Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

My w Wielkopolsce nie marnujemy ziemi na miedze

No wiadomo jak płacicie po 100 tys to każdy centymetr się liczy 😁

Ale myślę jednak że takie miedze jak są u mnie i pewnie u kolegi @andrzej1988 nawet jak byś chciał zlikwidować to byś się 3 razy zastanowił czy warto ryzykować zyciem a przynajmniej wywruconym ciagnikiem 😁

Opublikowano
19 minut temu, warchest napisał:

jak myslicie w centralnej Polsce w weekend probowac wjezdzac rano posiewac rzepak saletrosanem ? czy jeszcze za wczesnie bo nadaja snieg z deszczem i zimne temperatury 

Juz czas najwyższy:)

Opublikowano (edytowane)

Ja dziś wyjechałem- świętokrzyskie. Lepiej jak myślałem, jedynie na skłonach północnych jeszcze trochę ciapa ale ogólnie super szło bo wiatru brak a wiadomo jak to jest gdy dmucha. 400 kg saletry poszło, teraz się zastanawiam czy rsm czy znów saletra...

Stan roślin oceniam na bardzo dobry, śnieg ochronił całą rozetę, jedynie widać niedobory azotu.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano

U mnie rzepak ma spokój z azotem 300kg saletrosanu 30 i 250l rsm 32 dostał. Zapowiada się deszcz w piątek i ochłodzenie więc powinno się spokojnie przemieścić do korzenia zanim rzepak wyskoczy w pęd. A u nas na Dolnym Śląsku gdyby było jeszcze 3 dni ciepłe to pewnie by wystrzelił.

• Root Admin
Opublikowano
10 minut temu, lucekk napisał:

Kiedy, ile i co dajesz jako kolejną dawkę?

Też rsm32, gdzieś koło 20-25. marca, zobaczymy jak będzie. Też koło 90-95kg

Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Ja dziś wyjechałem- świętokrzyskie. Lepiej jak myślałem, jedynie na skłonach północnych jeszcze trochę ciapa ale ogólnie super szło bo wiatru brak a wiadomo jak to jest gdy dmucha. 400 kg saletry poszło, teraz się zastanawiam czy rsm czy znów saletra...

Stan roślin oceniam na bardzo dobry, śnieg ochronił całą rozetę, jedynie widać niedobory azotu.

Co ile i kiedy planujesz jako druga dawkę? 

Opublikowano
7 godzin temu, 1993michal napisał:

u mnie w lubelskim LZA już śnieg zginął ziemia rozmarzła do końca bo buty wchodzą po kolana, na sobotę podają - -4 utrzyma taki mróz Zetora 5211:D ? czy lepiej poczekać żeby nie utopić?

7 godzin temu, Aroo22 napisał:

Sam się nad tym zastanawiam (ja z LBL)  Próbować U3512 czy od razu na wszelki wypadek większy 4x4 zapiąć do rozsiewacza. Pierwsze siarczan magnezu mam zamiar rozsiać, a w poniedziałek też ma być mróz i wtedy azot. 

U mnie (LUB) dzisiaj koło 6 rano ma termometrze pokazywało 0° ale kałuże na podwórku były zamarznięte, grunt też przyłapany i pojechałem z kizerytem. Szło dobrze, jedynie trzeba pilnować żeby nie zjechać że ścieżki. Jeździłem c330. Wczoraj wieczorem koło 21 już było widać, że ścina wodę w kałużach. Przy -4 to abys był przygotowany na wyjazd i rura w pole. Jedyny problem to prognoza pokazuje mocniejszy wiatr na weekend to może być różnie.

Opublikowano
10 godzin temu, lucekk napisał:

Co ile i kiedy planujesz jako druga dawkę? 

Druga dawka będzie za około tydzień, rozważam obecnie RSM w dawce 200l, zależy wszystko od pogody bo właśnie zaczęło dmuchać i rozsiewanie nawozu obecnie będzie kiepskie, a w prognozach ma wiać przez tydzień. No ale wiemy jak to z tymi prognozami jest.

10 godzin temu, warchest napisał:

400 kg na 1 dawke na 1 ha ? ostro duzo przy takiej ilosci to i straty z azotu bd miał 

Dziś skończyłem 1 dawkę na rzepak, musiałem mu dowalić bo zachował prawie wszystkie liście a na niektórych kawałkach było ich nawet 16, kapusta nie rzepak więc będzie potrzebował  azotu żeby się odbudować. Czy będą straty to się okaże ale raczej wątpię, niektórzy walą saletrosan 400 kg i RSM w jeden dzień i się nie przejmują.

Opublikowano

To co ma odbudowywać jak zachował wszystkie liście?

Opublikowano

No właśnie skoro utrzymał liście to ma z czego ciągnąć asymilanty jak i będzie sprawna fotosynteza. 

Ale że więcej sypnął to rzepakowi w sumie  nie zaszkodzi 😀

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, zovvia napisał:

Pytanie do Was- jaki polecacie dobry środek na robaka w tym roku (chowacz brukwiaczek, chowacz czterozebny)?

Inazuma, mospilan i wszystkie tanie kontaktówki

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Wg. mnie im większa roślina tym więcej potrzebuje azotu żeby zachować swój obecny potencjał plonotwórczy, Mała roślinka to i można mniej azotu bo na raz nie wykorzysta  a drugą dawkę równie mocną. Ja zrobiłem pierwszą dużą dawkę i jak się podniesie  obudzi itd to dostanie drugą dawkę ale mniejszą i dłużej działającą. 

Opublikowano

Lubelskie planuję jak tylko będzie możliwość wjeżdżać z kizerytem 150 kg/ha,

tydzien- półtora póżniej saletrosan 26 200-250kg/ha

3 tygodnie poprawka 200-250 kg/ha i przed pędem głównym 100 kg saletrzak27.

Co sadzicie ? Rok temu dobre rezultaty na takim nawożeniu osiągnałem dobry plon, suma czystego składnika wychodzi wtedy około 130 kg/N /ha

Na jesień pod korzeń dawałem npk w dawce 500 kg, rzepak nie jest jakiś mega wyrośnięty wrecz powiedziałbym że jest dość mały...

Opublikowano

50kgN za mało? Takie dawkowanie w tamtym roku to chyba miałeś dobre opady. Daj 400kg saletrosanu i potem 200-300kg saletry czy równowartość azotu w moczniku. Saletrzak to nie nawóz. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v