Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Puść ziemię w dzierżawę i będziesz miał problem z głowy a tak nawozy drogie to tanie...kto dobrze kombinuję to źle nie wychodzi ja saletrę kupiłem po 850 netto a pszenica jeszcze nie sprzedana. 

Opublikowano
9 godzin temu, Strongman napisał:

Ja tez kupiłem w październiku ale będzie trzeba dokupić a poza kukurydza pszenicą i pszenżytem rzepakiem wszystko tanie

Fasala jeszcze cene trzyma

Opublikowano

Jakich nawozów używacie do nawożenia pszenicy i qq? 

U mnie zostaje słoma i idzie 300-350 Poli 6, Kizeryt 180kg i rsm32 - 180kg N.

Cobyście zmienili? Przy tych cenach nawozów myślę co kupić żeby wychodziło podobnie co do składu.

Opublikowano
Oficjalne info od GA.

Informacja prasowa

Warszawa, 06.05.2021 r.

Grupa Azoty przewiduje rosnące ceny nawozów

Ostatni rok to okres ciągłego wzrostu cen głównych surowców do produkcji nawozów. Gaz ziemny który stanowi od 50 do 70% kosztów produkcji szczególnie w nawozach azotowych, zmienił swoją cenę z poziomu ok. 6 EUR/MWh w maju 2020 r. do ok. 24 EUR/MWh w analogicznym okresie 2021r. Również ceny surowców do produkcji nawozów wieloskładnikowych takich jak fosforyty i sól potasowa w ostatnich miesiącach znacząco wzrosły. Kolejnym elementem kosztowym o dużym znaczeniu dla branży producentów nawozów są lawinowo rosnące ceny uprawnień do emisji CO2, które na przestrzeni ostatniego roku wzrosły o 150% z poziomu 20 EUR za tonę do 50 EUR za tonę.Powyższeczynniki, zdaniem Grupy Azoty będą miały zasadniczy wpływ w nadchodzących miesiącach na rosnące ceny nawozów w Polsce, Europie i na Świecie. Jednocześnie przewidywana jest dalsza aktywność zakupowa nawozów na większości rynków, powodowana rosnącą konsumpcją żywnościw okresie pandemii oraz odbudową zapasów głównie zbóż w USA, Chinach i Ameryce Południowej.Grupa Azoty zwraca uwagękrajowych producentów rolnych na konieczność zaplanowania procesów zaopatrzenia gospodarstw w środki do produkcjim.in. w nawozy, szczególnie w nadchodzącym sezonie produkcyjnym. W naszej ocenie majowe ceny nawozów wieloskładnikowych odzwierciedlają aktualną sytuację popytowo-podażową na świecie, co pozwala założyć, że są to najniższe ceny w perspektywie kilku następnych miesięcy. Dlatego podział zakupów na kilka transz w obecnym sezonie może przynieść optymalizację warunków handlowych przy jednoczesnym zabezpieczeniu pełnej dostępności asortymentowej produktów. Posiadanie całej palety koniecznych nawozów przed okresem ich zastosowania jest niejednokrotnie kluczowe dla poprowadzenia optymalnego procesu produkcji, bez narażania się na straty związane z nieterminowością zastosowania poszczególnych formuł nawozowychmówi Piotr Zarosiński, Dyrektor Departamentu Korporacyjnego Handlu Segmentu Agro, Grupa Azoty S.A.Grupa Azoty zachęcarolników do odwiedzania autoryzowanych punktów handlowych. Pełny wykaz autoryzowanych dystrybutorów nawozów Grupy Azoty dostępny jest na stroniewww.nawozy.eu******************************************************************************************************Grupa Azoty to zdecydowany lider w Polsce i jedna z kluczowych grup kapitałowych branży nawozowo-chemicznej w Europie. Grupa zajmuje drugą pozycję w Unii Europejskiej w produkcji nawozów azotowych i wieloskładnikowych, ma również silną pozycje na rynkach takich produktów jak melamina, kaprolaktam, poliamid, alkohole OXO, plastyfikatory czy biel tytanowa. Grupa intensywnie rozwija się nie tylko na rynku polskim, ale również poza granicami kraju. Istotnym krokiem w tym kierunku było przejęcie w2018 roku Grupy Compo Expert, jednego zczołowych graczy światowego rynku nawozów specjalistycznych. Jednym z filarów strategii Grupy Azoty są inwestycje, a największym projektem są Polimery Police, realizowane przez spółkę celowąGrupa Azoty Polyolefins. Jest to jedna znajwiększych inwestycji wpolskim ieuropejskim przemyśle chemicznym, która umożliwi dywersyfikację działalności biznesowej Grupy Azoty, a także pozytywnie wpłynie na pozycję Polski wsegmencie tworzyw sztucznych iwzmocni niezależność energetyczno-surowcową kraju.

Opublikowano

To się zdziwia jak 90 % ludzi kupi wschodnie nawozy albo z zachodu. Już od 5 lat jadę na wschodnich nawozach . Rozpuszczalność fosforu lepsza. Cena w npka 8 o 100 -150zł niższą niż Poli 6 i w ultrze 20 kg azotu więcej co daje dodatkowe 60-80 zł oszczędnosci. Trzeba mieć niepokolei w głowie żeby kupować polskie npki jak i inne nawozy. Niech więcej ludzi w spółkach państwowych pozatrudniaja i darmowych pieniędzy rozdają . Patologia 

• Like 6
Opublikowano

To czemu w innych krajach np w Anglii gdzie wszystko jest nieporównywalnie droższe można taniej wyprodukować nawoz i przetransportować go na taką odległość. Podejrzewam że jakby Rosja chciała to by moment azoty wykończyła wprowadzając duże niższe ceny ale to im się nie opłaca. Po pierwsze i tak mają dobrą sprzedaż nawozów w Polsce a po drugie azoty zużywają ogromne ilości gazu więc korzyść podwójna 

Opublikowano
Dnia 22.01.2021 o 17:08, Agrest napisał:

Zamówiłem mocznik po 1380 brutto. Zapas na dwa lata, na 2022 i 2023r, bo na ten rok kupiłem rok temu😁. Jako że tylko pod jagodniki stosuję to niewiele bo tylko 10t.

Teraz proszę o krytykę😆

Dnia 22.01.2021 o 18:35, PAN88 napisał:

Kup 25 to jeszcze będzie  na 2024.2025 i jeszcze  zostanie trochę 

A poważnie  jesteś dorosły i wiesz co robisz

Dnia 22.01.2021 o 18:49, PAN88 napisał:

@Agrest żeby za rok nie było  po co ja brałam i tyle pieniędzy wydał

Chociaż co będzie i jak nie wie nikt 

Dnia 5.02.2021 o 13:10, Agrest napisał:

Mam wrażenie że obecne ceny jesienią i tak będą okazyjne.

Ultradap w marcu ubiegłego roku kupiłem po 1590. Jeszcze chyba 2t na jesień mi zostały. 

Teraz zamówiłem 9t ultra8 na jesień i 6 t soli po 1330. Myślę że taniej do listopada nie będzie. Mocznik kupiony na 2 lata do przodu.

Ultra 8 po 1600

Opłacało się.

Opublikowano
2 godziny temu, Mecha napisał:

Ja chyba zamiast npk polecę Korn Kali + super fos Dar40 albo podobne kombinacje. Jeszcze muszę sobie to policzyc bo mamy wtedy jeszcze mgs i Ca i sód

Ten fos dar 40 ma tylko 23,5 % fosforu rozpuszczalnego w wodzie  .

Opublikowano
4 minuty temu, Mecha napisał:

Dałem tylko przykład, narazie myślę nad kombinacjami, czytałem o rozpuszczalności, ale dzięki za uwagę. Podziel się ci stosujesz

Ultra 8 z Phosagro , opcja z solą potasową i fosforanem amonu też jest ok ( lepszy wschodni ) , minus taki , że dochodzi dodatkowy przejazd z rozsiewaczem .

Opublikowano

Ja w tym roku zarezerwowałem już 500 ton pomiotu kurzego , poziom fosforu i potasu mam wysoki i bardzo wysoki więc mysle że nawet zrezygnuje z granuli a pójdzie dobra ilość pomiotu , a azot pewnie poleci w formie rsmu 

Opublikowano

Ja tez w podkład z pieczarek bardziej będę inwestował a raczej rozwoził,nawet ta niewielka ilość wapna ile daje zaraz mniej azotu trzeba.Bo na kwasy ile by nie sypał to i tak nic nie daje.

Opublikowano
Dnia 9.05.2021 o 08:05, tomhim1 napisał:

Puść ziemię w dzierżawę i będziesz miał problem z głowy a tak nawozy drogie to tanie...kto dobrze kombinuję to źle nie wychodzi ja saletrę kupiłem po 850 netto a pszenica jeszcze nie sprzedana. 

Kiedy ta saletrą chyba nie w tym roku? 

Opublikowano
Dnia 10.05.2021 o 21:11, thor1984 napisał:

czas pierdolnąć ostatnią dzierżawę jeśli właściciel nie odda dopłat bo to nie ma sensu przy tych cenach

Już dawno bym rzucił jak miałbym robić za parobka 

Zależy jaki rejon jesteś. 

Opublikowano
10 godzin temu, AndrzejMikulewicz napisał:

Kiedy ta saletrą chyba nie w tym roku? 

No nie w czerwcu 2020 ale tu większość tak kupuje z rocznym wyprzedzeniem. Nie mówię bo 2 lata temu nie opłacało się wcześnie kupić ale średnio w ciągu pięciu lat jest się do przodu jak ktoś nie inwestuje i ma kasę to już lepiej kupić chociaż nawóz . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v