Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

a jaka pewność ze to wina rsm? a może wystające liscie ponad snieg i -19?

Wstawiałeś wcześniej i liście takie nie były, był ładnie zielony . U mnie wszystkie po zejściu śniegu były suche bo wystawał ponad snieg, teraz zaczyna sie zielenic.

Opublikowano

U mnie bardziej odwrotnie pszenice się zazieleniły, nawet te póżne  co są w 3 liściu

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, matek89121 napisał:

najśmieszniejsze jest to  że o przypaleniach po rsmie wypowiada się ktoś kto  rsmu nie stosował

Stosował kolega, sąsiad i kilku innych których znam, więc troszkę o tym wiem pomimo iz sam nie praktykowalem ;)

13 minut temu, mysza103 napisał:

Ja ci to mówię . Nie ma spadku plonu . 

Tak samo jak mowia o spadku plonu gdy rzepak zgubi liście po ziemi tak i po rsm liscie padna...

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

No i co z tego że najstarsze liście odpadną , liczy się dobrze rozbudowana rozeta środkowa z licznymi zawiązkami nowych pędów . A stare liście to , i tak rzepak zrzuci wcześniej czy póżniej , obojętnie jaki azot poszedł 

Opublikowano

Tak sobie stare zdięcia oglądam i tak; rzepak i pszenica w lutym rok i dwa lata temu lepiej wyglądały niż teraz w marcu. W 2019 saletrosan kupiłem po 1100 netto!!!

Opublikowano

pewnie ze lepiej wyglądały bo u mnie największy mróz był chyba w maju a cała zima to tylko jakieś kilka stopni co najwyżej na minusie. a w tym roku po -20, wiatry bez okrywy śnieżnej i wszystko wygląda o wiele gorzej

Opublikowano
15 minut temu, robercikj100 napisał:

pewnie ze lepiej wyglądały bo u mnie największy mróz był chyba w maju a cała zima to tylko jakieś kilka stopni co najwyżej na minusie. a w tym roku po -20, wiatry bez okrywy śnieżnej i wszystko wygląda o wiele gorzej

Sam piszesz o mrozu w maju.. dla rosliny taki mroz w maju wiecej zaszkodzi jak lekkie uszkodzenie zimowe, a co do kolegi poprzedniego w 2018/19 pod koniec lutego caly tyd -16  w calej pl w wiekszosci bez okrywy, wiec czy Ja wiem czy tak dobrze wygladaly hehe 

Opublikowano

mówiłem ze w lutym w zeszłym sezonie wyglądały lepiej niż teraz. a co było później (susza praktycznie cały marzec i kwiecień i przymrozki w maju) to inna sprawa. sezonu 18/19 jakoś dokładnie nie kojarzę ale na pewno u mnie rośliny mniej odczuły zime niż w tym roku

Opublikowano

Ja jeszcze czekam z drugą dawką, z resztą bez przymrozku nie wjadę. mówią coś o śniegu w połowie tygodnia to można zasiać i by się rozkładał nawóz

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, mysza103 napisał:

No i co z tego że najstarsze liście odpadną , liczy się dobrze rozbudowana rozeta środkowa z licznymi zawiązkami nowych pędów . A stare liście to , i tak rzepak zrzuci wcześniej czy póżniej , obojętnie jaki azot poszedł 

Ale jak zgubi liście później ,to z tych liści ciągnie pokarm wodę i dopiero odpadną ,jak spalone RSM ,to nic rzepak z nich nie wyciągnie

ja też czekam z druga dawka N. na 14 dni nadają temp 2-4 stopnie w dzień. więc po co dawać azot?

Mój dostał 140 N resztę w pod koniec tyg. dam , będzie 20 marzec ,zanim zacznie działać będą święta o ile popada , 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

ja też czekam z druga dawka N. na 14 dni nadają temp 2-4 stopnie w dzień. więc po co dawać azot?

Po to aby azot zdążył się przemieścić w głąb profilu glebowego, jeśli będzie padać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v