Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Świętokrzyskie i w wystawionym naczyniu kilka małych muszek ale nie wiem co to za owad. Pod koniec marca tez sprawdzane i chowacz w pojedynczych ilościach. Może jutro lub dopiero w poniedziałek cos się pojawi. I pojawiły się pszczoły.

Opublikowano
1 godzinę temu, marluk napisał:

Inazuma. Wygląda tak.

IMG_20210410_110923.jpg

IMG_20210410_111152.jpg

Ja u siebie rano zaatakowałem z Inazuma i leopardem na poprawkę jednoliściennych i  przed 10 skończyłem i zaczęły się już silne podmuchy wiatru. Może popołudniu uda się resztę opryskać odżywkami i fungi 😏 podkarpackie, pędy od 3do 7 cm

Opublikowano
15 godzin temu, mraukot napisał:

Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym technikiem, zajmującym się doświadczeniami w jednym z centrów doradztwa Bayer'a, to mówił źe nie planuje żadnych oprysków rzepaku w weekend, bo przy prognozowanym załamaniu pogody od wtorku u nas, nie ma to większego sensu..

Dzisiaj popaduje jak jutro nie opryskam to dopiero po 20 kwietnia ,a pęd ma około 10 cm pod koniec tyg. jeszcze zimniej lekki minus w nocy, ma iść tilmor

Opublikowano

Powyżej 5 w nocy będzie, za 10-14 dni to będzie bardzo późno

Opublikowano

Rano wymieniłem wodę w naczyniach. Sprawdziłem około 17 i kilka meszek sie trafiło, także bes sensu na robaka pryskac a faza na grzyba i skracanie za wczesna. Po tych chłofach trzeba bedzie jechać

Opublikowano
2 minuty temu, warchest napisał:

ponad 300 kg saltery amonowej na rzepak na 2 dawke to nie za duzo mi sie sypneło ? bo na czesci rzepaku tak poszlo , na pierwsza dawke było ponizej 300 kg saletrosanu 

Jest ok zwlaszcza, ze tylko 300 saletrosanu pytanie tylko czemu tak późno.

Opublikowano

u mnie rzepak mały , ogolnie ile rzepak powinien dostac azotu w czystym skladniku 

bo jak teraz wyliczylem to by na wiosne dostal ponad 170 n w czystym 

w zeszlym roku rzepak dostal 300 kg saletrosanu 1 dawka i 2 dawka 200 kg saletry i oddał 4,2 z ha wiec 300 kg to pewnie za duzo jak bede dawał , musze zejsc na reszte pola do 250 kg ha saletry 

Opublikowano

no ale nie da się nie chwalić. u nas rzepaki ledwie ruszają po zimie dopiero.

Opublikowano

Rzepak ładny tylko masz problem bo przychodzą chłody i on marny się zrobi a te małe rzepaki jakoś przetrwają bo jeszcze nie wystartowały 

W prognozach zapowiadają powrót zimy i brak wiosny lato w tym roku zacznie się po 15 mają 

Jak tak będzie to marny plon będzie 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v