Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć. Zostało mi trochę rsm, a rzepaki wyglądają naprawdę bardzo fajnie dlatego chciałbym jeszcze podlac po ok 100l . Rzepak po regulacji, ale jest jak kapusta.... Jak się zabrać za rozlewanie żeby nie popalić? Czekać na deszcz i lać podczas deszczu czy macie inny pomysł

Opublikowano

Po zbożowych fungicydach (prochloraz, tebu i fenpropidyna) mocno czyścić opryskiwacz gdy planuje wjechać w rzepak? 😏

Dwie pierwsze substancje stosowane w rzepaku, morfoliny jedynie się nie stosuje i tak się zastanawiam czy może coś zaszkodzić. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, tomek73 napisał:

Pictor szału nie robi. Kiedyś pryskałem Alertem 375 i to był najlepszy środek, robiłem porównanie, nawet przedstawiciele z Dalgety, 'teraz Agrii', m byli  w szoku że tak różnica, zresztą sam karbendazym bym bardzo dobrym środkiem, niestety sa wycofane. 

Najlepszy to był alert, 15-20 lat temu

Nic nie musisz czyścić do świętego spokoju 100 l wody wypryskaj , tylko po chwastach dobrze myje opryskiwacz z środkiem myjącym

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

No tak "strzeliłem", nie znam dokładnych cen Pictora bo nie interesuję się tym preparatem od kąd na rynek wszedł Propulse. Jeśli 0,5l. wychodzi ok. 170 pln, to warto zwiększyć dawkę do 0,6.

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Zetix napisał:

Cześć. Zostało mi trochę rsm, a rzepaki wyglądają naprawdę bardzo fajnie dlatego chciałbym jeszcze podlac po ok 100l . Rzepak po regulacji, ale jest jak kapusta.... Jak się zabrać za rozlewanie żeby nie popalić? Czekać na deszcz i lać podczas deszczu czy macie inny pomysł

jak masz na horyzoncie pewny deszcz to jest to idealna pogoda do RSM.

Za chwile bede miał 100% pewność jak słońce wpływa na poparzenia. Na ten moment, wydaje mi się ze w 90% słońce odpowiada za poparzenia.

Fakt, dopiero 6x lałem rsm, ale tak mi się wydaje ze lanie w deszcz - praktycznie bez poparzeń, lanie w nocy - bez poparzeń, lanie w pochmurny dzień - minimalne poparzenia, lanie w słoneczny / pogodny dzień - są poparzenia. Lanie tuż po mrozie w słoneczny dzień - są duże poparzenia.

Nie ma tu jakoś super dużego znaczenia dawka, dysza, grubość kropli, ciśnienie czy wysokość belki.

Lałem w nocy 300l rsm32 na ha, przy prawie 4 barach i praktycznie bez poparzeń.

• Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, mraukot napisał:

No tak "strzeliłem", nie znam dokładnych cen Pictora bo nie interesuję się tym preparatem od kąd na rynek wszedł Propulse. Jeśli 0,5l. wychodzi ok. 170 pln, to warto zwiększyć dawkę do 0,6.

To ten sam kolega, co rok temu pisałeś że zawsze pryskał symetrą, a rok temu zauważył że tebu+ azoksy lepiej sobie radzi?;) Pan F.?

Opublikowano
pasio napisał:

To ten sam kolega, co rok temu pisałeś że zawsze pryskał symetrą, a rok temu zauważył że tebu+ azoksy lepiej sobie radzi?;) Pan F.?

Symetra była krótko na rynku, więc nikt nie mógł stosować tego środka "zawsze" 😋 Izopirazam był b.słabą substancją sdhi, dlatego szybko został zastąpiony benzowindyflupyrem. Tomasz K. z agrospid'u.

Opublikowano
mraukot napisał:

pasio napisał:

Symetra była krótko na rynku, więc nikt nie mógł stosować tego środka "zawsze" 😋 Izopirazam był b.słabą substancją sdhi, dlatego szybko został zastąpiony benzowindyflupyrem. Tomasz K. z agrospid'u.

U mnie idzie na płatek solo azoksy i nie zauważyłem ataku grzybów, sprawdza sie od lat

i to chyba jest najtańsza grzybówka

Opublikowano

W zeszłym roku na 1ha zabrakło mi Propulsa, i dopryskałem resztę 0.8 Tazer + 0.7 tebu. Na tym samym polu 3 ścieżki zrobione Propuls, 3 azoks + tebu. Wizualnych różnic zero.

Opublikowano

Po dzisiejszej kontroli rzepak jest wysokości 6-8cm w najelpszych miejscach, ale z jakimś śmierdziuchem można byłoby i już wyjechać. Tydzień ochłodzenia, temperatur w okolicach 0 nic nie powinno uciec.

Opublikowano
5 minut temu, Audi213 napisał:

Na moim terenie jak na razie wody jest dostatek, tyle że problem bo zimno, jak to na wschodzie. Rok temu było podobnie, tyle że z wodą był problem.

My nie mówimy o wodzie, a o zimnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v