Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Andpol napisał:

Jak będziecie pryska na słodyszka to dajecie jeszcze bor?

Bor + mikro daje się na zwarty zielony pąk i nie czeka się specjalnie na słodyszka 

Ja w Lubelskim zrobiłem to wczoraj bo pogodę na najbliższe dni nadają nędzna a po niedzieli wydaje mi się że pewnie powoli zacznie kwitnąć

Opublikowano
44 minuty temu, mf25 napisał:

przy tej fazie dawki 0,5l boru i troche mikro nie ma co przesadzać

Co ty za głupoty piszesz

1 godzinę temu, adam19750609 napisał:

Ile boru Dajesz na ha?? I jakie mikro?? 

Proelaf Max + Bor - ja dawałem ok 1,6 l/ha jednego i drugiego (dobrze było mi lać 5l na opryskiwacz 3 ha) 

na etykiecie - zwarty zielony pąk 1,5-2 l/ha Proelaf Max i Bor taka sama

Opublikowano

Ja wczoraj w nocy robiłem kontaktem na slodyszka bo było już jego trochę A do kwitniecia jeszcze kilka dni. Nigdy nie dawałem boru i mikro w tej fazie rzepaku 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, mf25 napisał:

Jarek22B główną dawke rzepak powinien miec na jesieni i początkiem wiosny teraz aby uzupelnic

dałem na jesień  na początku wiosny no i teraz

nie twierdzę że to jest zabieg konieczny (w zeszłym roku nie udało mi się zrobić) ale jest przewidziany

15 minut temu, matek89121 napisał:

A nie prościej sprawdzić profil tego pseudo doradcy  niż ślepo podążać za jego wskazówkami

nie jestem żadnym doradcą tylko stwierdzam jake dawki sa przewidziane w fazie zwartego zielonego pąka na etykietach Prolefa Max który stosuje

no ale pewnie kolega fachowiec ma inne zdanie - tylko jakie???

RZEPAK Jesień: faza 4-5 liści +BOR 1,5-2 l/ha 1-1,5
Wiosna: I – po ruszeniu wegetacji wiosennej + BOR 1,5-2 l/ha 1,5-2
II – zwarty zielony pąk kwiatowy + BOR 1,5-2 l/ha

1,5-2

każdy możne sobie sam sprawdzić: https://www.procam.pl/produkt/proleaf-max-4-0/

Edytowane przez Jarek22B
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak to jest z tym słodyszkiem. Na 2 z 6 działek nie znalazłem wcale a są w bliskim sąsiedztwie ze sobą. Na innych działkach trzeba troche pochodzić żeby znaleźć. Kasować to jutro zwykłym pyrytroidem, bo zaraz będzie kwitł.

Czy pyretriody dzielą się jeszcze jakoś czy grunt aby sie nie powtarzały?

20210505_115910.jpg

20210505_120822.jpg

Edytowane przez gabrysiek
Opublikowano

Witam, Panowie pierwszy rok mam rzepak i teraz pytanko co polecacie na płatka? Odmiany to Atora i George, nawożenie N na poziomie 190kg gleba 3b-6( z czego najwięcej bedzie 4 i 5), reszta makro podana też w przyzwoitej ilości, rzepak ma kilka wymoklisk i niestety zniszczeń przez jeleniowate ale ogółem chyba nie jest źle. Regulacja wiosenna zrobiona toprexem 19.04, borpodany ok 450g na wiosnę. Przeglądając posty widzę dwa produkty Pictor i Propulse, do tego znajomy wspominał coś o Amistar Gold Pak. Warto wgl. brać go pod uwagę czy lepiej zainwestować więcej ( pictor czy propulse?) bo efekt jest wart tej ceny? Do tego zabiegu chyba warto dodać insektycyd, mospilan wystarczy czy na płatka lecieć czymś innym? Drugi temat to sklejanie łuszczyn, praktykujecie czy raczej przy tych odmianach nie jest to potrzebne?

Opublikowano

Pictor albo propuls zalezy kto co woli, do pictora przy 5l dają rabat 200zł  , po pictorze lepszy efekt zielonosci , na platka najlepszy proteus ale wycofany chyba ze masz zapas albo dostaniesz gdzieś lub ,inazuma moim zdaniem

Opublikowano

Acetamipryd (np. LosOvados) + pyretroid (np. Kaiso) To samo co Inazuma, a koszt ok. 170 pln, gdzie Inazuma wychodzi ok. 220 pln/kg.

Opublikowano

Najgorsze jest to ze nie ma wielkiego wyboru i nie mozna rotować tymi substancjami.. Inazuma, Mospilan... 

jest jeszcze jakiś srodek na pochodnych chloropiryfosu , boravi? Miał ktos z tym styczność?

Opublikowano
8 godzin temu, mf25 napisał:

Pictor albo propuls zalezy kto co woli, do pictora przy 5l dają rabat 200zł  , po pictorze lepszy efekt zielonosci , na platka najlepszy proteus ale wycofany chyba ze masz zapas albo dostaniesz gdzieś lub ,inazuma moim zdaniem

Do Propulse też dają , co prawda mniej , ale dają ( do 5l kartka na paliwo 50zł).

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam pytanko co lepsze Azoksystrobina 250 1l/ha  plus prochloraz  450 1l/ha  i jeden zabieg czy 0,5l azoksystrobiny i 0,7 l/ ha prochlorazu  ale na początku kwitnienia i na końcu ponownie też 0,5l azoksystrobiny i 0,7 l/ ha prochlorazu

Edytowane przez mat93
Opublikowano
mat93 napisał:

Panowie mam pytanko co lepsze Azoksystrobina 250 1l/ha  plus prochloraz  450 1l/ha  i jeden zabieg czy 0,5l azoksystrobiny i 0,7 l/ ha prochlorazu  ale na początku kwitnienia i na końcu ponownie też 0,5l azoksystrobiny i 0,7 l/ ha prochlorazu

0,7 i 0,5 powinno wystarczyć jeśli nie masz zabardzo presji chorób a gdyby coś było to dorzucasz tebukonazol i załatwione, bo jeśli podasz 1,4l azoksy to bardzo długo będzie trzymać dół łuszczyn nie będzie równomiernie z górą dochodził

Opublikowano

Jakimi opryskiwaczami dysponujecie, że wjeżdżacie z zabiegiem w końcu kwitnienia ? 🤔

Opublikowano

Pytam, bo u nas duże gospodarstwo (ok. 400 ha rzepaku) od kilku sezonów na ostatni zabieg wynajmuje usługę samojezdnym Condorem Agrifac'a, mimo posiadania 3 własnych opryskiwaczy zaczepianych 🤔

• Root Admin
Opublikowano

Moi duzi sąsiedzi też jeżdżą samojezdnym, ci mniejsi normalnymi, z tym że u nas coraz mniej wiary desykuje. A płatek nie jest jakimś turbo dużym problemem. Sam się troche zastanawiam jak to bedzie wyglądało w tym roku, bo jeszcze nie pryskałem na szerokich oponach opryskwiaczem ciąganym.

Zawieszanym już robiłem. Na oponach 600 i belce 24m. Tak to wyglądało później podczas koszenia.

20200727_165841.jpg

20200727_163555.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v