Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grrr już żal codziennie ponad 30sztuk saren  środek zjedzony słabo wyszło bo z daleka a aparat średni... I pasą się zawsze na środku ośmio hektarowej działki daleko od drogi... A myśliwy do mnie żebym tej ambony na wydzierżawionym polu na środku nie kasował bo Górka i zawsze dziczka strzela... 

IMG_20210317_101719.jpg

IMG_20210317_101800.jpg

Opublikowano
Dnia 21.03.2021 o 21:56, Tomek90 napisał:

Chyba sobie żartujesz w tym momencie. 

Difenokonazol - tebukonazol - protiokonazol- metkonazol od najsłabszego. 

A ten palubotrazol czy jak to niewiem nawet nie Stosowałem. 

bzdury wypisujesz, protiokonazol o wiele slabiej ruguluje niz tebukonazol. paklobutrazol jestw toprex i jest to najmocniejszy triazol jesli chodzi o regulacje

Opublikowano
6 minut temu, Valt144 napisał:

bzdury wypisujesz, protiokonazol o wiele slabiej ruguluje niz tebukonazol. paklobutrazol jestw toprex i jest to najmocniejszy triazol jesli chodzi o regulacje

Uwazaj bo Ci powie, ze to triazol dla słabych 😅

• Like 1
Opublikowano

Metkonazol regulacyjnie w rzepaku najmocniej działa moim zdaniem paklobutrazol po nim dalej zgoda tebukonazol lepiej skraca od protio a fungi protio lepsze. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Młodym to z daleka, szkoda stracić bezpłodność. @yacenty poparzenia masz ilość liści i ich powierzchnię prawdopodobnie. Na Podlasiu lejemy normalnie na oszronione rośliny pierwsza dawkę.

To jest rzepak po drugiej dawce w tamtym roku. 

IMG_20210321_162011.jpg

Za duże ciśnienie i rośliny nie do końca suche, ale i bez tego pewnie coś by poparzyło. 

A co to już szczepionki powodują bezpłodność 😁?

Opublikowano
6 godzin temu, suffeks napisał:

czytałem sam difenokonazol najlepiej działa na grzyba jeżeli komuś nie zależy na regulacji wiosną. lepiej niż difo+tebu nawet... prawda? 

W jakich dawkach 0.5l difenokonazolu i 0.5l tebukonazolu na t1?

Opublikowano

Można wiosną wjechać z navigatorem i metazanexem? Kurcze mam taki pasek od miedzy przesiewany jesienią i muszę poprawić chwasty. Jakaś faza rozwoju nie jest już przekroczona żeby mogło coś uszkodzić?

Zostały resztki z jesieni i powinno wystarczyć więc jeśli można fajnie było by to wykorzystać.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kubawww napisał:

Uwazaj bo Ci powie, ze to triazol dla słabych 😅

Tyle czasu siedziałeś samarku cicho bałeś się odpowiedzieć mi 😆 Bo nie jesteś pewny swoich słów że metkonazol slabszy od tebukonazolu?? 😂 Idź dalej reguluj rzepak wysokości położonego telefonu - Btw spoko wyznacznik 😂

10 godzin temu, Valt144 napisał:

Hmm zaraz się upewnię, być może pomyliło mi się kolejność co do suchej zgnilizny, a o jakiej dawce mówimy? 

9 godzin temu, robercikj100 napisał:

A co to już szczepionki powodują bezpłodność 😁?

Ślepy jesteś ze poprawione postem niżej? 

1 godzinę temu, Andpol napisał:

Nie za małe te dawki?

Po 0.6. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
38 minut temu, Tomek90 napisał:

Tyle czasu siedziałeś samarku cicho bałeś się odpowiedzieć mi 😆 Bo nie jesteś pewny swoich słów że metkonazol slabszy od tebukonazolu?? 😂 Idź dalej reguluj rzepak wysokości położonego telefonu - Btw spoko wyznacznik 😂

Hmm zaraz się upewnie

Ślepy jesteś ze poprawione postem niżej? 

Po 0.6. 

Nie odpowiedziałem  Ci, bo uznalem, ze masz racje mialem inne zdanie do tej pory, ale oswieciles mnie 😁

Ale twojego pier** glupot na temat  granuli dla słabych to az słychać nie moge. 

Hmm telefon ma ponad 10 cm więc wychodzi idealnie jak linijka.

Opublikowano (edytowane)

Według niego powyżej 80% to głupcy bo granule sieją ,a sam sieje

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Ja rzucilem tekst od tak, wy się zapaliliście to myślę ciągnę to dalej. Nie uważam granuli, dla mnie rsm osobiście ma tyle zalet ile wymieniłem, nikogo nigdy nie zmuszalem i nie zmuszam do rsm. 

To u was się przyjęło jakieś wielkie że rsm pali rośliny co jest normalna sprawa że one musza wystąpić prawie zawsze większym lub mniejszym stopniu. 

31 minut temu, miwigos napisał:

Według niego powyżej 80% to głupcy bo granule sieją ,a sam sieje

Sieje npk bo niemam wyjścia chyba logiczne, a głupcami nie nazwałem. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale co w związku z tym? Skoro zbytnio dużego wpływu na plon nie mają te poparzenia. 

Można rozlać wężami albo w deszcz i nie będzie poparzeń. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
19 minut temu, Tomek90 napisał:

Ale co w związku z tym? Skoro zbytnio dużego wpływu na plon nie mają te poparzenia. 

Można rozlać wężami albo w deszcz i nie będzie poparzeń. 

Ciekawe, a uszkodzenia lisci po zimie maja wplyw Ty juz chyba sam nie  wiesz  co piszesz 

Opublikowano
36 minut temu, Kubawww napisał:

Ale twojego pier** glupot na temat  granuli dla słabych to az słychać nie moge. 

Hmm telefon ma ponad 10 cm więc wychodzi idealnie jak linijka.

Jak ktoś na okrąglo panikuje , że nie będzie lał rsm , bo wystąpią poparzenia roślin , to dla mnie ktoś taki też jest słaby (psychicznie ) , że nie może tego przezwyciężyć i się nie przejmować tymi poparzeniami . Co innego gdybyś powiedział że siejesz granule , bo tak ci wygodniej , lub tak ci pasuje , to ok. , ale wy ciągle płaczecie o tym poparzeniu . Dla mnie osobiście im mniej ludzi stosuje rsm tym lepiej , rsm powinien być jak najbardziej niszowym produktem na rynku , w tedy zapewne kupił bym go jeszcze taniej :)

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kubawww napisał:

Ciekawe, a uszkodzenia lisci po zimie maja wplyw Ty juz chyba sam nie  wiesz  co piszesz 

O jakie uszkodzenia ci chodzi, rzepak traci większość liści przez zimę. Czego ciebie tam uczą w szkole 🤷‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v