Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są różne szkoły, ale pamiętam rok 2017 w czerwcu rzepaki wyglądały pięknie u znajomego liczyli na 6t nawet przyjeżdzali do niego z jakiejś firmy i liczyli ile może być, ale w czerwcu i lipcu tyle deszczu napadało że plon spadł do 4t (bez T3). U mnie tak dobrze nie wyglądał ale na łuszczynę dałem T3 i plon miałem 4,2t. Teraz przy opryskiwaczu 21m nawet nie patrzę czy trzeba tylko jade.

Opublikowano
57 minut temu, poosa21 napisał:

Są różne szkoły, ale pamiętam rok 2017 w czerwcu rzepaki wyglądały pięknie u znajomego liczyli na 6t nawet przyjeżdzali do niego z jakiejś firmy i liczyli ile może być, ale w czerwcu i lipcu tyle deszczu napadało że plon spadł do 4t (bez T3). U mnie tak dobrze nie wyglądał ale na łuszczynę dałem T3 i plon miałem 4,2t. Teraz przy opryskiwaczu 21m nawet nie patrzę czy trzeba tylko jade.

Często jest tak że rzepak nie wygląda a sypie. 

Opublikowano

Ponawiam pytanie. 2 tyg. temu rzepak zrobiony na opadanie pictorem+śmierdziuch. Chcę poprawić na robaki bo jest trochę chowacza i dorzuciłbym tebukonazolu. Rzepak już praktycznie przekwitnięty. Ile mogę dać tebukonazolu?

Opublikowano

Z działek miałem nie raz ponad 5t, ale średniej z wszystkiego jeszcze nigdy 4.9 najwięcej. 

34 minuty temu, Daro20 napisał:

Ponawiam pytanie. 2 tyg. temu rzepak zrobiony na opadanie pictorem+śmierdziuch. Chcę poprawić na robaki bo jest trochę chowacza i dorzuciłbym tebukonazolu. Rzepak już praktycznie przekwitnięty. Ile mogę dać tebukonazolu?

Mówili ze prochloraz na łuszczyne dobrze 0,7-0.8.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

jakie mikro i makro dokładacie na łuszczyny?

Glifosat

3 godziny temu, Uziu92 napisał:

a odmiany syngenty jak oceniacie ?

Bardzo dobrze u mnie najlepiej się sprawdza Florida i ilona

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

jakie mikro i makro dokładacie na łuszczyny?

Ja lecę tylko mocznikiem 30kg/ha z makro to tyle a mikro nie daję, słyszałem że krzem dobrze wychodzi na łuszczynę, ale w tym roku rzepak mam i tak przeinwestowany jak na ziemie na których jest i tylko daje insektycyd z prochlorazem i tebu

• Root Admin
Opublikowano

chyba pójdę tropem Kuby, a później mu wystawie fakturę 5*2400* ilość hektarów jakie mam obsiane rzepakiem to mu później będzie mniej do śmiechu

Opublikowano
4 godziny temu, Zetor-7340 napisał:

Jak pierwszy raz to bierz Atore, mam trzeci rok i jestem zadowolony, radzi sobie na każdym stanowisku.

Miałem raz Atore i nie polecam bardzo rośnie w luszczynach bierz coś z Dk sialem kupę lat i naprawdę fajne rzepak teraz mam LG Architekt bo w tamtym roku znajomy miał i mi się podobał jak wyidzie słabo to wracam do Dk 

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

A tebu też może tyle być?

Jak to jest że większość tebukonazoli na rzepak ma karęncję 56dni a kupiłem tebucon Claytona i ma 35dni?

Opublikowano

Ponad 5 łapałem tylko z rapoola. Absolut jeden wyjątek w tamtym roku co na jednej dzialce. 

DK mam pierwszy raz byl ładny, jesień wiosna, a teraz to sam niewiem jak ocenić exottera. 

Opublikowano (edytowane)

Ja jeszcze się wstrzymuję z T3. Równo 2 tygodnie temu poszedł płatek, wszystkie kwiaty z góry nie opadły, a przy 30kg mocznika raczej będzie sterylizacja kwiatków, także czekam aż dokwitnie góra.

Co to za 5 z rapoola była?

Edytowane przez Audi213
Opublikowano
7 minut temu, Daro20 napisał:

A tebu też może tyle być?

Jak to jest że większość tebukonazoli na rzepak ma karęncję 56dni a kupiłem tebucon Claytona i ma 35dni?

Pewnie tak, ja nigdy nie robiłem tej łuszczyny mówię tylko co słyszałem. 

1 minutę temu, Audi213 napisał:

Ja jeszcze się wstrzymuję z T3. Równo 2 tygodnie temu poszedł płatek, wszystkie kwiaty z góry nie opadły, a przy 30kg mocznika raczej będzie sterylizacja kwiatków, także czekam aż dokwitnie góra.

Co to za 5 z rapoola była?

Visby, Abakus, Hamilton

Opublikowano
2 godziny temu, Audi213 napisał:

Ja lecę tylko mocznikiem 30kg/ha z makro to tyle a mikro nie daję, słyszałem że krzem dobrze wychodzi na łuszczynę, ale w tym roku rzepak mam i tak przeinwestowany jak na ziemie na których jest i tylko daje insektycyd z prochlorazem i tebu

Jakie dawki prochlorazu i tebu?

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Z działek miałem nie raz ponad 5t, ale średniej z wszystkiego jeszcze nigdy 4.9 najwięcej. 

34 minuty temu, Daro20 napisał:

z jakiej powierzchni ? i jakiej klasy ziem?

Opublikowano

Daro20 napisał:

2 godziny temu, Audi213 napisał:

Ja dziś kupiłem prochloraz 0.8 i tebu 0.8+ acetamipryd chyba 0.12kg, ktoś myśli podobnie?

Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

Ja te T4 traktuje tylko jako dodatek i u mnie idzie po 0,6. Nie wiem czy mało, czy starczy, ale głównym celem są szkodniki łuszczynowe, bo co roku robią niezłe spustoszenie, a jak już jadę w te ścieżki i one już nie wstaną, to dodatkowo 30kg mocznika i po 0.6 tebu i prochlorazu.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v