Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
36 minut temu, krychu napisał:

Łożyska dwa lata po wymianie ponownie są do wymiany. Nie mam pojęcia jak to możliwe że tak posiało, poprzednim razem nie trzymał normy natomiast teraz są braki. Nie chorował Ci ten rzepak który dosiałeś ?

Na jesień wyglądał blado w stosunku do reszty, w zasadzie trochę się różnił przez cały okres ale z czasem na plus bo bardzo dobrze powschodził.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, krychu napisał:

Przesiewał ktoś z was rzepak rzepakiem po wykonaniu zabiegu chlomazon + metazachlor + napropamid? Niepotrzebnie robiłem zabieg, rzepak zaczął wychodzić i co się okazało w amazone d7 siadła mi skrzynia. Są miejsca puste nie zasiane, pole wygląda jak łatka. Nie zauważyłem tego ponieważ norma wysiewu wyszła tylko o 200 gram mniejsza niż zakładałem. Jestem załamany.

Ja bym nic z tym nie robił . Przerabiałem to na wiosnę z pszenicą jarą , przy ustawieniu siewnika na 210 kg  wysiał160 kg/ ha. Łaty się trafiały po 2-3-4 metry , ale nie było całkiem pustych , bo nim się z rurek ziarno zsypało to zaczynał siać na nowo i było jakieś 10-30 sztuk na metrze2 . Z początku to trochę raziło po oczach , ale później jak się pokrzewiła i miała po 7 do nawet 14 rozkrzewień z rośliny , to z biegiem czasu to zanikało . Z rzepakiem pewnie będzie podobnie , który jak ma w koło pusto i ma co jeść , to potrafi urosnąć jak krzak porzeczki . Wina oczywiście była w przekładni , wymiana dwóch łożysk jednokierunkowych paru uszczelek i robocizna ,wyszło mnie ok 1200 zł.

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

Słyszę od znajomych że dużo ludzi sieje w tym roku rzepak pierwszy raz wielu cena skłoniła zbyt wysoka do uprawy rzepaku.

Zawsze tak było i będzie, że na co jest cena dobra to się sieje.. mysle że w przyszłe żniwa mogą być jeszcze dosyć dobre ceny, bo jakichś zapasów nie będą mieli... ale po zniwach to inna sprawa, ja w tej chwili od żniw jestem 500zl/t netto do przodu względem tego jakbym lokalnie sprzedal w żniwa.. tylko autko ale dobre i to, jakby cena na kontrakty na przyszle żniwa sięgnęła 2700-2800 netto to pewnie autko bym pisał 

Opublikowano

Z rzepakiem tak nie jest, dużo robactwa mało środków, pogoda, terminy i grzyby. To że ludzie dużo go posieją w PL wcale nie znaczy że ceny nie będzie

Opublikowano

Nie wiem co robić na niedzielę prognozują 30 litrów, mam kupione Znachor i navigator

Ryzykować czy opryskać powschodowo?

Nigdy nie stosowałem metazachloru powschodowo dobry jest efekt?

Opublikowano
12 minut temu, mraukot napisał:

Ale że jak, Navigatorem chcesz przedwschodowo ???

Raz tak robiłem, doradca mnie namówił było nawet dobrze.

W tym roku chciałem teraz metazachloru navigator po wschodach.

Opublikowano
53 minuty temu, yacenty napisał:

kupiony chlomazon i metazachlor. niestety odpuściłem posiewny oprysk. z czym mieszać metazachlor powschodowo i kiedy robić?

Z Navigatorem. 

U czekać na wschody. 

IMG_20210826_112932.jpg

Opublikowano
46 minut temu, yacenty napisał:

kupiony chlomazon i metazachlor. niestety odpuściłem posiewny oprysk. z czym mieszać metazachlor powschodowo i kiedy robić?

Dałeś radę zasiać ? U nas kto zasiał tydzień temu to ma zasiane, ale to nieliczni , reszta czeka na lepsze czasy  i raczej do września nikt więcej nie zasieje. Rędzina by zamurowała wały w siewnikach . Ale wystarczy 2 dni ze słońcem i by się siało , tylko że brona wirnikowa żeby tylko delikatnie brała ziemię , bo jak się da głębiej to się po bronie kluchy będą lepić .

• Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, mysza103 napisał:

Dałeś radę zasiać ? U nas kto zasiał tydzień temu to ma zasiane, ale to nieliczni , reszta czeka na lepsze czasy  i raczej do września nikt więcej nie zasieje. Rędzina by zamurowała wały w siewnikach . Ale wystarczy 2 dni ze słońcem i by się siało , tylko że brona wirnikowa żeby tylko delikatnie brała ziemię , bo jak się da głębiej to się po bronie kluchy będą lepić .

2ha posiałem - najgorsze dwie działki

Opublikowano

też pospałem 3 ha. tak na hama trochę.... no ale co robić jak dolewa co chwilę.  

Opublikowano

U nas obszarowiec coś tam zasiał w zeszły weekend (bezorkowo), a dziś widziałem że orzą na chamca na dwa pługi. We wsi dopiero jeden siał w środę, a dziś w deszczu pryskał..

Opublikowano

dziś okienko i udało się posiać, ostatni poprzeczniak i zacza padać deszcz, jutro albo w niedzielę doglebowka i czekam na wschody. Powodzenia i cierpliwosci wszystkim którzy jeszcze nie posiali

Opublikowano

Będą problemy z późnymi rzepakami, nie siejcie na siłę 🙋‍♂️

Zostało mi 3ha z czego połowa stoi pszenica, to nawet nie podchodzę z zamiarem siania tam rzepaku, pójdzie kukurydza pewnie.

Opublikowano

U nas początek września to wcale jeszcze nie aż taki późny termin (tymbardziej dla hybryd), ale większy problem stanowić będzie mokra, zagęszczona gleba, a tej jak wiadomo rzepak nie toleruje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v