Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

no widzisz, u mnie nie było a zabiegi - niby na rosie, :( ale sucho było tak, ze na uwrociu trzeba było dobrą chwilę poczekać nim mogłeś wjechać w kolejny przejaz bo taki  pył był.

Opublikowano

Nie przeczytałem kilka stron od 273 ale komentarze na niej. Aż tak totalnym laikiem nie jestem. Drugi raz mam rzepak i agrotechnicznie nie powiem że jestem bezbłędny, bo nikt nie jest, każdy rok jest inny. 

Drugi raz to jest hybryda, w zeszłym roku przez przymrozki w trakcie kwitnienia stracił cześć łuszczyn. Finalnie oddał 3.5t z ha. Gdzie innym 2.5 nawet 1.7. rozumiem że jak rzepak dawno nie był na polu to oczywiście na + ale to nie znaczy że nic nie musiałem z nim robić. 

Niektórzy tu mają zdanie, a rzepak pierwszy raz to bier populację, a inni bier hybrydę półkarla i masz tone gratis na start....

Opublikowano

Mój rekord życiowy zrobiony na populacji, na glebie o nieuregulowanym pH i PK populacjia radzi sobie lepiej. Sieje od dłuższego czasu trochę hybrydy trochę populacji i nie potrafię powiedzieć które lepsze

Opublikowano (edytowane)

Mi nie pasuje azot po siewie,

Czy dyszą antyznoszeniową długa od oprysku lub szczelinową rozleje RSM pod kukurydzę

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Rozlać rozleje każdą końcówką. W rzepaku płaską niebieską „3” robię z chlomazonem 100l/ha to jest 42 azotu. 
Tylko nie na roślinę uprawną bo nie spłynie i poparzy. 

Opublikowano

Witam mam takie pytanie nietypowe do żniw jeszcze trochę czasu ale czy macie jakiś sposób na określenie wilgotności( oczywiście  nie dokładne) lub dojrzałości do zbioru rzepaku bo nie mam nigdzie w okolicy wilgotnościomierza

Opublikowano
22 minuty temu, ma123 napisał:

Witam mam takie pytanie nietypowe do żniw jeszcze trochę czasu ale czy macie jakiś sposób na określenie wilgotności( oczywiście  nie dokładne) lub dojrzałości do zbioru rzepaku bo nie mam nigdzie w okolicy wilgotnościomierza

Do żniw to już mało czasu :P

Zerknij w środek łanu i ocen ile luszczyn jest zielonych

• Root Admin
Opublikowano
ma123 napisał:

w rZepaku najlepsZy wilgotnościomierz to kombajn

Opublikowano

jak grzechocze to do cięcia

1 godzinę temu, ma123 napisał:

• Root Admin
Opublikowano
Kubawww napisał:

Przed chwilą, yacenty napisał:

w rZepaku najlepsZy wilgotnościomierz to kombajn

Nie każdy ma takie luksusy..

nie mówię o wilgotnościomierzu w kombajnie tylko o ocenie wilgotności rzepaku po przejeździe kombajnem, bo z ręki to są tak różne wyniki że hej. jak już na oko widzę że jest szansa kosić rzepak to jedziemy w pole, wjazd na szage że 30-50m i wtedy patrzymy jak wygląda. nasiona i jak wygląda łan,czy przypadkiem nie wyrzuca zielonych luszczyn

Opublikowano
23 minuty temu, mysza103 napisał:

A nie lepiej po prostu zainwestować te 1000 zł i kupić wilgotnościomierz , 

To daj mi 1000 zł to kupię 

Opublikowano

No tak, ale jak sypie na halę i sprawdzę wilgotność co jakiś czas to i śpię spokojnie. 

Opublikowano

To na kombajn cię stać , a na wilgotnościomierz , który kosztuje ułamek kombajnu już nie ? Daj pan spokój . Rozumiem jeszcze jak ktoś nie ma rzepaku , tylko zboża to ok. , ale przy rzepaku mając kombajn , to wilgotnościomierz powinien być normalnym wyposażeniem , chociażby dlatego ,żeby póżniej nie zadawać pytań ,, jak określić wilgotność rzepaku ,,

9 minut temu, ma123 napisał:

To daj mi 1000 zł to kupię 

Opublikowano

dla mnie to trochę dziwne no bo patrząc jakie mogą być potrącenia na skupie za zbyt wilgotny rzepak to przy większych ilościach te 1000 zł to jednak nie jest taki duży koszt moim zdaniem. 

Opublikowano

To lepiej doglebowo metazachlor i chlomazon a przy jednoliściennych jak jest potrzeba najtańszy chlopyralid na korektę, u mnie się sprawdza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v