Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki jest minimalny odstęp między odchwaszczaniem (Korvetto) a T2/R2 (tebu+metko)? Chciałbym dzisiaj zrobić odchwaszczanie a jutro grzybówka/regulacja. Będzie ok?

Opublikowano
4 minuty temu, Mecha napisał:

Coś mi rzepak zjada, mam żółte place na polu i roślinę mogę podnieść i otwór w ziemi i takie coś

IMG_20210330_094437.jpg

Mi to wyglada na zerowanie jesienne smietki białe korzonki swiadcza o urwaniu korzeniu juz duzo wczesniej nie z dnia na dzien

Opublikowano

Takie duże śmietki u was na polach?? 😂

Gryzonie , pewnie nornica 😏

2 godziny temu, Kedar88 napisał:

Jaki jest minimalny odstęp między odchwaszczaniem (Korvetto) a T2/R2 (tebu+metko)? Chciałbym dzisiaj zrobić odchwaszczanie a jutro grzybówka/regulacja. Będzie ok?

Za szybko zdecydowanie. Będzie fito i zanim odbije chwila minie 😏 przy sprzyjającej ciepłej pogodzie minimum 3 dni. Jak nie idzie bardzi rzepak w gore to możesz poczekać dla spokoju. Lepiej dla Ciebie i rzepaku jak ciut przerośnie aniżeli jak mu walniesz po łbie na raz, naraz bo w jeden dzień rzepak nie zmetabolizuje herbicydu. 

2 godziny temu, hardkor113 napisał:

Co lepsze caramba +mepik czy toprex na skracanie rzepaku?

Toprex zdecydowanie . Z lepikiem różnie bywa 😌

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

u nas w małopolsce czekamy z regulacją po świętach. niech rzepak spokojnie odbije. do świąt nie zakwitnie xD 

dziś pada, na czwartek i piątek mówią przeloty a na sobotę przymrozek. nie ma co się rwać. w żółtych naczyniach szkodników nie ma, więc w tym tygodniu o rzepaku nie myślę a mam 35 ha

Edytowane przez sxAnia
Opublikowano
46 minut temu, sxAnia napisał:

u nas w małopolsce czekamy z regulacją po świętach. niech rzepak spokojnie odbije. do świąt nie zakwitnie xD 

dziś pada, na czwartek i piątek mówią przeloty a na sobotę przymrozek. nie ma co się rwać. w żółtych naczyniach szkodników nie ma, więc w tym tygodniu o rzepaku nie myślę a mam 35 ha

U mnie też szkodników w pułapce niema bo mają ją gdzieś. Są na rzepaku dobrze sobie zobacz bo mam niedaleko do was. Duże naloty były w marcu a nie było warunków na zabieg

Opublikowano

W jakich temperaturach można stosowac Lontrel bo na etykiecie nie mogę znaleźć. Jutro prognozują 20° ale z piątku na sobotę ma być tylko 1° . jechać czy się wstrzymać?

Opublikowano

Jak dobrze pamiętam od 12'. Jedź teraz bo później będzie wszystko na raz.

Opublikowano
2 godziny temu, Broody napisał:

Takie duże śmietki u was na polach?? 😂

Gryzonie , pewnie nornica 😏

Za szybko zdecydowanie. Będzie fito i zanim odbije chwila minie 😏 przy sprzyjającej ciepłej pogodzie minimum 3 dni. Jak nie idzie bardzi rzepak w gore to możesz poczekać dla spokoju. Lepiej dla Ciebie i rzepaku jak ciut przerośnie aniżeli jak mu walniesz po łbie na raz, naraz bo w jeden dzień rzepak nie zmetabolizuje herbicydu. 

Toprex zdecydowanie . Z lepikiem różnie bywa 😌

Ciekawe i rzepak biale korzenie w dzień wypuścił 😂😂😂 

Opublikowano
3 godziny temu, Mecha napisał:

Coś mi rzepak zjada, mam żółte place na polu i roślinę mogę podnieść i otwór w ziemi i takie coś

IMG_20210330_094437.jpg

A jak to na polu wygląda? U mnie też część nornice od spodu zjadły, tylko liście zostały do około pionowej norki.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Ciekawe i rzepak biale korzenie w dzień wypuścił 😂😂😂 

Ktoś pisał, że w jeden dzień korzenie dorosły? Sam sobie coś dopowiadasz i potem coś piszesz bez namysłu chyba 😏 

dla twojej świadomości małe włochate podgryzające rośliny zarówno naziemnie jak i podziemnie , kopiące norki w ziemi zwierzątka  to gryzonie. A nornice uwielbiają korzenie.

275015360_Screenshot_20210330-1458192.png.74539eebc520acc13fc29237e7e4293a.png śmietka to taka  mała biała larwa wgryzająca się w rzepak. Musisz kiedys tacie powiedzieć żeby Cię zabrał w pole koniecznie  

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie doradźcie jeżeli możecie. 10 marca dostał 300kg Saletrzaku 27 teraz planuje saletry i ile i kiedy najlepiej ją podać. Mówią ochłodzenie po świętach czy teraz będzie najlepszy moment i co z regulacją takiego rzepaku, 0.5 l Toprexu planuje. Tylko też kwestia kiedy najlepszy moment 

IMG_20210330_175736.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Broody napisał:

Ktoś pisał, że w jeden dzień korzenie dorosły? Sam sobie coś dopowiadasz i potem coś piszesz bez namysłu chyba 😏 

dla twojej świadomości małe włochate podgryzające rośliny zarówno naziemnie jak i podziemnie , kopiące norki w ziemi zwierzątka  to gryzonie. A nornice uwielbiają korzenie.

śmietka to taka  mała biała larwa wgryzająca się w rzepak. Musisz kiedys tacie powiedzieć żeby Cię zabrał w pole koniecznie  

Jak jesienią tata zasieje rzepak to zobacz nie które rosliny robia sie fioletowe, pozniej na wiosne jak wyrywasz to urywasz dolna czesc korzenia, a gora zostaje z swiezymi przybyszami ;), na zdjęciu  widac to ewidentnie, ze dolny korzen ledwo co sie trzymal, moze i w tym przypadku to cos wlochatego, ale wiem, ze u niektorych po smietce wygląda  podobnie.

A smietka to zadna larwa tylko muchowka ktora dopiero składa larwy w korzeń. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Kubawww
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v