Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Rzepak jest w stadium 50 bbch można dać w sobotę caryx 0.6 litra+mikro+inazuma a jak się ociepli za tydzień Porter 0.4 litra. Żadnych zabiegów w tym roku nie robiłem na jesieni mepik +ambrossio +mikro. Lubelskie 

Edytowane przez dżordż2
Opublikowano

W stadium bbch 50 to już chyba za późno na regulację i jeszcze środkiem mocno regulującym a mniej z ochroną grzybową a ponadto CARYX zalecany jest do bbch 35. Było o tym pisane że po przejściu fazy do regulacji ś.o.r. zadziała "tylko" grzybobójczo.  No i jeszcze pogoda w tym roku co najmniej DZIWNA. Sandomierz godz. 6.30, +1 stopień odczuwalna -1 stopień (odczuwalna na minus tylko przez czas wschodu słońca).  Woda na wysokości 1 metra od ziemi (przykryta maszyna plandeką) zamarzła i ma lód około 2 mm.

Opublikowano

Jest więcej substancji ale raczej nikt nie poda Ci konkretnych rozwiązań. Co najwyżej poda co zrobił i jak u siebie. Takie jest forum - wymiana informacji. 

To tak jak już toczy się dyskusja co na płatek: jedni pictor, drudzy propulse trzeci mieszanyny itd.

Opublikowano

Ja regulacje robiłem w ubiegłą niedzielę, ale jakbym miał jechać teraz to raczej bym się wstrzymał ze względu na ujemne temperatury. W jakiej fazie masz rzepak i czym będziesz regulował ? 

Opublikowano

Chyba nie ma na co czekać, bo jednak rzepak już idzie w pąk. U nas sporo osób na robaka poleciało już 2 tyg temu przed zimnem które było też poprzednio. Ale wydaje mi się że ta pogoda jest bardzo nie sprzyjająca dla chowacza i go po prostu nie ma przynajmniej u siebie raptem na 9ha zauważyłem z parę sztuk. Ja w środę poleciałem inazumą i mikro makro, część heliosem. Bardziej boje się o działanie heliosa bo jednak ona potrzebuje temp wyższej niż inazuma

Opublikowano (edytowane)

Nie ma żadnych robali robię kontrolę codziennie , planuję tebukonazol 0.6 l na ha i jakies smierdziuchy plus odzywki od grinlista. pamiętajmy że na Lubelszczyźnie wygląda to zgola odmiennie długo trzymało zimno potem mróz deszcz więc taki jak mam zdjęcie w galerii on jest.

Myślę że do kwitnienia około 2,5-3 tygodnia...

Dzwoniłem do doradcy mówił że szkoda środków że dla robaka i grzyba/regulatora trzeba te 10-12 stopni. U nas przez najblizsze dni ma być okolice 8 a w nocy 0-2 wiec sam juz nie wiem co dzialac ehh

Edytowane przez lukasz493
  • Root Admin
Opublikowano
50 minut temu, lukasz493 napisał:

Nie ma żadnych robali robię kontrolę codziennie , planuję tebukonazol 0.6 l na ha i jakies smierdziuchy plus odzywki od grinlista. pamiętajmy że na Lubelszczyźnie wygląda to zgola odmiennie długo trzymało zimno potem mróz deszcz więc taki jak mam zdjęcie w galerii on jest.

Myślę że do kwitnienia około 2,5-3 tygodnia...

Dzwoniłem do doradcy mówił że szkoda środków że dla robaka i grzyba/regulatora trzeba te 10-12 stopni. U nas przez najblizsze dni ma być okolice 8 a w nocy 0-2 wiec sam juz nie wiem co dzialac ehh

Nic nie robić, z pogodą nie wygrasz. A jak się pojawi okno pogodowe to nie patrzeć, że sobota po 13, czy niedziela tylko doginać ile sił. Przynajmniej ja mam taką taktykę.

A mam takich sąsiadów, którzy w soboty pracują tylko do 13 a w niedziele wcale i też to szanuję. Tylko jak zaczynają narzekać na pogodę to się uśmiecham pod nosem.

Opublikowano
48 minut temu, yacenty napisał:

Nic nie robić, z pogodą nie wygrasz. A jak się pojawi okno pogodowe to nie patrzeć, że sobota po 13, czy niedziela tylko doginać ile sił. Przynajmniej ja mam taką taktykę.

A mam takich sąsiadów, którzy w soboty pracują tylko do 13 a w niedziele wcale i też to szanuję. Tylko jak zaczynają narzekać na pogodę to się uśmiecham pod nosem.

Inaczej też jest jak się chodzi do roboty, to nieraz w okienko pogodowe trzeba iść i naprawdę niema kiedy.

Opublikowano

Dużo się pierwsze o temperaturze że zaraz przymrozki itd. Ale nikt nie pisze czy substancje przestaną działać jeśli 3 dni po zabiegu wystąpią przymrozki czy zabieg robiony tydzień przed przymrozkiem też nie będzie skuteczny. Jeśli zaleca się robić T1 i skracanie w słoneczny dzień przy średniej 10-12 stopni i trafimy w okno a za 3 dni będzie załamanie pogody to dupa?

Opublikowano
15 godzin temu, mraukot napisał:

W sytuacji silnej presji grzybów warto (zwłaszcza w jednym zabiegu z insektycydem na słodyszka), ale nie zwalnia to z zabiegu (lub jego opóźniania) na opadanie płatków przeciwko zgn. twardzikowej

Wiec co będzie najlepsze na plantacje mocno narażone na zgniliznę twardzi., co roku mam z nią problem albo się zle wstrzelam z terminem,  albo Pictor za słaby, chyba ze jeszcze coś do niego dozucic albo do Propulse

Opublikowano
1 godzinę temu, marluk napisał:

@lukasz493 mam dokładnie tak samo, też czekam w lubelskim i w rzepaku i w pszenicy. Nie ma po prostu temperatur. 

Temperatury już były niedziela-poniedziałek teraz to już trzeba czekać

Ja LCH pojechałem w niedzielę czego się wystrzegam ale prognozy były jednoznaczne i albo się wyjedzie niedziela poniedziałek albo będzie trzeba czekać co najmniej tydzień

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v