Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu sië zgodzę całkowicie że u kogo się dało ma azot wysiany . A porównań nie będę robił , bo mam spraktykowane że rsm u mnie lepiej wychodzi . Dla przykładu nawet w zbożach dając dawki dzielone , mam większą pewność że nie będę miał tzw. dziur z brakiem dostępności azotu jak może się zdarzyć przy stosowaniu samej saletry .

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

tylko pierwszy rsm poszedł na rzepak, z drugim czekałem żeby jednak lać po tym -7

Rsm tak pozno ? Zwlaszcza, ze u was juz tak rzepaki wyglądają jak kolega wyzej wyslal

Opublikowano (edytowane)

Masz pojęcie o czym piszesz.? Od kilku lat daje mocznik na 2 dawkę niekiedy nawet w kwietniu i na plony nie narzekam i nie ma problemu z dojrzewaniem. 

Edytowane przez poosa21
Bo tak
  • Like 2
Opublikowano

@yacenty co to za aplikacja ? 

2 godziny temu, slawek2209 napisał:

I tak będzie. 300 kg saletry na 2 dawkę  z rana,chociaż rzepak jeszcze zamulony  we wzroście. Bez przymrozku też  by wjechał 

I ja chyba się zdecyduje na wysiew 2 dawki saletry. Miałem jeszcze kilka dni poczekać ale jak naprawdę miesiąc nie popada to lepiej zrobić to wcześniej.

Opublikowano
19 minut temu, robercikj100 napisał:

@yacenty co to za aplikacja ? 

I ja chyba się zdecyduje na wysiew 2 dawki saletry. Miałem jeszcze kilka dni poczekać ale jak naprawdę miesiąc nie popada to lepiej zrobić to wcześniej.

Tez jestem tego zdania dlatego jutro na przymrozku rura 💪

Opublikowano

Jak uważasz jaka ziemia i ile NPK pod korzen bo jak dałes np. z 60-90 kg Potasu  przed siewem to N nie ma co walic w opór bo to nic nie da

Opublikowano

u mnie na pierwszą poszło ok 320 saletrosanu 30,dziś próbowałem z saletrą 250 kg /ha ,ale śnieżyca  mnie wygoniła po pięciu ha.

7 godzin temu, caseihc napisał:

Panowie 300 saletrosanu i 250 saletry starczy na 3 3.5 tony rzepaku czy jeszcze coś dorzucić?

7 godzin temu, toorano napisał:

dorzuć 100 saletry i będzie 4-4,5

mam w planie na drugą i trzecią dawkę 400 kg saletry łącznie.  Wystarczy? Bo znajomy wali 500 kg  i namawia mnie ,ale po pierwsze -nie mam tyle nawozu ,a po drugie -chyba to przesada,zwłaszcza ,że jeszcze ph  słabe. Rok temu pierwszy  mój rzepak dał 3,6t /ha. Teraz są ambicje na więcej.Gleby 3-4 klasa.

Opublikowano (edytowane)

To ile ty tych dawek chcesz dać , i kiedy to sianie skończysz jak jeszcze 2 dawki nie dałeś , a marzysz jeszcze o 3 . Do końca kwietnia się wyrobisz z tą 3 dawką ? A , i 400 kg saletry to jest ok. 135 kg N , czyli na niecałe 3 tony rzepaku , coś tam dojdzie jeszcze z ziemi , ale na więcej niż rok temu to raczej nie licz

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

Dałbyś RSM 32 w jednym strzale 450l/ha, przeszło by do korzenia od razu i byś miał spokój, a nie dzielisz dawki na 3 razy w granuli. 

Edytowane przez loquito
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v