużo wapienia , w piachu pH 4,5 nic nie rośnie , przy zasadowym stanowisku mocznik dobrze działa a w  kwaśnym upala rośliny .

Opublikowano
20 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

U mnie w tym roku pod pszenżyto poszło nawożenie - 

polidap 200 kg - cena 180 zł x2 

saletra 200 kg - cena 105 zł x2 

mocznik 200 kg - cena 136 zł x2 koszt 842 zł na ha

na nowe zasiewy potrzebuje ; polidap 150 kg po 300 zl sól pot. 150 kg po 160 zł i 600 kg salmag z kędzierzyna po 130 zł koszt 1470 zł na ha 

różnica zanosi się ogromna po nowych cenach nawozu 

U mnie poszło tak:

I wariant (bez obornika):

-polifoska 6 (150kg), cena 1544 zł/t brutto co daje 231,66 zł/ha

-saletrosan 26 (130kg), cena 869 zł/t,  113,02 zł/ha

-saletra 34 (150kg), cena 939 zł/t, 140,94 zł/ha

-saletra 34 (130kg), cena 930 zł/t, 122,15 zł/ha

Razem: 607,77 zł/ha

II wariant (z obornikiem):

Odchodzi koszt zakupu polifoski

W tym roku ceny azotu kosmos, saletrosan coś ok 1250 zł/t netto a saletra coś ok 1300 zł/t też netto. Dobrze że mam jeszcze zapas saletry z zeszłego roku

Opublikowano
5 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

W tym sezonie nie dawałem soli , na jesienne zasiewy planuje .

Podaj twoje nawożenie z ubiegłego roku i prognozę w tym , zobaczymy co wymyślisz przy dzisiejszych cenach , pewnie obornik lub coś podobnego do Potafoski 

Ale dobrze ci napisał . Żeby było sensowne porównanie , to trzeba by tą sól wyrzucić i zestawić podobne nawozy jak szły w tamtym roku , bo takie porównanie , to ja mogę napisać że w tamtym roku nie dałem żadnego nawozu , a w tym dam 300 kg poli  i np. 300 saletry ,razem ok.1100 zł , i powiem że koszty mi wzrosły na sam nawóz o 1100 zł przez to że nawóz podrożał ? 

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Bugii napisał:

Ja od kilku lat nie stosuje mocznika. 

Zakfasza glebe i ochladza. A przy qq temperatura gleby najwazniejsza.

co stosujesz w zamian? ja w tym roku po raz 1. Pulgran S 36N pod kukurydzę, ciekawy nawóz :)

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Ale dobrze ci napisał . Żeby było sensowne porównanie , to trzeba by tą sól wyrzucić i zestawić podobne nawozy jak szły w tamtym roku , bo takie porównanie , to ja mogę napisać że w tamtym roku nie dałem żadnego nawozu , a w tym dam 300 kg poli  i np. 300 saletry ,razem ok.1100 zł , i powiem że koszty mi wzrosły na sam nawóz o 1100 zł przez to że nawóz podrożał ? 

W ubiegłym sezonie sól pot. można było dostać po 1260 zł , mam na dziś po 1460 zł , jakie przewidujecie ceny na sól jesienią .

• Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, proxy8441 napisał:

co stosujesz w zamian? ja w tym roku po raz 1. Pulgran S 36N pod kukurydzę, ciekawy nawóz :)

ja bede leciał pierwszy raz z qq i mam w planie: polifoska, kizeryt i rsm z inhibitorem ureazy przedsiewnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

W ubiegłym sezonie sól pot. można było dostać po 1260 zł , mam na dziś po 1460 zł , jakie przewidujecie ceny na sól jesienią .

Raczej taniej nie będzie  sam się biję z myślami  czy nie kupić teraz  u nas  jeszcze można dostać po  1610  zł brutto  i superfosfat wzbogacony  1760 zł brutto  to tego dodać azot  to tak jak by metr  polifoski 6 kupił po 200 zł  a  jest 217  brutto

Opublikowano

No w końcu gniewamy się z Białorusią, to tanio nie będzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v