Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, tomala611 napisał:

Czy można zastosować zaraz po siewie metazanex +Command ? Na ulotce pisze ze mrtazanex stosuje się powschodowo. Środki mam już kupione i chciałbym opryskać zaraz po siewie

można, akurat ten który masz kupiony ma rejestrację powschodową, ale ogólnie metazanexy mają rejestrację przed i powschodową

pryskaj śmiało, warto dodać jakiś adiuwant doglebowy, np. Atdpolan Soil Maxx aby command nie poszedł po deszczach głęboko

Edytowane przez toorano
błąd
Opublikowano
6 minut temu, toorano napisał:

można, akurat ten który masz kupiony ma rejestrację powschodową, ale ogólnie metazanexy mają rejestrację przed i powschodową

pryskaj śmiało, warto dodać jakiś adiuwant doglebowy, np. Atdpolan Soil Maxx aby command nie poszedł po deszczach głęboko

Ok. Adiuwant tez jest oczywiscie

Opublikowano
5 godzin temu, lonoh napisał:

rzepak łatwiej mozna skonocić niz ci sie wydaje, np obsada zbyt duza lub nietrafiniony oprysk na chowacza i płatka i masz po plonie

Przecież pisałem że wystarczy przeczytać podstawy uprawy rzepaku , i to ci starczy żeby nie zasiać zbyt dużej obsady , czy kiedy opryskać na płatka .

Opublikowano

Co do lotności chlomazonu to miałem kiedyś przygodę przy pryskania grochu po siewie. Zerwał sje silny wiatr. Efekt widać na zdjęciu. Pol pola sąsiada białe na szerokości Ok 80m.

20170331_183123.jpg

Opublikowano (edytowane)

jaki płodozmian lepszy rzepak-jęczmień ozimy-pszenica(pszenżyto) czy rzepak-pszenica(pszenżyto)-jęczmień ozimy?

Edytowane przez Mario5
Opublikowano
25 minut temu, Mario5 napisał:

jaki płodozmian lepszy rzepak-jęczmień ozimy-pszenica(pszenżyto) czy rzepak-pszenica(pszenżyto)-jęczmień ozimy?

Po rzepaku jęczmień ozimy pierwszy ze względu na samosiewy pszenicy w jęczmieniu.

U mnie już taki

IMG_20210823_121121.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, czesio200 napisał:

Po rzepaku jęczmień ozimy pierwszy ze względu na samosiewy pszenicy w jęczmieniu.

U mnie już taki

IMG_20210823_121121.jpg

Ale znowu lepszy przedplon dla rzepaku jęczmień samosiewy idzie zwlaczyc szybka uprawa  scierniska

Opublikowano
16 minut temu, czesio200 napisał:

U mnie już taki

IMG_20210823_121121.jpg

Chyba samosiejka z zeszłego roku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v