Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, Hubert10624 napisał:

Jaką obsadę dla Derricka byście polecali? Siejąc równo jednostkę na 3ha wychodzi 66szt/m², próbował ktoś go siać trochę rzadziej na 4a?

W tym roku tak wysiałem, jednostka na 3,8ha tj ok 50 nasion/ha. Chciałem trochę rzadziej ale nie wiem czy nie przesadziłem, czas pokarze. Nie byłem jeszcze na polu zobaczyć ale jakby było 40 roślinek/m2, to chyba byłoby OK.

Opublikowano

przed weekendem straszyli ulewami wiec prawie wszyscy znajomi wstrzymali się z zasiewami nauczeni rokiem poprzednim gdzie kilku siało pszenice po przybitym rzepaku a okazało się że faktycznie spadło 20mm ale spokojnego deszczu przez 2 dni wiec ci którzy zaryzykowali w tym roku wygrali. Do przyszłej środy zapowiadaja opady wiec pierwszy raz rzepaki będą siane u mnie w okolicy we wrześniu.

Opublikowano
6 godzin temu, Hubert10624 napisał:

Jaką obsadę dla Derricka byście polecali? Siejąc równo jednostkę na 3ha wychodzi 66szt/m², próbował ktoś go siać trochę rzadziej na 4a?

W ubiegłym sezonie wysiałem Derricka 50 szt. na metrze.Plon 4.1 t.Klasa ziemi od 3a do 4a.Moim zdaniem wystarczająca obsada

53 minuty temu, Piffpaff napisał:

przed weekendem straszyli ulewami wiec prawie wszyscy znajomi wstrzymali się z zasiewami nauczeni rokiem poprzednim gdzie kilku siało pszenice po przybitym rzepaku a okazało się że faktycznie spadło 20mm ale spokojnego deszczu przez 2 dni wiec ci którzy zaryzykowali w tym roku wygrali. Do przyszłej środy zapowiadaja opady wiec pierwszy raz rzepaki będą siane u mnie w okolicy we wrześniu.

Rzepak siany w piątek przed ulewami i 40% na wierzchu.Spadło pewnie koło 100 l

Opublikowano (edytowane)

Udało się zasiać 2 działki Derricka wyszło ponad 70 szt ale tak to jest jak się pierwszy raz sieje innym siewnikiem. Wszystko też na pewno nie wyjdzie to powinno być ok. Teraz się skoryguje i już będzie dobrze. 

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano

od jutra nadaja kilka dni deszczy , wyjdzie ze trzeba bedzie siac rzepaki we wrzesniu , duzo trzeba zwiekszyc obsade populacyjnego rzepaku jak bedzie sie siac we wrzesniu i wtedy jak taki rzepak traktowac , czy saletrą podganiac czy jak ? 

Opublikowano
3 godziny temu, slawek2209 napisał:

W ubiegłym sezonie wysiałem Derricka 50 szt. na metrze.Plon 4.1 t.Klasa ziemi od 3a do 4a.Moim zdaniem wystarczająca obsada

Rzepak siany w piątek przed ulewami i 40% na wierzchu.Spadło pewnie koło 100 l

To u mnie siany w czwartek i na razie z 10-max15% na razie .

Opublikowano

Ja myślę że derrika spokojnie i 50 szt wystarczy, znajomy sieję od lat w st mieszańce 25 roślin, populacja np Sherlocka siał 35 roślin i zebrał w tym roku od 3.2 do 3.8 t z populacji a rok nie był dobry dla niego bo przed ulewami siał 

Opublikowano

Panowie zawsze stosowałem toprex ale że z wiosny zostało mi sporo tebukonazolu zastanawiam się nad mieszanką z caryxem ażeby nie chomikować środków. Jakie proporcje stosowaliście? 0,5 +0,5?, Druga sprawa Butisan star + navigator zastanawiam sie nad dorzuceniem jeszcze agila nie pamiętam dokładnie ale ktoś tu na forum pisał że praktykował taką mieszanke? Pare lat temu stosowałem mieszanke chyba Butisan + Agil ale bez Navigatora poza tym gdzies zgnineły mi te zapiski i nie jestem pewny... Oczywiście jak uda się cokolwiek w tym roku zasiać bo na razie prognozy nie napawają optymizmem a w sierpniu już spadło na pewno ponad 200 litrów wody. Wgl jest tu ktoś z małopolski kto zasiał rzepak albo widział u kogoś zasiany?

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał:

4km/h 

Jakoś wymęczony rzepak po orce, bezorkowy czeka na deszcz. 

IMG_20210823_175011.jpg

że sucho niby ?

u nas leje już jakiś czas i nie da robić w polu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v