Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
24 minuty temu, Papkin napisał:

Panowie zasiany Quartz, niestety robiłem to pierwszy raz. Norma jaka podają na tę odmianę to 3,75kg, tak wyszło po przeliczeniu jednostek siewnych. Siewnik ustawiłem na ok 3,5kg. Jednak po zasianiu ok 2ha wydawało mi się na oko że sieję trochę za gęsto. Siewnik przestawiłem i wyszło na reszcie pola pewnie ze 2kg.

Ogólnie na 5ha wysiane 12kg, z tym że część ok 4kg, reszta 2kg.

Warunki na siew można powiedzieć idealne, będzie coś z tego?

Podaj mtz i siłe kiełkowania

Opublikowano
23 minuty temu, Papkin napisał:

Panowie zasiany Quartz, niestety robiłem to pierwszy raz. Norma jaka podają na tę odmianę to 3,75kg, tak wyszło po przeliczeniu jednostek siewnych. Siewnik ustawiłem na ok 3,5kg. Jednak po zasianiu ok 2ha wydawało mi się na oko że sieję trochę za gęsto. Siewnik przestawiłem i wyszło na reszcie pola pewnie ze 2kg.

będzie dobrze , przynajmniej będziesz miał porównanie  jaka obsada jest lepsza , sam skłaniam się aby siać  jednostkę nie na 3 ha jak zalecają  tylko na przynajmniej 4 ,

w 2020 siałem 4 września jednostkę na 4 ha  w obsadzie około 35 sztuk i rzepak można obejrzeć  u mnie w galerii i samemu ocenić

Opublikowano
2 minuty temu, matek89121 napisał:

będzie dobrze , przynajmniej będziesz miał porównanie  jaka obsada jest lepsza , sam skłaniam się aby siać  jednostkę nie na 3 ha jak zalecają  tylko na przynajmniej 4 ,

w 2020 siałem 4 września jednostkę na 4 ha  w obsadzie około 35 sztuk i rzepak można obejrzeć  u mnie w galerii i samemu ocenić

to dobrze czy źle i jak Ci sypał?

Opublikowano
46 minut temu, Papkin napisał:

Siła kiełkowania 97%, mtn 5g

Przy 2 kg masz 40 szt na metrze, jak powschodzi 30 to będzie dobrze, pilnuj żeby miał azot i możesz mieć lepszy plon niż na tym co siałeś 4 kg. 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

ja też jeszcze nie zasialem, planowałem jutro ale ma mocno padać to wolę poczekać i zasieje po deszczach

To jest nas dwóch 🤠 

ja jeszcze mam nie zaorane, jutro dokończę , prognozy trochę się zmieniły , miało spaść 50 litrów , zeszli na 12 także spoko , bo po 50 w orkę to by masło kilka dni było

dużo Grzesiu siać zamierzasz ?

Opublikowano
22 minuty temu, kubi13 napisał:

Przy 2 kg masz 40 szt na metrze, jak powschodzi 30 to będzie dobrze, pilnuj żeby miał azot i możesz mieć lepszy plon niż na tym co siałeś 4 kg. 

Żeby miał azot tzn?

Dostał 300kg wieloskladnika i 100kg siarczanu amonu co daje ok 35N 

Opublikowano

Witam rzepak zasiany w czwartek w piątek  ulewa 40l  i teraz (niedziela) robić doglebowy zabieg 0.125 chlomazo 1.80 metazachlor czy odpuścić i zobaczyć  jak wschody i czy cos bedzie z tego i dokupić Navigator do metazachlor 

Opublikowano
2 godziny temu, Papkin napisał:

Jak będą warunki do wschodów , łagodna zima to tak rozkrzewi się.

Opublikowano
16 godzin temu, Kubawww napisał:

Może i lepiej, ale i tak wschody lepsze jak zasiejesz w mokra ziemię.

mokra ziemia ,a mokra po deszczu 20 mm to różnica , na lżejszych ziemiach różnica nie wielka na mocnych glinach orka mokrej ziemi i siew to tragedia ,większość nie wie co to mocna ziemia

10 minut temu, bravo2 napisał:

Witam rzepak zasiany w czwartek w piątek  ulewa 40l  i teraz (niedziela) robić doglebowy zabieg 0.125 chlomazo 1.80 metazachlor czy odpuścić i zobaczyć  jak wschody i czy cos bedzie z tego i dokupić Navigator do metazachlor 

Jak chcesz pryskać to jesteś bardzo odważny, musi popadywać żeby powschodził

Opublikowano

Mnie zaraz zjedzą jak powiem że sieje swoją liniówką z przed 2lat i wysiać chce min 4kg/ha 😃 już zaprawione na robaczka, ziemia wyorana i przebronkowana czeka na deszcz bo pulchno strasznie po orce ,inaczej niż zwykle bo zawsze orka i siew i zawsze problem z samosiewami, mam nadzieje że do siewu coś tam pokielkuje z tego niechcianego dziadostwa 

Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Mnie zaraz zjedzą jak powiem że sieje swoją liniówką z przed 2lat i wysiać chce min 4kg/ha 😃 już zaprawione na robaczka, ziemia wyorana i przebronkowana czeka na deszcz bo pulchno strasznie po orce ,inaczej niż zwykle bo zawsze orka i siew i zawsze problem z samosiewami, mam nadzieje że do siewu coś tam pokielkuje z tego niechcianego dziadostwa 

Tu na forum jest moda kto sieje mniej. Ja sieje paczkę na 3ha w tym roku wyszło 3.5kg ha populacja. Nie sieją za mało bo na piachu siewnik stopkowym lubi topić. Musi być dla sarenek łabędzi śmietki myszek i coś dla mnie jeszcze zostać a nie gołe pole.

• Thanks 1
Opublikowano

A jak ktoś zasieje tak jak trzeba ,sarenek, myszek i łabędzi nie ma ,to można na 3,5 do 4 ha z jednostki

Opublikowano

Ja bym wolał orać po deszczu ,chyba że spadnie mało 5-8 mm

Opublikowano

Trochę też się martwiłem, że za mało wysiałem, bo jednostką jakieś 3,8ha, ale jak Was czytam to może nie będzie tak źle, tym bardziej że warunki do wschodów idealne i wcześnie siany.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v