Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

pogadamy po żniwach. Jak zwykle ciężko na tym forum o poradę, pytałem o insektycyd, a tu jazda o fungicyd/regulator, a odpowiedzi na postawione pytanie brak. 

Wystarczy pisania, jadę palić rzepaki.

Opublikowano

co myślicie o kier na zielonego pąka jesienią dany toprex na wiosnę caryx teraz myślę dać 1l kiera i na opadanie kwiatka 0.5l pictora będzie dobrze?

Opublikowano (edytowane)

@jacek472Nic nie pogadamy bo nie robisz kontroli. 

Co do insektycydu to skoro niema to nie dajesz, chyba że Chloropyrifos jakiś stary masz to wtedy wrzucasz jak ma być ciepło. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Czemu samej strobiluryny? Ja no dawałem toprex koniec marca. Niektórzy mają zamiar dać amistar gold 0.5l a na płatka pictor. Ja mam osobno azoksy i difenokonazol i też mam zamiar dać albo te 2 środku razem albo któryś z nich użyć a na płatek 0.5l pictor

Opublikowano
10 minut temu, Bałor napisał:

co myślicie o kier na zielonego pąka jesienią dany toprex na wiosnę caryx teraz myślę dać 1l kiera i na opadanie kwiatka 0.5l pictora będzie dobrze?

jak chcesz już tak bardzo dawać na zielony pąk to daj 100-125 strobiluryny albo flutriafol, na pewno nie ma sensu dawac teraz pełna dawkę kiera a potem pełną dawkę pictora. 

Opublikowano
Dnia 26.04.2021 o 10:55, yacenty napisał:

dokładnie, byli 5x. 4x uznali szkodę 1x nie. Sumarycznie tu 2% tu 20, i sumarycznie wyszło 1400zł na hektar

W jakiej firmie miałeś ubezp?

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze pośpiechy , czyli za jakiś tydzień zacznie kwitnąć 

@yacenty wszystkie odmiany masz w takim samym stopniu popękane , czy bardziej na architekt , bo dziś jak byłem to na architekt znajdywałem  jakieś 5_8% , a na pt271  poniżej 1% . Może to od odmiany zależy? 

IMG_20210428_100842.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Panowie,  ponawiam pytanie,  czy odżywką green plus siarczan i mocznik 5% mogę dziś wieczorem? Potem deszcze a myślę że odżywka nie zaszkodzi.  Ta noc sporo na plusie

Opublikowano (edytowane)

Co będzie lepsze na teraz mam dylemat czy dać : 125g azoksystrobiny +125g tebukonazolu Czy 0,30 Toprexu + 125g tebukonazolu Z góry dziękuję

Edytowane przez Dawidko99
Opublikowano (edytowane)

Dawidko99

A czy to ma mieć działanie regulacyjne? Bo jeśli nie (jest to zabieg pomiędzy regulacją a płatkiem), to pierwsza opcja, lub sama strobiluryna, jeśli już była regulacja.

Edytowane przez metrax12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v