Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie się zastanawiam czy chociaż połowy dzisiaj nie popryskać, bo mówią że do końca maja ma być ciulowa pogoda. Lepiej chyba jednak przed tą pogodą zabezpieczyć rzepak, bo warunki do infekcji idealne będą. Jak ktoś nie pryskał na pąka to wyjścia chyba nie ma... jak ktoś pryskał to może czekać

Opublikowano
Mecha napisał:

W etykiecie masz napisane

W etykiecie jest napisane że można stosować tylko raz, ale producent zaleca mospilan na drugi zabieg, a to przecież ta sama substancja. Pytam czy ktoś powtarzał zabiegi tym środkiem i czy nic się nie działo niepokojącego.

Opublikowano
3 minuty temu, mostwanted1989 napisał:

W etykiecie jest napisane że można stosować tylko raz, ale producent zaleca mospilan na drugi zabieg, a to przecież ta sama substancja. Pytam czy ktoś powtarzał zabiegi tym środkiem i czy nic się nie działo niepokojącego.

Powtarzalem juz na slodyszka efekt taki, ze nie spadl i nic nie dal ;) ja bym nie powtarzal.

Opublikowano

Dla spokojności przed wjazdem w rzepak chciałem umyć opryskiwacz specjalnym środkiem neutralizującym substancje aktywne które ewentualnie pozostały po poprzednich zabiegach. Nie ma ryzyka że po tym myciu jak na koncu opłuczę go czystą wodą to jakieś resztki mogą zneutralizować to co wleję potem do zbiornika? ;)

Opublikowano
Przed chwilą, tobago napisał:

Dla spokojności przed wjazdem w rzepak chciałem umyć opryskiwacz specjalnym środkiem neutralizującym substancje aktywne które ewentualnie pozostały po poprzednich zabiegach. Nie ma ryzyka że po tym myciu jak na koncu opłuczę go czystą wodą to jakieś resztki mogą zneutralizować to co wleję potem do zbiornika? ;)

Plukasz po środku jeszcze wodą, wiec nie powinno. 

Opublikowano

"Po umyciu usunąć ciecz myjącą a następnie przepłukać zbiornik i instalację niewielką ilością czystej wody."

Tak podaje instrukcja. Więc chyba powinno być ok.

Opublikowano
Przed chwilą, tobago napisał:

"Po umyciu usunąć ciecz myjącą a następnie przepłukać zbiornik i instalację niewielką ilością czystej wody."

Tak podaje instrukcja. Więc chyba powinno być ok.

Swoja droga masz po herbicydzie opryskiwacz?

Opublikowano
Kubawww napisał:

Powtarzalem juz na slodyszka efekt taki, ze nie spadl i nic nie dal  ja bym nie powtarzal.

To czym to zastąpić? Bo rozumiem że mospilan też nie zadziała, w końcu to ta sama substancja.

Opublikowano
30 minut temu, mostwanted1989 napisał:

To czym to zastąpić? Bo rozumiem że mospilan też nie zadziała, w końcu to ta sama substancja.

Może spadł i następny naleciał, raczej nie ma opcji żeby to przeżył. Miałem raz problem ze skutecznością Inazuma na jesieni ale z mojej winy zamiast 0,3 zastosowałem 0,03. Może u ciebie podobny błąd

Opublikowano
30 minut temu, Zapracowany napisał:

Może spadł i następny naleciał, raczej nie ma opcji żeby to przeżył. Miałem raz problem ze skutecznością Inazuma na jesieni ale z mojej winy zamiast 0,3 zastosowałem 0,03. Może u ciebie podobny błąd

Nie spadl. Po prostu jest uodproniony na acetamipryd

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Swoja droga masz po herbicydzie opryskiwacz?

Nie mam. Po moddusie, wcześniej jakieś grzybowki, Medax. W tym sezonie nie robiłem żadnymi herbi. Dopiero jesienią były m.in. sulfynomoczniki. 
Mam fazę ze mogło coś się osadzić w pompie albo wężach. ;) 

Od wiosny wypryskane ze 4-5tys litrów. 

Przesadzam? 

Mam środek do mycia to chyba nie zaszkodzi pobełtać z 10min. Koszt niewielki. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
23 minuty temu, Andpol napisał:

Dołączam się do pytania?

Daje sie 70-80 g intensywniej kwitnie.

28 minut temu, marluk napisał:

Jak długo powinna działać Inazuma? 

7-10 dni choć praktyka pokazuje inaczej.

Opublikowano

Dzięki, a mam pytanie co do zwalczania pryszczarka i innych szkodników łuszczyn. Opryskać teraz łącznie z płatkiem, bo wiele osób tak praktykuje w zasadzie czy robić 2 zabieg jak wykształcą się już łuszczyny?

Opublikowano

Ludzie jak ma słodyszek spaść po acetamiprydzie? On działa na układ nerwowy owada. Zamiast patrzeć czy spadł weźcie go strząśnijcie na dłoń i dopiero patrzcie czy się rusza i ucieka czy raczej jest niemrawy.

Południe lubelskiego słodyszka brak. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hodowca napisał:

razem ze slodyszkiem 125 gr azoksystrobiny A na opadanie płatka propulse co sądzicie?

Sam zastanawiam się czy jechać z azoksystrobiną i w jakiej dawce jak tak, czy poczekać jeszcze i dać pictor na płatek, chociaż teraz nadają deszcze cały czas. Mam pictora i Afrodyta 250sc (azoksystrobina). Najbliższe 1,5/2 tyg ma padać, a rzepak dopiero zaczyna kwitnąć (wschodnie lubelskie). Co sądzicie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v