Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, lolq1660 napisał:

Wystarczy tylko odpowiedzieć dlaczego SL i tyle tu już nie chodzi co tańsze a co droższe, tylko wyjaśnić dla laika i już 😉

Pewnie chodzi o to że w caryx jest sl.

Ja różnicy nie widzę bo ec bardzo podobna 

Opublikowano
1 godzinę temu, lolq1660 napisał:

Wystarczy tylko odpowiedzieć dlaczego SL i tyle tu już nie chodzi co tańsze a co droższe, tylko wyjaśnić dla laika i już 😉

Lepsza formulacja, nie bez powodu siedzi w markowej carambie. Produkty z formulacja SL chyba często posiadają już adiuwanty z tego co pamiętam. 

Opublikowano
12 godzin temu, Mecha napisał:

Na płatek planowany pictor ewentualnie na żółty pąk, i potem prochloraz na koniec kwitnienia i szkodniki luszczynowe. Które rozwiązania praktykujecie przy dobrze rokujacym rzepaku?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, 1993michal napisał:

panowie T1: toprex, owadobójczy , bor , dr green rzepak mogę dorzucić kristalon zielony ?

Daj sam bor z dr greenu rzepak to nie podniesie ph i pamiętaj o kolejności aby manny nie zrobic

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Co dajecie na chowacze bo jest tego u mnie od dłuższego czasu dużo a temperatury ujemne lub deszcze...

Inazuma leży i czeka, co polecacie. Kiedyś przwina mi sie reklama na yt o pakiecie na chowacza.

Opublikowano
Zapracowany napisał:

49 minut temu, loquito napisał:

Opcja 1. metkonazol SL 40g + tebukonazol EW 200g
Opcja 2. protiokonazol 100g + tebukonazol EW 200g 
i jakiś adiuwant żeby lepiej liście pokryło 

Opcja 1. Niespotykana

opcja 2. Niezabogato? (80 protio i 160 tebu nie wystarczy jak w tilmor 1 l. )?

45 minut temu, gabrysiek napisał:

Dopiero uczę się samodzielnie operować substancjami i poszukuję różnych alternatyw. 

Przedstawili taką ofertę za pierwszy zabieg coś chyba ok. 175 zł. (Chyba razem z dodatkami).

Toprex 5l za 1240 brutto -10% od Syngenty. Tj. przy 0.5 l/ha 111,60 zł/ha.

Dowiedz się za co te 175zł, tam masz robaka i bor to ciekawe, tylko mikro brakuje.

Difenokonazol rok temu ćwiczyłem i jest ok.

Nurtuje mnie dlaczego opcja 1 niespotykana🤔🤔🤔

Opublikowano
10 minut temu, lolq1660 napisał:

Nurtuje mnie dlaczego opcja 1 niespotykana🤔🤔🤔

Sam się zastanawiam, ale żadnych produktów gotowych z tą mieszaniną (metkonazol + tebukonazol) na rynku brak

Opublikowano
4 godziny temu, tobago napisał:

Wiosną Caryx w dawce 0,9l/ha i tebukonazol 0,7l/ha będzie dosyć?
Jesienią było tebu 0,5l i 0,25l Toprexu.

Gdzie znalazłeś taką kombinację, bo na pewno nie tu na forum.

Opublikowano

Co do Caryxa 0,6l/ha dodać, czy lepiej 0,6-0,8 Tebukanozolu 250, czy metkonazol podbić do około 40-50g (Caramba 0,5-0,6), a może żeby była kosa na grzyba dać obydwa (tj. Tebukonazol i Matkobazol) w dawkach tych mniejszych ? 
  Co radzicie ? 

Opublikowano (edytowane)

" Preparat ten (Caramba )możemy zastosować w mieszaninie z tebukonazolem zwłaszcza na plantacjach na średnich glebach o niezbyt dużej obsadzie gdzie ryzyko wylegania jest mniejsze . Jest to doskonała kombinacja do wykorzystania na średnich plantacjach , ponieważ występuje silny synergizm - tebukonazol 0,5-0,6 l + Caramba 0,5-0,6 l daje efekt skracania jak Caramba 0,8 l " Agronomia Sukcesu 1/2017 ( Procam)

Edytowane przez fezoi
Opublikowano
2 godziny temu, loquito napisał:

Gdzie znalazłeś taką kombinację, bo na pewno nie tu na forum.

Jasne że nie tu.
Dwa czy trzy ostatnie sezony tak robiłem z niewielkimi wahaniami dawek i było całkiem spoko. Jednak w tym roku chciałem skonsultować to rozwiązanie. Skoro złe, a wyczuwam że nie jest najlepsze co tu zmienić?

Dodam tylko że ruchu mam niewiele bo zabiegów jesiennych nie cofnę, ponadto mam na magazynie Caryxu z zeszłego sezonu w dawce ok 0,9l/ha właśnie.

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

Lepsza formulacja, nie bez powodu siedzi w markowej carambie. Produkty z formulacja SL chyba często posiadają już adiuwanty z tego co pamiętam. 

brakuje mi wiedzy aby to ocenić

ale Plexeo od Syngenty to raczej nie byle generyk - Syngenta to renomowany producent

nie neguje tego że Caramba ma lepszą formulacje niż  Plexeo (brak mi praktyki) - ale czy ta różnica jest warta 30 zł na 1l ???

rusza ktoś w Lubelskim (k. Chełma) z drugą dawką w postaci saletry???

rzepaki niby jeszcze nie wystartowały ale przyszły tydzień zapowiadają z wiatrami i przelotnymi opadami no i zaraz świeta

Opublikowano

Panowie czy dobrym zabiegiem będzie tebukonazol 200g/ha + difenokonazol 125g/ha czy trochę wyreguluje rzepak? rzepak  siany strip till siew 34 roslin na metr ładnie nisko siedzi jesienią regulowany caryx + tebu i nie wiem czy zastosować tą mieszaninę czy może toprex ?

Opublikowano
14 minut temu, Jarek22B napisał:

ale Plexeo od Syngenty to raczej nie byle generyk - Syngenta to renomowany producent

nie neguje tego że Caramba ma lepszą formulacje niż  Plexeo (brak mi praktyki) - ale czy ta różnica jest warta 30 zł na 1l ???

rzepaki niby jeszcze nie wystartowały ale przyszły tydzień zapowiadają z wiatrami i przelotnymi opadami no i zaraz świeta

Ja poleciałem w sobotę z II dawką 320kg Saletry 34, potem w niedzielę spadło trochę śniegu i wszystko ładnie rozpuściło. Fakt rzepak jeszcze nie wystartował w 100% ale teraz mają być temperatury powyżej 10'C w dzień to będzie miał co jeść, a teraz szybko ziemia będzie przesychać.

Opublikowano
25 minut temu, Jarek22B napisał:

To po ile to plexeo?? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v