Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zgłaszaj dostaniesz ze 2 procent ale ubezpieczenia się sumują ja tak miałem w tamtym roku za ocentkowanie dostałem 2 a potem był mały grad i dali  7 uzbierało nie 9 i wypłacili wszytko trzeba zgłaszać bo do żniw jeszcze daleko

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Jest sens zgłaszać szkody po gradzie . Łuszczyny poobijane i część oderwane od pędu . Kilometr dalej na 2 działce wszystko ok , choć grad też był . Widocznie tam musiał być sporo większy .

IMG_20210606_184142.jpg

IMG_20210606_183818.jpg

Jak najbardziej zgłaszać tym bardziej że mówisz że nawet łuszczyny oderwane od pędu więc można dostać więcej niż 2 procent 

Opublikowano

Śmiał się z tych co łuszczyny liczą, a sam będzie liczył

Opublikowano

Zobaczymy jak likwidator przyjedzie

I nie na M2 tylko na roślinie

Opublikowano (edytowane)

Tylko że kiedyś była mowa o liczeniu łuszczyn na m2 , gdzie pisałem że nikt poważny nie będzie liczył , bo by trzeba liczyć do 10 - 15 tysięcy . A co ci niby miało dać liczenie pojedynczej rośliny , jak na jednej może być poniżej 60 , a na drugiej powyżej 600 łuszczyn . To nie pszenica że sobie policzysz ziarniaki na jednym źdźble i w pozostałych średnio będzie tyle samo . 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał:

Co ma piernik do wiatraka?? 

Za każdym razem po gradzie likwidator wyrywa kilka roślin, liczy łuszczyny całe uszkodzone i ustala jaki % .

7 godzin temu, mysza103 napisał:

Tylko że kiedyś była mowa o liczeniu łuszczyn na m2 , gdzie pisałem że nikt poważny nie będzie liczył , bo by trzeba liczyć do 10 - 15 tysięcy . A co ci niby miało dać liczenie pojedynczej rośliny , jak na jednej może być poniżej 60 , a na drugiej powyżej 600 łuszczyn . To nie pszenica że sobie policzysz ziarniaki na jednym źdźble i w pozostałych średnio będzie tyle samo . 

Tylko ty pisałeś o liczeniu Łuszczyn na m2.

Opublikowano
11 godzin temu, Nowy2017 napisał:

Jak myślicie czym można zabezpieczyć taki poobijany po gradzie rzepak

W zeszłym roku miałem mocniej poobijany. Dałem dobry sklejacz plus potem desykowalem bo rzepak bardzo nierówno dochodził. W miejscu gdzie masz te białe kropki od gradu to najpewniej nasion nie będzie a łuszczyna będzie się próbowała otwierać w tym miejscu. 

Opublikowano

Co sądzicie o nawozie tarnogran R? 3-9-19 + siarkę , bor i śladowe ilości Mg? Ktoś stosuje to pod rzepak. Cena jest dosyć atrakcyjna a zawsze można go więcej nasypać żeby zrównać z polifoska. W okolicy nie mam dostępu do polifoski na ten moment a chce teraz kupić zanim będzie jeszcze droższy NPK

Opublikowano
Przed chwilą, disel16v napisał:

Co sądzicie o nawozie tarnogran R? 3-9-19 + siarkę , bor i śladowe ilości Mg? Ktoś stosuje to pod rzepak. Cena jest dosyć atrakcyjna a zawsze można go więcej nasypać żeby zrównać z polifoska. W okolicy nie mam dostępu do polifoski na ten moment a chce teraz kupić zanim będzie jeszcze droższy NPK

Drożej składnik wychodzi jak w polifosce plus fosfor nie rozpuszczalny w całości. 

Opublikowano
2 minuty temu, disel16v napisał:

Jaka cena ?

Opublikowano
29 minut temu, Andpol napisał:

Jaka cena ?

1240 brutto.

31 minut temu, Kubawww napisał:

Drożej składnik wychodzi jak w polifosce plus fosfor nie rozpuszczalny w całości. 

Dzięki za opinię. Kosze trawe i nie miałem czasu tego przeliczyć ale wydawało mi się to opłacalne. 

Opublikowano
15 godzin temu, karola134 napisał:

Jeszcze się nie spotkałem żeby likwidator liczył luszczyny przy czymś takim to na oko wpisuje i tyle no chyba że bardzo będziesz nalegal to może wtedy 😉

Przy uszkodzeniu od gradu czy przymrozkach wiosennych jak najbardziej liczy uszkodzone czy niezawiazane łuszczyny. Nie wiem jak podejdzie do tego przypadku ale jak nawet są oderwane od pędu to myślę że można nalegać na policzenie ile odpadło.

Opublikowano

Powiat Hrubieszowski pryskacie na łuszczynę? Rozmawiałem z kolegą co wczoraj pryskał profilaktycznie od robaka i grzyba bo inni koledzy mówili ze robak wchodzi w plantacje i będą pryskać. Byłem na polu to prawie nie widać uszkodzeń i zastanawiam się co robić? Marvik mam Tebu też.

Opublikowano (edytowane)

LBL, z niczym już nie wjeżdżam. Czekamy już na żniwa. Na ostatni zabieg poszło propulse 1l i coś z zapasów na szkodniki. W poprzednich latach też kończyłem ochronę na płatku i było dobrze. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano

W ubiegłym sezonie 2 razy kwitł i niczym na łuszczyny nie pryskałem i tylko po obrzeżach pól uszkodzenia widoczne były. Na łuszczyny nigdy nie pryskałem i zawsze dobrze było a teraz jeden opryska drugi zobaczy i też pryska. Jadę na pole jeszcze raz pryszczarka szukać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v