Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Kubawww napisał:

Metkonazol jest slabszy od tebu pod wzgledem regulacyjnym

Chyba sobie żartujesz w tym momencie. 

Difenokonazol - tebukonazol - protiokonazol- metkonazol od najsłabszego. 

A ten palubotrazol czy jak to niewiem nawet nie Stosowałem. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

No dobra to teraz tak. Dolało dzis równo. Od srody ma się zrobić ciepło. (+10 i nocki +5).
Rzepak dostanie mega kopa.

Do srody nie ma opcji żeby wjechać w pole i teraz z czym wjechac najpierw?

regulacja i fungicyd i następnego dnia N2 (rsm)

czy jednak najpierw rsm i za dwa dni regulacja? Boje się ze wtedy już rzepak ucieknie ponad 15cm

Dałeś ciała, rozsiałem saletrę na n2 w trakcie śnieżycy bodaj że w czwartek 18. Mając rsm zrobiłbym to jeszcze szybciej.

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Tak. Kiepskie zasobności, przeważnie średnie, ojciec miał inne podejście do nawożenia/ wapnowania od mojego. uzupełnić teraz, to trzeba rzucić więcej niż roślina wciągnie, żeby ,,coś” zostawało.

U mnie podobnie, tylko zasobności niskie. Poszedłem w kompost, na wiosnę będę badał co w glebie zostało bo mimo zwiększonego nawożeniaw ostatnich latach, znacznie wzrosły plony i ciekawy jestem jak wygląda bilans

2 minuty temu, yacenty napisał:

Nie chciałem widząc -8 na sobotę 

Myślisz że podany azot zaraz przed mrozem by zaszkodził? Skończyłem rozsiewać saletrę w śnieżycy. Śnieg trzymał się do dziś. Mam nadzieję że będzie dobrze.  

Rok temu, wiadomo inna pogoda ale N2 podałem 1 marca w saletrze oczywiście i azotu wystarczyło na przyzwoity plon. W tym roku N2 18 dni później ale i rzepak gożej wygląda. Opóźnił bym jeszcze ale nie jestem pewny przyszłych opadów.

Opublikowano

U mnie dziś zrobiło się biało (ok. 1.5 cm śniegu). We wtorek (jak śnieg się roztopi) sypię saletrę na N2, bo od środy trza pszenicę wywozić 😋

Opublikowano
21 minut temu, yacenty napisał:

No właśnie paru mi klarowalo ze rsm plus -3 w nocy zrobiło to co zrobiło wcześniej a tu miały być i były 3 nocki -5 -8

Ciekawe, kuzyn przed tym mrozem lał rsm więc  wkrótce  zobaczymy.

Opublikowano
44 minuty temu, yacenty napisał:

No właśnie paru mi klarowalo ze rsm plus -3 w nocy zrobiło to co zrobiło wcześniej a tu miały być i były 3 nocki -5 -8

Ciekawa teoria u mnie sasiad lal na szron, i dwoch kolegow jak bylo 2 tyg temu te -5 i nic sie stalo.. a moze Ci sie skrzystalizowal i nawet nie wiedziałeś i za to przypalil

Opublikowano

Ja w tym roku wszystko lałem na szron było - 5 i rzepak i pszenica przypalona. W tamtym roku też lane na szron przy mocnym minusie pszenica bez żadnych przypaleń. Także nie wiem czy to jakaś reguła jest na to

• Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, Kubawww napisał:

Ciekawa teoria u mnie sasiad lal na szron, i dwoch kolegow jak bylo 2 tyg temu te -5 i nic sie stalo.. a moze Ci sie skrzystalizowal i nawet nie wiedziałeś i za to przypalil

Ciekawe. Nie odbierz tego jakoś na opak. Bo dopiero drugi sezon uzywam rsmu

Ale jak rsm miał być skrystalizowany a ja o tym nie wiem? Stoi w mauzerach przezroczystych. Ciecz jednorodna, nie widać było żadnego rozwarstwienia. Lał się bez najmniejszego problemu. Zaciągany przez pompę opryskiwacza, która ciągnie ponad 200l/min.

Taka ciecz może być skrystalizowana? Dla mnie skrystalizowane to znaczy przeszło w stan stały - tu nic takiego nie było widać. Poza tym na dojeździe w pole opryskiwacz cały czas się mieszał. 300 l/min. Min dojadę do pola nim się rozłożę to koło 10 minut mija - to ten opryskiwacz już też powinien być dobrze wymieszany.

Opublikowano

RSM to nie roztwór wapna w wodzie, że po kilku godzinach osiada. A do krystalizacji wymagane jest przez kilka dni -5 stopni conajmniej. Wystarczy mieszadło na wiertarce włożyć do beczki i można od razu wyczuć, czy występują początki krystalizacji, bo im głębiej, tym bardziej szarpie jak są zagęszczenia. Może wymaga to trochę doświadczenia.

To się zatrzyma na sicie w opryskiwaczu, więc @yacenty miałby problem z rozlaniem RSM

Opublikowano
15 godzin temu, yacenty napisał:

No dobra to teraz tak. Dolało dzis równo. Od srody ma się zrobić ciepło. (+10 i nocki +5).
Rzepak dostanie mega kopa.

Do srody nie ma opcji żeby wjechać w pole i teraz z czym wjechac najpierw?

regulacja i fungicyd i następnego dnia N2 (rsm)

czy jednak najpierw rsm i za dwa dni regulacja? Boje się ze wtedy już rzepak ucieknie ponad 15cm

Identyczna sytuacja u mnie. Zapowiadali mróz, spadł śnieg, nie rozsiałem saletry a potem dopadało. Myślę że jednak najpierw azot, niby ma być ciepło ale to wciąż temperatury rzędu 5-6*C a nocami 3 i wątpię by regulacja działała prawidłowo w tych temp. To nie 20 parę stopni żeby rzepak nagle wystrzelił. Od piątku ma przygrzać tak konkretniej to wtedy myśleć nad regulacją. Ja tak planuje właśnie zrobić, byle by podeschło i wjeżdżam z saletrą, a potem na spokojnie regulacja. Rzepak do kostek.

Opublikowano (edytowane)

wystrzeli nie wystrzeli , ale yacenty parę dni temu pisał że rzepak ma już 10 cm , więc gdyby patrząc książkowo , to już by trzeba jechać z regulacją .  A jak się zrobi temperatura po 20 st to ten rzepak na 1 kwietnia będzie miał ponad 30 cm . A pisząc rzepak do kostek , to nie wiadomo o co chodzi . Najlepiej wyrwij rzepak , poobrywaj wszystkie liście do 0 . Ito co zostanie to zmierz . wtedy masz ile rzepak ma wysokości . U mnie na tą chwile jest od 0 do 3 cm , i regulacja zapewne pójdzie jak co roku pomiędzy 4 a 10 kwietnia razem z robakiem i odżywkami

Edytowane przez mysza103
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v