Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

no moze na rzepaku jeszcze jako tako wyjdzie przy tych cenach , ale to tez jest zalezne od warunkow pogodowych , nieraz były lata ze w rzepak sie nawaliło niewiadomo czego a plony były w granicach 3 ton 

• Root Admin
Opublikowano

Jak sie boisz pogody to musisz zmienić branżę :) jest ryzyko. Patrz na 5 ostatnich lat i zrób sobie średnia i graj na swoją srednią a nie opowieści ludzi, którzy sa 400km dalej. Warto podglądać praktyki lepszych od siebie, ale nie ma mowy żeby je kopiować 1:1

• Like 1
Opublikowano

Właśnie Jacek miałem pisać żeby zmienił branże. 

U mnie co roku pod rzepak nawożenie takie samo, jedynie ochrona czasem sie zmieni. Plony zależne od roku i stanowiska. Mam pola że rzepak sypie max 3,5t, a są gdzie nie pamiętam kiedy było mniej jak 4t, zawsze grubo powyżej. Co do zysku w ubiegłym sezonie to bede wiedział dopiero jak sprzedam rzepak.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Janek1111 napisał:

witam która substancja chemiczna jest najlepsza na T1 rzepaku? oraz w Pszenżycie ozimym?

w rzepaku triazole paklobutrazol , dife, metko itd.

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Grzybówki grzybówkami a jak zamierzacie walczyć ze szkodnikami? Procam proponuje trebon na chowacza. stosował ktoś? mavrik lepiej zastosować na słodyszka jeśli będzie czy dać na płatka ale obawiam się że przy jednym wjeździe bedzie gorszy skutek jak po inazumie... bardziej stawiacie na rotacje perytrodidami czy acetamipryd do każdego zabiegu? chętnie posłucham opinii doświadczonych kolegów

Opublikowano

Stanie sie cos jak ten Mavrik da sie 0,3 zamiast 0,2? Bo widze ze tylko litrowe butelki to nie chcialbym wylewac. Chyba ze w otwartej butekce moze rok czekac na nastepny sezon. Ja ogolnie uzywam inazume, teraz jesienia na pchelke cypherkill. Mialem troche smietki i chcialrm kupic inazume ale koledzy z forum odradzili ze i tak nie zadziala. Zdarzyli mi sie tez jechac dwa razy inazuma. Ogolnie w tym roku mysle dac na pierwszy raz Inazume i chyba na platek jak zajdzie potrzeba Cypherkill. Nie wiem czy to bedzie ok.

Opublikowano
1 godzinę temu, MaXtzTS napisał:

Grzybówki grzybówkami a jak zamierzacie walczyć ze szkodnikami? Procam proponuje trebon na chowacza. stosował ktoś? mavrik lepiej zastosować na słodyszka jeśli będzie czy dać na płatka ale obawiam się że przy jednym wjeździe bedzie gorszy skutek jak po inazumie... bardziej stawiacie na rotacje perytrodidami czy acetamipryd do każdego zabiegu? chętnie posłucham opinii doświadczonych kolegów

Etofenproks z trebona spoko, ewentualnie na słodyszka, pamiętać zakwasić wodę 

Opublikowano
1 godzinę temu, szymonidas9 napisał:

Czy imidachlopryd działa na chowacza bądź slodyszka? 

Na ukrainie w połączeniu z beta-cyflutryna jest zarejestrowany na 1 strzał w rzepaku na pchełki i chrząszcze kapustne (https://www.cropscience.bayer.ua/Products/Insecticides/Connect). 

1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Etofenproks z trebona spoko, ewentualnie na słodyszka, pamiętać zakwasić wodę 

Planuje go na płatka ale o zakwaszeniu wody nic nie słyszałem. Czym i ile zakwasić?

Opublikowano
2 godziny temu, Cheesburger napisał:

Stanie sie cos jak ten Mavrik da sie 0,3 zamiast 0,2? Bo widze ze tylko litrowe butelki to nie chcialbym wylewac. Chyba ze w otwartej butekce moze rok czekac na nastepny sezon. Ja ogolnie uzywam inazume, teraz jesienia na pchelke cypherkill. Mialem troche smietki i chcialrm kupic inazume ale koledzy z forum odradzili ze i tak nie zadziala. Zdarzyli mi sie tez jechac dwa razy inazuma. Ogolnie w tym roku mysle dac na pierwszy raz Inazume i chyba na platek jak zajdzie potrzeba Cypherkill. Nie wiem czy to bedzie ok.

Ja zeszły rok 0,25 dałem i wszystko ok było . Tylko u mnie na płatek pójdzie , zeszły rok dawałem nie wiem może nie było az takiego nalotu ale dobrze sobie poradził . Na pierwszy strzał Inazuma . 

Opublikowano
2 godziny temu, jaffa napisał:

Na ukrainie w połączeniu z beta-cyflutryna jest zarejestrowany na 1 strzał w rzepaku na pchełki i chrząszcze kapustne (https://www.cropscience.bayer.ua/Products/Insecticides/Connect). 

Planuje go na płatka ale o zakwaszeniu wody nic nie słyszałem. Czym i ile zakwasić?

Na płatka zostawił bym coś z acetamiprydem. No bo i nic innego dłużej działającego nie zostało. Etofenproks to też perytroid. Albo chowacze albo poprawka po przekwitnięciu. Najważniejsze zakwaszenie przy właśnie inazumie/mospilanie/carnadine czy co innego z acetamiprydem. Ale i pod pozostałe na szkodniki zakwaszam z tych co zostało. Przy acetamiprydzie nawet poniżej 5 może być, trebon może być trochę wyższe. Na płatka trebon chyba nie ma rejestracji, gryzie się z pszczołami

Opublikowano
20 godzin temu, warchest napisał:

kiedys ponad 3 tony bylo na samej saletrze , w poprzednim roku mialem plony na lepszym kawalku 4200 na gorszej ziemi 3,5 tony z ha i bylem zadowolony , umiem uprawiac rzepak i to dobrze tylko że przy normalnych cenach nawozu , co mi ze nakupie drogiego nawozu na rzepak , moze przyjsc susza , albo cena byc tak jak w tym roku po 2200 , a kontraktacji nie podpisywalem nigdy i raczej nie podpisze na cene u nas skupy tak nie podpisuja , tylko ze zniw sie sprzedaje 

widze ze tutaj juz zaakceptowaliscie chyba te ceny azotowych , tylkoze rzepak 4 tys kosztuje teraz co rzadko kto go ma , a w zniwa cena rzepaku spadnie , ze za 1 tone rzepaku pewnie nie kupi tony saletry to juz oplacalnosc obniza strasznie 

idąć twoim tokiem myślenia to niema sensu odchwaszczać bo może wymarznac 

20 godzin temu, warchest napisał:

około 300 kg saletrosanu to juz jest około 1000 zł pierwsza dawka , i teraz 2 dawka saletry ponad 250 kg ha tez wychodzi 1000 zł , na jesieni ponad 2 tys hektar wsadzone spokojnie , i do tego pryskanie na wiosne tez z 1 tys sie utopi i koszty sie robia ogromne 

Pewnie, najlepiej aby wziąść kase i nic nie włożyć 

Opublikowano
18 godzin temu, yacenty napisał:

Jak sie boisz pogody to musisz zmienić branżę :) jest ryzyko. Patrz na 5 ostatnich lat i zrób sobie średnia i graj na swoją srednią a nie opowieści ludzi, którzy sa 400km dalej. Warto podglądać praktyki lepszych od siebie, ale nie ma mowy żeby je kopiować 1:1

nie musze branzy zmieniac , zawsze normalnie sie sypalo na rzepak i nie martwilem sie o pogode itd , tylko ze wczesniej bylo normalnie a ten sezon to masakra przez te ceny nawozów jest i tu jest problem 

• Root Admin
Opublikowano

E tam masakra, nawóz to tylko jeden ze składników kosztów, trzeba po prostu mądrzej nawozić. Każdą kulkę trzeba obejrzeć 3x czy na pewno jest potrzebna :P

• Like 1
Opublikowano

Nikt nikomu nie każe sypać saletrosanu czy saletry. Jest szał na UFF 😆 widze nie jeden sie obkupił i teraz sie zastanawia czy sypać czy rozpuszczać albo jeszcze wode grzać i rozpuszczać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v