Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, loquito napisał:

U nas była dwa lata temu Dr Green Rzepak, Inazuma, Tebu i Caryx, ok było, siarczan nie zaszkodzi 

jak oceniasz Dr Green Rzepak ? warto stosować te wynalazki ?

Opublikowano

Na śląsku mieliście fazy do pryskania w wlkp .bardziej północno -zach. ,nie było odpowiedniej fazy ,idealnie w w tym tyg. by było ,myśle że po niedzieli będą warunki ,teraz przymrozki to wszystko wolno rośnie , Rzepak jak sie spóżni o tydzień nie będzie tragedii, sa bardzo mocne ,najważniejsze w pszenicy trafić w idealny moment ze skracaniem

Opublikowano

U mnie zboża już praktycznie wszystkie osiągnęły fazę pierwszego kolanka, żyta zdążyłem skrócić razem z rzapakami, jak było ciepło, najbardziej ucieka jęczmień ozimy, ale jak tylko będą warunki jadę i powinno być ok 

• Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, robercikj100 napisał:

Wątpię czy w lubelskim w tamtym tygodniu było co pryskać jak u nas dopiero rzepaki zaczęły odbudowywać rozetę . To nie Dolny Śląsk 

Z całym szacunkiem, wątpie czy ktoś sledzi pogode 500 czy 700km dalej.

Sorry patrze przez pryzmat swojej gminy.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, poderwa napisał:

To nie są żadne wynalazki, podstawowe mikroelementy i do tego stabilizator ph. Oceniam bardzo dobrze, 

Opublikowano
13 godzin temu, sajmon8526 napisał:

Jechał ktoś korvetto na chwasty przed świętami może?Jak się chwasty zachowują i czy rzepak jakoś też zareagował? u mnie pogoda nie dopisuje i te kilka dni też bedą kiepskie .Pąki siedzą jeszcze pod liśćmi, gdzieniegdzie  jest widoczny pąk z góry ale  wywaliło chwastów po deszczach miejscami nawet sporo i nie chciałbym aby się rozsiały.Nie chciałbym też uszkodzić rzepaku.Niby środek  bezpieczny ale zawsze jest jakieś ale.Chwasty to przytulia,mak,bodziszek, i taki jakiś płaski chwast 'fioletowy kwiat'wyłożony po ziemi .

mam ten sam środek i też czekam do weekendu.Mam nadzieję na sprzyjającą pogodę.

Opublikowano
Dnia 4.04.2021 o 15:15, WiesławZetor napisał:

Robak zrobiony na początku tygodnia. Żółte naczynia to przeżytek, dwa razy w życiu się przejechałem, w misce czyściutko, a za 3 tygodnie łodygi porozwalane w 90 procentach. Nie uwierzę, że w słoneczny dzień powyżej 20 stopni chowacza nie ma. Żałować parę groszy a potem oglądać te esy floresy - nie warto. 

Przyjdzie przymrozek przy kwitnieniu i tak będą esy floresy czy pryskales czy nie. Jakby było że to przez chowacza to by nie wypłacali kasy nie uważasz?? 

Opublikowano
12 godzin temu, Rzepakowiec napisał:

Ja właśnie nie wiem co się w tym roku stało. Posiałem rzepak i przez suszę zdecydowałem się zrezygnować z doglebówki. Powschodowo zastosowałem navigatora z butisanem. I tak w jednym miejscu są w drugim nie ma tych chwastów. Czasem myślę że może źle wymieszałem i to jest przyczyną. 

U mnie tam gdzie poszła doglebówka to deszcz ją wbił głęboko i teraz dużo chwastów,a tam gdzie powschodowo też się pojawiają ale najwięcej od miedz.Z obawy przed uszkodzeniem rzepaku oblecę to tylko wokoło ,a na doglebówce  po całości Korwetto.Taki plan mam.

Opublikowano
9 minut temu, Tomek90 napisał:

Przyjdzie przymrozek przy kwitnieniu i tak będą esy floresy czy pryskales czy nie. Jakby było że to przez chowacza to by nie wypłacali kasy nie uważasz?? 

Mi kasy nie wypłacili tylko 2% uznali a całe pędy popękane były ubezpieczyciel powiedział że się zregeneruje i każdy w okolicy tak miał.

Opublikowano
1 godzinę temu, poderwa napisał:

Efekty widoczne golym okiem, sklad fajny adekwatmy do ceny i do tego stabilizator ph co umozliwia mieszanie z insyktycydami bez zabawy z kwaskami 

Opublikowano
1 godzinę temu, rocknrollnik1 napisał:

mam ten sam środek i też czekam do weekendu.Mam nadzieję na sprzyjającą pogodę.

Spytam tak z ciekawości . Czemu do tej pory nie porobiliście odchwaszczania poprawkowego na wiosnę , jeśli u kogoś była taka potrzeba ? Przecież warunki były idealne , faza rozwojowa rzepaku też ( im mniejszy rzepak tym lepiej ) . Zrozumiał bym gdy by chodziło o regulacje , to trzeba czekać na odpowiednią fazę , ale w tym wypadku rolnikom którzy jeszcze nie odchwaścili , to należy się tylko nagana , za przespanie czasu , kiedy powinno to być wykonane .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Efekty widoczne golym okiem, sklad fajny adekwatmy do ceny i do tego stabilizator ph co umozliwia mieszanie z insyktycydami bez zabawy z kwaskami 

A jakie te efekty zauważalene gołym okiem?

Edytowane przez hardkor113
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Mi kasy nie wypłacili tylko 2% uznali a całe pędy popękane były ubezpieczyciel powiedział że się zregeneruje i każdy w okolicy tak miał.

To trzeba zmienić może ubezpieczalnie, chodź u nas różnie poubepiezpieczali ludzie i dawali 10-15%. Sam miałem 15 ojciec 14%, a rzepak i tak dał 4.5 średnio. 

Popękane łodygi i niezawiązane łuszczyny. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

7 - 10 dni temu temperatury były pow. 15 st w dzień i w nocy ok +10 st więc o jakich przymrozkach mówisz ? teraz w ciągu tygodnia takich warunków miał nie będziesz

Chyba u ciebie.W lubelskiem było czały czas koło zera

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Pzu?

Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał:

7 - 10 dni temu temperatury były pow. 15 st w dzień i w nocy ok +10 st więc o jakich przymrozkach mówisz ? teraz w ciągu tygodnia takich warunków miał nie będziesz

u mnie korvetto poszło 26.03. wszystko ładnie wyczyściło to co mogło a głownie mi na bodziszku zależało. chociaż pare dni temp w nocy była w okolicach 0-4st

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Tomek90 napisał:

To trzeba zmienić może ubezpieczalnie, chodź u nas różnie poubepiezpieczali ludzie i dawali 10-15%. Sam miałem 15 ojciec 14%, a rzepak i tak dał 4.5 średnio. 

Popękane łodygi i niezawiązane łuszczyny. 

Skoro tyle jednak dał rzepak to trudno mieć pretensje do ubezpieczyciela że nie dał się  niektórym naciągnąć na wypłatę czegokolwiek, bo wątpię czy ubezpieczacie na więcej jak 4 tony.  Takimi postami i chwaleniem się jak to sypał i ile się wyciągnęło przy okazji od ubezpieczyciela, tylko potwierdzacie że ubezpieczyciel wie jednak co robi że nic nie chce uznać.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
2 minuty temu, deSilva napisał:

Skoro tyle jednak dał rzepak to trudno mieć pretensje do ubezpieczyciela że nie dał się  niektórym naciągnąć na wypłatę czegokolwiek, bo wątpię czy ubezpieczacie na więcej jak 4 tony.

2tony z ha. kosiłem kto tu mówi o naciąganiu raczej o robieniu rolnika w uja.

Opublikowano

Ok, rozumiem, ale ja odniosłem się do innego posta.

2 minuty temu, Andpol napisał:

2tony z ha. kosiłem kto tu mówi o naciąganiu raczej o robieniu rolnika w uja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v