Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, slawek2209 napisał:

Tebu i  Mondatak po 0.8 l.Możesz dać Inazumę.To prawie jak mospilan.Wyboru nie ma już .Ewentualnie mospilan z decisem

Kolego, czy coś jeszcze do tego dorzucić? Bo wychodzi 360 g prochlorazu + 200 g tebukonazolu. Koszt plus minus to 100 zł na hektar ale nie wiem czy to nie za biednie i czy nie przepuści patogenów. Porównywalnie to pictor wychodzi ponad 200 zł . Moze coś jeszcze dorzucić na płatka? 

Opublikowano

dobra, fajnie. a wracając do tematu jak teraz poprowadzić ochronę w rzepaku nawożonym i zapowiadającym się na 4t+. dać na zielony pąk tebukonazol/difenokonazol? jeśli tak to ile? i co dać na płatek?

Opublikowano
Przed chwilą, Zigi94 napisał:

dobra, fajnie. a wracając do tematu jak teraz poprowadzić ochronę w rzepaku nawożonym i zapowiadającym się na 4t+. dać na zielony pąk tebukonazol/difenokonazol? jeśli tak to ile? i co dać na płatek?

Jak często rzepak na polu? Byla presja chorób na jesieni? Na płatek pictor i jeśli jest na prawde taki potencjal zrobilbym 2 zabiegowa ochronę platka zamiast zielonego pąka.

Opublikowano

rzepak po 3-4 latach, na tych stanowiskach dopiero 2 raz. na jesieni nie było chorób, gorzej wiosną bo sporo liści stracił plus nie było warunków na zabieg i szara pleśń miała pole do popisu.

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

ja robię azoksy i tebu bo muszę, tak mi rzepak porozrywalo. a jak zaczna opadać płatki to i tak klasycznie pictor.

Ile n dałeś? U kolegi 160 tylko, 400 g boru, a i tak popekal. moze kwestia odmiany i wigoru wiosennego. 

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

ja robię azoksy i tebu bo muszę, tak mi rzepak porozrywalo. a jak zaczna opadać płatki to i tak klasycznie pictor.

Jakie dawki azoksy i tebu?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, yacenty napisał:

Byłeś gdzieś u kogoś , lub był ktoś oglądać ten rzepak na polu , i w jakim stopniu ten rzepak tak popękany , ile % roślin uszkodzonych .

od braku boru to na pewno nie jest bo u mnie poszło połowa tego co u ciebie i pęknięć nie ma ( na razie) rzepak ma wysokość średnio od 35 do 45 cm

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
49 minut temu, monstrer napisał:

difenokonazol zdecydowanie ale to wybór pomiędzy Twojego wskazania

difo juz dalem miesiac temu jak bylo +20 przez weekend, dam teraz zwykly amistar on od 8c juz dziala, sroda mam okno i od czwartku znowu deszcze ponad tydzien i zimno. no i mospilanu trzeba dodac. 

Opublikowano

Czyli 125g difenokonazolu teraz i na płatek pictor będzie ok?

zabieg planuję w czwartek bo jutro i we wtorek rano przymrozki u mnie podają to dam mu dwa dni odpocząć i polecę 0,5 Difo + bor + robak

Opublikowano

Na wyższy rzepak zwiększać dawkę caryx, tebu  szło na 15cm po 0.5l na 0.5 caryx 0.7 tebu? Na opadanie co dać na insekty ?bo na jedno pole do skracania dam mospilan z deltametryna i opadanie znów acetamipryd?

Opublikowano
29 minut temu, disel16v napisał:

Kolego, czy coś jeszcze do tego dorzucić? Bo wychodzi 360 g prochlorazu + 200 g tebukonazolu. Koszt plus minus to 100 zł na hektar ale nie wiem czy to nie za biednie i czy nie przepuści patogenów. Porównywalnie to pictor wychodzi ponad 200 zł . Moze coś jeszcze dorzucić na płatka? 

Pictor ze zwrotem wychodzi około 170 zł 

Opublikowano
17 minut temu, mysza103 napisał:

Byłeś gdzieś u kogoś , lub był ktoś oglądać ten rzepak na polu , i w jakim stopniu ten rzepak tak popękany , ile % roślin uszkodzonych .

od braku boru to na pewno nie jest bo u mnie poszło połowa tego co u ciebie i pęknięć nie ma ( na razie) rzepak ma wysokość średnio od 35 do 45 cm

Od nadmiaru boru nie rozsadza przypadkiem??

Opublikowano
23 minuty temu, mysza103 napisał:

Tego nie wiem , bo nigdy nie dawałem powyżej 450 g w całym sezonie (150 g jesienią + 2x150 g wiosną ) , tak że tu się nie wypowiadam 

Ja 2x 300g. Dziś rozcinałem to pełny bez ubytku korzeń czyli w normie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

masz jakieś zdjęcia jak wyglądaja peknięcia u Ciebie lub rozerwania? w ub.r. miałem rozerwany w tym narazie jest ok ale w piatek był przymrozek dziś juz też czuć że będzie i w prognozie jest

• Root Admin
Opublikowano
mysza103 napisał:

10 minut temu, yacenty napisał:

nie bardzo rozumiem pytanie. popękane około 60-80 procent roślin

proxy8441 napisał:

1 godzinę temu, yacenty napisał:

masz jakieś zdjęcia jak wyglądaja peknięcia u Ciebie lub rozerwania? w ub.r. miałem rozerwany w tym narazie jest ok ale w piatek był przymrozek dziś juz też czuć że będzie i w prognozie jest

w tym wątku jest. chyba 3-4 strony do tyłu. fotki z soboty

Opublikowano

Prochloraz w okresie kwitnienia ma chyba większy sens niż teraz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v