Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeważnie przed pszenicą w zeszłym roku rzepak ,pszenica ,rzepak ,pszenica rzepak ,pszenica , ale mi to nie przeszkadza, ,raz ścieżki kosiłem oddzielnie ,po żniwach

Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

żona smaży na smalcu ze swojej świni a olej słonecznikowy do reszty, nie chce mi się wierzyć ze w Rumuni wjeżdżają z opryskiwaczem w słonecznik 7 razy w trakcie wegetacjii a w rzepaku to raczej norma

To ty pewnie nie jesz jabłek i innych owoców bo tam to dopiero walą chemia i chyba ziemniaki z własnego ogródka. Ostatnio gdzieś czytałem że średnia w UE to 2,6kg śor na ha w Polsce to 1,8kg a najwięcej w Holandii 8kg, w USA w produkcji jabłek nawet 15kg.

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Przeważnie przed pszenicą w zeszłym roku rzepak ,pszenica ,rzepak ,pszenica rzepak ,pszenica , ale mi to nie przeszkadza, ,raz ścieżki kosiłem oddzielnie ,po żniwach

Heder vario? 

Opublikowano (edytowane)

A co za problem kosa wchodzi w takie wycięcie ,zamkiem klamra przypinam ,zabezpieczam zawleczką sprężystą i wpinam dwa węże ,na czas dwie kosy  założą dwie osoby  w 5 minut, na spokojnie 10, żadnych kluczy nie potrzeba

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Kiedyś na forum byli śmiałkowie którzy na płatka nie pryskali. Ja nie cofałem rogów i dawka na rogach na płatka i poprawy na zieloną łuszczynę była mała, to wszystko jest teraz czarne jedno w jedno. Gdzieś mam zdjęcie, ale widać że jeśli jest jakaś presja od momentu kwitnienia bez oprysku na płatka dużo można stracić. Dzisiaj byłem u wujka który sprawdzał czy już wyjeżdżać z desykacją po sąsiedzku z moim to tam gdzie był płatek poprawiony nie ma na szczęście ani jednej łuszczyny uszkodzonej przez szkodniki po raz pierwszy w mojej karierze z rzepakiem, a tym bardziej przez choroby i rzepak nawet na 5 klasie pomimo upałów ma jeszcze zielonkawy kolor, czyli wychodzi że ta poprawka ma jakiś sens. Teraz zobaczymy jaka jest różnica względem lat ubiegłych na skupie, bo za efekt wizualny nikt mi nie zapłaci.

Opublikowano
Dnia 9.07.2021 o 23:59, jankris napisał:

Kto ma Vario to wie ile elementów trzeba wymontować i zamontować. I napewno nie trwa to kilka minut.

Co tam takiego trzeba zamontowac i wymontowac?

Opublikowano

Troche wczesniej pisałem,jedna zaprawa i do płatka nie pryskasz,nie ma co polemizowac,Co do szybkości ze stołem,kilka lat temu przypadkowo zakupiłem NH z 2 hederami,załoze sie o duzo ze zanim  kolega wysunie podłoge w wario.ja juz zapne drugi heder,ale to przypadek ze tak mam,kto uzytkuje wario mowi jedno-kilkanascie cm za krotka podłoga

• Root Admin
Opublikowano

a może to kwestia czyje to "Vario"? bo będąc na różnych pokazach to wydaje się to realne że przezbrojenie kombajnu na rzepak to 10-15 minut

Opublikowano
5 godzin temu, glicer napisał:

Troche wczesniej pisałem,jedna zaprawa i do płatka nie pryskasz,nie ma co polemizowac,Co do szybkości ze stołem,kilka lat temu przypadkowo zakupiłem NH z 2 hederami,załoze sie o duzo ze zanim  kolega wysunie podłoge w wario.ja juz zapne drugi heder,ale to przypadek ze tak mam,kto uzytkuje wario mowi jedno-kilkanascie cm za krotka podłoga

A co to za zaprawa , bo nazwy chyba nie podałeś ? A ze stołem Vario to pełna zgoda . Nawet na szkoleniu z obsługi , jak kupowałem kombajn , temat trochę za krótkiego stołu Vario był poruszany . Najlepiej jak stół ma 80 cm +

Opublikowano
yacenty napisał:

a może to kwestia czyje to "Vario"? bo będąc na różnych pokazach to wydaje się to realne że przezbrojenie kombajnu na rzepak to 10-15 minut

Najlepszy powerflow przezbrojenie w kosy 5min, tyle że samemu to ciężko bo lekkie nie są

Opublikowano

Zeby nie było że jestem przeciwnikiem wario.Co do czasu  przezbrojenia to OK.Dzis niestety czesto jest tak ze co chwile przezbrajamy,czyli nie rOwne dojrzewanie

Co do zaprawy-nie powinno sie pisac-ale do zdobycia ;)

Opublikowano

Kilka lat temu na innym forum pisałem o Bandurze.Dostałem zjebke,ze o środkach nie dopuszczonych(wtedy) w Polsce sie nie pisze.Wiec wybacz,ale dzis wole słuchać lub czytac Twe uscczypliwości.Hmmm,rzepak nie zebrany a człek juz myśli o nowych zasiewach.Ciekawe co firmy nasienne zaproponują-cena nasion

Opublikowano

@glicerMimo wszystko , możesz napisać,  że kiedyś to była taka i taka substancja którą się zaprawiało rzepak . Chyba że to taka trochę bujda , bo o ile wiem , że taki np. prestige trzymał robale z dala przez 8 tygodni , to o zaprawie trzymającej 8 czy 9 miesięcy do opadania płatka , to chyba nikt poza tobą nie słyszał .

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v