Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Środek na D ( chloropiryfos ) środek na P ( proteus ) który w tej fazie był dopuszczony i nie wiem czy można go w tym roku jeszcze użyć . Pryskać będę ciągany opryskiwaczem. Jak go teraz pochyłe w jednym kierunku to za 2 tygodnie nie narobię szkód przynajmniej w zeszłym roku tak się udało . 

Opublikowano

Mam nadzieję że co niektórzy to żartują z tym pryskaniem  D, P itd. teraz jak kwitnie i pszczoły latają, co z tego że w nocy pryskane jak śmierdzi kilka dni później i pszczoły off. 

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, XTRO napisał:

proteus był nie szkodliwy o ile zdążył się wchłonąć. Oczywiście mowa o zabiegach nocnych 

chloropyryfos też nie był szkodliwy chyba , skoro przez tyle lat miał rejestracje  na słodyszka w okresie kwitnienia . Ukraina cały czas jedzie na środkach , które unia wycofała , i jakoś tam nie ma że to be , tylko towar idzie na cały świat 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, matek89121 napisał:

bo unijnym decydentom nie udało sie dopłatami skłonić rolników do ekologii to zrobią to w białych rękawiczkach usuwając z rynku najskuteczniejsze środki

I dlatego problem będzie się nawarstwiał bo dwa najskuteczniejsze środki wycofane. Co do  Proteusa to dziwi mnie bardzo jego wycofanie bo niby w jaki sposób był bardziej szkodliwy niż na przykład acetamipryd który jest w wielu produktach i jako jedyny jako tako działa choć do proteusa wg mnie nie ma szans.Jak nie wejdzie jakaś nowa substancja równie skuteczna jak był chloropiryfos czy tiachlopryd to nie wiem czym będziemy skutecznie chronić rzepak bo jeżdżąc co drugi dzień z pyretroidem to raz ,że czasu braknie a dwa że szkodzimy bardziej niż jednokrotny zabieg chloropiryfosem oczywiście wykonany zgodnie z instrukcją.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja u siebie na płatek tej nocy zacząłem ale deszcz przerwał dzis dalej lecim po opadach jak juz będzie i dokończymy pewnie jutro bo noc pogodną nadają, teraz puki nie ma jeszcze dużo łuszczyn zawiązanych to robactwo nie robi takiej szkody bo zapyla ale jak się spóźnimy z zabiegiem to może być nie ciekawie

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

chloropyryfos też nie był szkodliwy chyba , skoro przez tyle lat miał rejestracje  na słodyszka w okresie kwitnienia . Ukraina cały czas jedzie na środkach , które unia wycofała , i jakoś tam nie ma że to be , tylko towar idzie na cały świat 

Na słodyszka nie miał rejestracji ,chyba że 40 lat temu

Opublikowano
1 godzinę temu, marulekk napisał:

Mam nadzieję że co niektórzy to żartują z tym pryskaniem  D, P itd. teraz jak kwitnie i pszczoły latają, co z tego że w nocy pryskane jak śmierdzi kilka dni później i pszczoły off. 

Posiadam 40 rodzin pszczelich i stosuje normalnie proteusa na kwiat. Nie zauważyłem aby wiązały się z tym jakieś problemy. Każdy zabieg robiony po 20 nawet 21 po ciemku i wszystko jest okej. Kwestia odpowiedzialnego stosowania. 

• Thanks 1
Opublikowano
30 minut temu, poosa21 napisał:

Ściągnij sobie etykietę dursbanu i przeczytaj. 

Oj chyba było do fazy zwartego zielonego pąka

Opublikowano (edytowane)

Słodyszek rzepakowy /zabieg wykonywany przeciwko słodyszkowi zwalcza również chowacza czterozębnego/ Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha. Termin stosowania środka: zabieg wykonać w fazie zwartego kwiatostanu, po wystąpieniu chrząszczy na plantacji. Nie opryskiwać bezpośrednio przed kwitnieniem i w trakcie kwitnienia rzepaku ozimego

Skopiowane z etykiety , może źle się wyraziłem , ale słodyszek o ile występuje to krótko przed kwitnieniem, u mnie od 4 lat niespotykany i niech tak zostanie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Robi tu ktoś płatka na dwa razy?

Opryskałem u siebie na początku kwitnienia prochlorazem z Topsinem i planuje za okolo dwa tygodnie poprawić jakąś stobiluryną z robakiem. Przy obecnej zimnej pogodzie będzie to pewnie połowa kwitnienia.

Opublikowano

na Śląsku też od paru dni opady wieczorowe skutecznie uniemożliwiaja zrobienie płatka, u mnie tylko 7l ale dookoła spore straty poczyniła woda, kolejny tydzień znomu ma przepadywać osobiście wolę na piaskach taką pogodę i nie zrobić płatka, chociaż wszystko rośnie bo we środę mi już rzepak więdł placowo na najslabszych kawałkach te 7l zapewne go nawodniło na chwilę

Opublikowano
2 godziny temu, lucekk napisał:

Posiadam 40 rodzin pszczelich i stosuje normalnie proteusa na kwiat. Nie zauważyłem aby wiązały się z tym jakieś problemy. Każdy zabieg robiony po 20 nawet 21 po ciemku i wszystko jest okej. Kwestia odpowiedzialnego stosowania. 

Jak to jest z pszczołami, jak pryskałeś na robaka w nocy to rano już normalnie mogły sobie wlecieć czy jakoś zamykaleś ule na jakiś czas? Niby na oprysku jest do momentu wyschnięcia cieczy roboczej a rano jest jeszcze rosa. Pytam bo pierwszy rok mam rzepak i kilka osób postawiło mi ule nie chcę narobić jakiś szkód.

• Root Admin
Opublikowano

ja w piątek z duszą na ramieniu jechałem ale udało się :) z piatku na sobote spoko, z soboty na niedziele 4l weszlo, dziś na noc znów deszcz nadają.

Opublikowano
2 godziny temu, ZELKOW napisał:

Ja u siebie na płatek tej nocy zacząłem ale deszcz przerwał dzis dalej lecim po opadach jak juz będzie i dokończymy pewnie jutro bo noc pogodną nadają, teraz puki nie ma jeszcze dużo łuszczyn zawiązanych to robactwo nie robi takiej szkody bo zapyla ale jak się spóźnimy z zabiegiem to może być nie ciekawie

Mi pokazują na noc niby deszcz 

1 godzinę temu, tobago napisał:

Robi tu ktoś płatka na dwa razy?

Opryskałem u siebie na początku kwitnienia prochlorazem z Topsinem i planuje za okolo dwa tygodnie poprawić jakąś stobiluryną z robakiem. Przy obecnej zimnej pogodzie będzie to pewnie połowa kwitnienia.

Wg mnie powinno iść odwrotnie jak chcesz już robić dwa zabiegi 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, andrzej224 napisał:

ja też Śląsk, jak już nie popada to lecimy dziś z płatkiem

40 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja też ze Śląska, ale jednak wjeżdżam dzisiaj w rzepak bo na cały tydzień deszcz a potem może być tylko gorzej no i za późno na płatek. 

dziś tak, dziś warunki super tylko ludzie by mnie zeżarli chyba bo się nie znają na rzeczy

Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

Tylko gdzie na jakim środku z chloropriifosem jest czy było napisane że pryskac w okresie kwitnienia np na płatka, żadnym o ile pamiętam, trzeba być nieodpowiedzialnym id...ą a tacy pew ie są na ua i nawet w pl  żeby pryskac na płatka dursbanem i pochodne, jak już jest zostawić sobie go na jesień czy wczesne zabiegi wiosna 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v