Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja dzisiał o 10 w żółtym nocnikiu nie miałem ani jednego robaczka a po południu już 14 i poszła inazuma

Edytowane przez SAUTER
Opublikowano (edytowane)

Wschód Lubelszczyzna rzepaki praktycznie jeszcze nie ruszyły ze względu na temperatury, zimne noce oraz dnie.  Niby od jutra prognozowane są opady deszczu. 
Czy na N2 odpowiedni będzie mocznik?  
Czytam temat i widzę, że większość osób tutaj zgromadzonych daje saletrę lub RSM na drugą dawkę, stąd moje pytanie. 
Myślicie, że rzepak nie zdążą pobrać azotu z mocznika do jego kwitnienia? Zwracając uwagę na to, że rzepaki w okolicy tak jak wspomniałem jeszcze praktycznie stoją w miejscu, ale od przyszłego tygodnia ocieplenie + opady . 

Edytowane przez Michall51
Opublikowano (edytowane)

Ale jak będzie wilgoć oraz odpowiednia temperatura, to dlaczego mają być duże straty N z mocznika? 

Skoro rzepak jeszcze nawet dobrze nie ruszył, to za miesiąc na pewno nie będzie kwitł w mojej okolicy.

Stąd moje pytanie dlaczego większość osób daje saletrę na druga dawkę. Ja tego nie neguję tylko zwyczajnie pytam, oraz rozważam mocznik na drugą dawkę właśnie ze względu na to, że będzie miał czas do przejścia w odpowiednią formę azotu taką, aby rzepak go mógł pobrać. Co o tym myślicie? ;) 
a dodatkowo z pierwszej dawki jeszcze pewnie duzo nie pobrał przez niskie  temperatury

Edytowane przez Michall51
Opublikowano (edytowane)

Pod warunkiem że ten mocznik już dawno został podany .@matek89121 

Jak rzepak będzie kwitł to azot w 80% ma być pobrany przez rośliny , a ty z tego co piszesz chcesz podać mocznik , który dopiero zacznie działać w momencie kwitnienia . Ale każdy ma swoją filozofie na temat nawożenia azotem , i niech się tego trzyma . I raczej tan rzepak za miesiąc też zacznie kwitnąć , i będzie miał z 80 cm wysokości .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
2 minuty temu, Michall51 napisał:

Ale jak będzie wilgoć oraz odpowiednia temperatura, to dlaczego mają być duże straty N z mocznika? 

Skoro rzepak jeszcze nawet dobrze nie ruszył, to za miesiąc na pewno nie będzie kwitł w mojej okolicy.

Stąd moje pytanie dlaczego większość osób daje saletrę na druga dawkę. Ja tego nie neguję tylko zwyczajnie pytam, oraz rozważam mocznik na drugą dawkę właśnie ze względu na to, że będzie miał czas do przejścia w odpowiednią formę azotu taką, aby rzepak go mógł pobrać. Co o tym myślicie? ;) 

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/ograniczyc-straty-azotu-z-mocznika,92641.html

Opublikowano
24 minuty temu, Michall51 napisał:

a dodatkowo z pierwszej dawki jeszcze pewnie duzo nie pobrał przez niskie  temperatury

Wydaje mi się że to będzie już za późno na mocznik który w glebie zaczyna się rozkładać od +8 i do tego ze 3 tygodnie zanim będzie przyswajalny czyli prawie przed kwitnieniem no więc ja bym się wachał już go stosować ale jak chcesz

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

59 minut temu, Kubawww napisał:

Jechać jutro z inazuma i odzywkami? Jak jutro nie opryskam to dopiero wtorek bo deszcz

Zmieniona woda o 13

20210325_181455.jpg

Ponawiam

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Deszcz zmyje te robaki. 

52 minuty temu, Michall51 napisał:

Wschód Lubelszczyzna rzepaki praktycznie jeszcze nie ruszyły ze względu na temperatury, zimne noce oraz dnie.  Niby od jutra prognozowane są opady deszczu. 
Czy na N2 odpowiedni będzie mocznik?  
Czytam temat i widzę, że większość osób tutaj zgromadzonych daje saletrę lub RSM na drugą dawkę, stąd moje pytanie. 
Myślicie, że rzepak nie zdążą pobrać azotu z mocznika do jego kwitnienia? Zwracając uwagę na to, że rzepaki w okolicy tak jak wspomniałem jeszcze praktycznie stoją w miejscu, ale od przyszłego tygodnia ocieplenie + opady . 

To wyrwij korzeń i zobaczysz że ruszyły bo wschód podlaskiego już mial przyrosty dawno a też się zdziwiłem. 

Opublikowano
13 minut temu, Tomek90 napisał:

Deszcz zmyje te robaki. 

To wyrwij korzeń i zobaczysz że ruszyły bo wschód podlaskiego już mial przyrosty dawno a też się zdziwiłem. 

Zmyje 😅😅

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał:

Deszcz zmyje te robaki. 

Masz rasz rację, ruszyły (wyrywałem)  ale dosłownie na  przysłowiową chwilkę, bo było dzień, dwa ciepła i dalej zimno..... ;d więc w dalszym ciągu tak jakby " stoją" 😌

23 minuty temu, ma123 napisał:

Wydaje mi się że to będzie już za późno na mocznik który w glebie zaczyna się rozkładać od +8 i do tego ze 3 tygodnie zanim będzie przyswajalny czyli prawie przed kwitnieniem no więc ja bym się wachał już go stosować ale jak chcesz

możliwe, lecz ciężko to będzie raczej sprawdzić, tzn jakie straty będą z mocznika i czy rzepak zdąży wykorzystać :) w dużej mierze zależy to od przebiegu pogody ;) 

Opublikowano
26 minut temu, Mikua napisał:

Na mak i chaber coś sie znajdzie ? czy teraz wiosną juz po zawodach ?

Korvetto 1 l/ha koszt około 140 pln

Opublikowano
30 minut temu, Michall51 napisał:

Masz rasz rację, ruszyły (wyrywałem)  ale dosłownie na  przysłowiową chwilkę, bo było dzień, dwa ciepła i dalej zimno..... ;d więc w dalszym ciągu tak jakby " stoją" 😌

możliwe, lecz ciężko to będzie raczej sprawdzić, tzn jakie straty będą z mocznika i czy rzepak zdąży wykorzystać :) w dużej mierze zależy to od przebiegu pogody ;) 

Wykorzystać to rzepak wykorzysta choćbyś rozsiał ten mocznik w maju , tylko że nie przełoży się to na plon . Jak po kwitnieniu rzepak będzie miał dostęp do dużej ilości azotu , to przy mokrej pogodzie , on caly czas będzie puszczał nowe rozgałęzienia , a to doprowadzi chyba wiesz do czego ? nierówne dojrzewanie , utrudniony zbiór , i w efekcie mniejszy plon . 

Jak rzepak kwitnie , to azot ma mu się powoli kończyć , a nie na odwrót 

Opublikowano

Jak stresu dozna to zakwitnie, jak ma być dobrze to będzie dobrze  w pół kwietnia saletrę sypali (oczywiście za późno) i było ok u nąsiadów.  Jak się zestresuje to jak z ludźmi fiksować potrafi :) u mnie w tamtym sezonie na piachu usechł i się odmłodził ale kwiecień bez deszczu prawie... 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Michall51 napisał:

Stąd moje pytanie dlaczego większość osób daje saletrę na druga dawkę.

bo kupiłem ją juz jesienią i teraz trzeba wysiać

sam dostałem mętliku z tym N2 bo niby rzepaki nie ruszyły (Lubelskie k Chełma) - u mnie w okolicy raczej się wstrzymują z N2

nie mam tego rzepaku aż tak dużo to stwierdziłem że podzielę druga dawkę - dzisiaj rozsiałem ok 150 kg/ha i planuje przed świętami i lub zaraz po 100 - 150 kg

czy dobre podejście czas pokaże

Edytowane przez Jarek22B
  • Like 1
Opublikowano

te rzepaki to na zachodzie Polski!!! Dajmy na wstrzymanie. Sam miałem dylemat z mocznikiem i dałem 19 marca po konsultacjach z miejscowym obszarowcem. 400 km to zaj.....a różnica!!!

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v