Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Audi213 napisał:

Panowie wujek ma problem bo zasiał rzepak na polu gdzie jest sporo rzepaku głuchego/dzikiego, jakiegoś rzepakochwastu, którego oprysk na chwasty nie wziął. i to przy koszeniu będzie to zielone, na pewno sporo podbije wilgotność i będzie mocno zanieczyszczał rzepak i konieczna będzie desykacja. Ja nigdy w temacie desykacji nie siedziałem bo nie było mi to nigdy potrzebne. Kiedy mniej więcej wykonać desykację i w jakiej dawce Randup czy jakiś inny zamiennik zastosować.

desykacje najlepiej gdy ziarna w łuszczynach już brązowieją, a co do tego chwastu to jeszcze długo go się nie pozbędzie

Opublikowano

Amistar na kwiat w rzepaku to porażka ,przy jednym zabiegu

Opublikowano
2 godziny temu, ZELKOW napisał:

desykacje najlepiej gdy ziarna w łuszczynach już brązowieją, a co do tego chwastu to jeszcze długo go się nie pozbędzie

Tyle to wiem że walka z tym dziadostwem będzie trudna i długa. Jakaś dawkę zaoponujesz jakiegoś środka ?

Opublikowano
2 godziny temu, lassie napisał:

Co sądzicie o odmianie DK Excited ma go ktoś w tym roku na polu ?

Raczej chyba nikt nie ma bo to nowość . Zamówiłem na ten rok 1 jednostkę DK Excited i 1 jednostkę LG Antigua , również nowa odmiana . Resztę będę siał swoimi nasionami .

Opublikowano
6 godzin temu, STIG13 napisał:

Astana, zdrowa, niska, jak coś przegapisz to ci w pewnym stopniu wybaczy

Mało informacji na jej temat i nie za bardzo jest gdzie kupić

Opublikowano
23 minuty temu, Piffpaff napisał:

Panowie, nasiona zaczynaja brązowieć w łuszczynie, kiedy można spodziewać się zniw?

Na najbliższy tydzień zapiwiadaja upały bez deszczu

Brązowieją ale nadal są miękkie. Wiec napewno nie maja 8%. 

Jak bedą upały to myśle ze koło 10-14 dni

Opublikowano
Audi213 napisał:

2 godziny temu, ZELKOW napisał:

Tyle to wiem że walka z tym dziadostwem będzie trudna i długa. Jakaś dawkę zaoponujesz jakiegoś środka ?

tylko odmiany cl siać i cleravis

Opublikowano
miwigos napisał:

Amistar na kwiat w rzepaku to porażka ,przy jednym zabiegu

Na jednym polu dwie ścieżki Pictor + tebu, reszta Tazer + tebu. Na dzień dzisiejszy konia z rzędem temu, który dostrzeże jakąś różnicę (nawet gdy wczołga się w łan i będzie skrupulatnie porównywał łodygi..

Opublikowano
7 godzin temu, lassie napisał:

Co sądzicie o odmianie DK Excited ma go ktoś w tym roku na polu ?

Znajomy ma zasiane 15 hektarów. Akurat graniczne z nim na jednym obrębie. Chyba pole pokazowe bo tabliczki z nazwą odmiany są wbite. Wygląda przekozacko. Rośnie na klasie 4a może trochę 3b i miejscami 5. Też będę chciał jednostkę zakupić tej odmiany. 

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, mraukot napisał:

Na jednym polu dwie ścieżki Pictor + tebu, reszta Tazer + tebu. Na dzień dzisiejszy konia z rzędem temu, który dostrzeże jakąś różnicę (nawet gdy wczołga się w łan i będzie skrupulatnie porównywał łodygi..

Może w tym  roku nie masz presji u mnie szedł tylko maksymalnie na hektarze gdy zabrakło propulse, dawali do toprexu, różnica była kolosalna, w 3 sezonach tak było ,u mnie w płodozmianie duzo rzepaku

Opublikowano

Mam pytanie. chce w tym roku zacząć przygodę z mieszancem i część nim obsiac a część liniowka i pytanie czy mogę zmieszać pozostałe nasiona mieszanca z nasionami populacji bo już nie chciałbym czyścić siewnika A wiadomo tez ze normalnym do zera sie nie wysieje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v