Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@przemek28_28Jakbyś dał , ale nie dałem tylko rozlałem . Po raz enty piszę że większość tu osób . dopiero rozważa kiedy sypać 2 dawkę azotu , i jeśli zrobi się sucho na 3 tygodnie , bądż dłużej , bez deszczu , to gwarantuje ci że przewaga rsm  który był dany początkiem marca nad tymi którzy posieją nawóz na suchą ziemię będzie , ale jak nie możesz tego zrozumieć o czym pisze  , to ja nic na to nie poradzę . Każdy niech robi po swojemu , i niech wszyscy mają jak najwyższe plony , a czas pokaże kto na tym lepiej wyjdzie .

Opublikowano

@mysza103 ja rozumiem o co Ci chodzi, ale nie wyjaśniłeś przewagi plonotworczej RSM. To co Ty tłumaczysz to roznica polega na tym ze zastosowałeś całe nawożenie początkiem marca, gdybys dawał dawkę dzielona to gdzie ta przewaga? Jak ktoś dał saletre i mocznik początkiem marca to tak samo jak Twoja aplikacja. Czyż nie? A ja pytam o tą przewagę w plonie dzięki RSM jako nawozie a nie terminie aplikacji. Rozumiesz? 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, mysza103 napisał:

@robercikj100Dalej tak twierdzę że sypiąc w tej chwili granulę w 2 dawce na suchą ziemie , gdzie nie widać deszczu byłbym w gorszej sytuacji  niż poi rozlaniu rsm  na raz początkiem marca

Widzę że palnąłes o lepszej przyswajalności azotu z rsemu i teraz nie zabardzo wiesz jak się z tego wykręcić. 😁

Tak samo ja mogę stwierdzić że saletra i mocznik wysiane na początku marca na które spadł deszcz lepiej podziała niż teraz rozlany rsm bez deszczu 😀.

Edytowane przez robercikj100
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, przemek28_28 napisał:

@mysza103 ja rozumiem o co Ci chodzi, ale nie wyjaśniłeś przewagi plonotworczej RSM. To co Ty tłumaczysz to roznica polega na tym ze zastosowałeś całe nawożenie początkiem marca, gdybys dawał dawkę dzielona to gdzie ta przewaga? Jak ktoś dał saletre i mocznik początkiem marca to tak samo jak Twoja aplikacja. Czyż nie? A ja pytam o tą przewagę w plonie dzięki RSM jako nawozie a nie terminie aplikacji. Rozumiesz? 

Po to dałem rsm na raz żeby się teraz nie zastanawiać , kiedy azot się przemieści do korzeni . Po 2 jak byś czytał uważnie , to na ostatnich 2 stronach , 2 lub 3 razy odpisywałem komuś tam że zrobili bardzo dobrze , że zaatakowali saletrę i mocznik na początku marca . Więc nie wiem co cię boli   .  

46 minut temu, robercikj100 napisał:

Widzę że palnąłes o lepszej przyswajalności azotu z rsemu i teraz nie zabardzo wiesz jak się z tego wykręcić. 😁

Tak samo ja mogę stwierdzić że saletra i mocznik wysiane na początku marca na które spadł deszcz lepiej podziała niż teraz rozlany rsm bez deszczu 😀.

Pewno że jesteś w lepszej sytuacji , jeśli posiałeś już saletrę i mocznik w dobrych warunkach od tych którzy dopiero rozleją rsm w złych warunkach . A siejąc azot w 2 dawkach w odstępie 1 miesiąca , chyba nie jesteś pewny że warunki będą idealne przy 2 dawce

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

rsm za dużo zabawy, mieszanie i przechowywanie. szkoda opryskiwacza i szkoda czasu. wolę kupić saletre jechać 25km/h i na GPS jestem +/- 10kg na ha. 

ciekawe co się dzieje z N jak połowa rsm zostaje na liściach. ja już nie mówią że popalone bo to dużej różnicy nie robi, ale skoro N spalił liście to został na liściach wątpię że wszystko się dostanie do gleby a o tym nikt nie mówi. 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, mysza103 napisał:

Po to dałem rsm na raz żeby się teraz nie zastanawiać , kiedy azot się przemieści do korzeni . Po 2 jak byś czytał uważnie , to na ostatnich 2 stronach , 2 lub 3 razy odpisywałem komuś tam że zrobili bardzo dobrze , że zaatakowali saletrę i mocznik na początku marca . Więc nie wiem co cię boli   .  

Pewno że jesteś w lepszej sytuacji , jeśli posiałeś już saletrę i mocznik w dobrych warunkach od tych którzy dopiero rozleją rsm w złych warunkach . A siejąc azot w 2 dawkach w odstępie 1 miesiąca , chyba nie jesteś pewny że warunki będą idealne przy 2 dawce

Mnie nic nie boli, a Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem i odpowiadać merytorycznie na postawione pytania, sam wysunąłeś tezę że po RSM większe plony i ja tylko o to dopytuje, a nie opady, termin stosowania itp.

Opublikowano

Panowie co robić, sypać mocznik na obecną jeszcze wilgotną ziemię czy poczekać na ewentualny deszcz i zmienić na saletrę. Deszczu nie zapowiadają nawet do 3-4 tygodni. 

Opublikowano
7 godzin temu, suffeks napisał:

rsm za dużo zabawy, mieszanie i przechowywanie. szkoda opryskiwacza i szkoda czasu. wolę kupić saletre jechać 25km/h i na GPS jestem +/- 10kg na ha. 

ciekawe co się dzieje z N jak połowa rsm zostaje na liściach. ja już nie mówią że popalone bo to dużej różnicy nie robi, ale skoro N spalił liście to został na liściach wątpię że wszystko się dostanie do gleby a o tym nikt nie mówi. 

Czemu niby szkoda opryskiwacza?? Amator widzę. 

Opublikowano

@monsterer na mokrą ziemię siej saletrę. niektórzy u nas siali jednego dnia saletrę i mocznik na początku marca i to niegłupi pomysł. teraz przy braku opadów ten mocznik pójdzie w chmury xD

• Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, suffeks napisał:

Z tym że rsm32 tańszy o 250 zł na tonie od saletry :P
Przynajmniej jak ja kupowałem.
Opryskiwacz na gps i masz jeszcze lepsza dokładność niż rozsiewacz.

Jedyny plus, jaki widze przy twoim rozwiązaniu to prędkość - niestety opryskiwaczem nie pojadę 25 km/h tylko 8. Ale przy moim ogródku ten argument jest pomijalny, bo cały rsm wylewam w ciągu jednego dnia - 12 ton, które kupiłem.

Opublikowano

Kwestia dyszy. Prosty opryskiwacz bez GPS jest dokładniejszy niż siewka z GPS chodzi o nakładki. 

Nawet jakby saletra była na równi z rsm to nie wracam do niej bo po co? 

Opublikowano

Aby rozważać  wyższość  rsm na  granulą w moczniku i saletrze trzeba by było zrobić doświadczenie i na jednym  kawałku zastosować obie opcję z wyliczeniem stosunku mocznika do saletry  aby zachować proporcje z rsm  ,  potem wszystkie zabiegi  takie same na całości i zważyć podczas żniw  plony z obu doświadczeń.  Takie gdybanie nad wyższością swojej teorii bez doświadczeń polowych nie mają najmniejszego sensu.  

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, przemek28_28 napisał:

@Tomek90 dokładność napewno większa, Ty lubisz naprzyklad RSM, ale mnie nadal ciekawi co pisał kolega ze plony duzo większe po stosowaniu RSM, dlatego tak dopytuje.

Widzisz kolega monstrer powyżej już zaczyna panikować , co ma teraz dać ,bo na miesiąc mówią bez deszczu i nie wie czy dawać teraz czy czekać na deszcz który może być za miesiąc , a u mnie azot jest już przy korzeniu , I cały czas mi o to chodzi , żeby azot już był w okolicach korzeni , a nie teraz myśleć czy siać , czy nie siać bo za sucho . A czy siałeś saletre +mocznik początkiem marca czy rozlewałeś rsm , to normalne że działanie będzie takie samo . Mi cały czas chodzi o to że dając teraz 2 dawkę azotu jeśli trafimy na suchy okres  , to czy ktoś da rsm czy granule to i tak roślina nie wykorzysta tego azotu tak , jakby był podany cały N na 1 strzał początkiem marca . Tyle , więcej się nie wypowiadam na ten temat , bo od 3 stron ci to tłumaczę , ale widzę że ciężki przypadek mi się trafił do wytłumaczenia .

Opublikowano (edytowane)

Mi cały czas chodzi o to że dając teraz 2 dawkę azotu jeśli trafimy na suchy okres  , to czy ktoś da rsm czy granule to i tak roślina nie wykorzysta tego azotu 

I tu się zgadzam że czy RSM czy nawóz w granuli na sucho nie zadziała odpowiednio. RSM też potrzebuje wody. Fakt po rozlaniu go nie widać jak granuli. Czytałem kiedyś o tym fajny artykuł ale nie mogę go teraz znaleźć. 

Edytowane przez monstrer
Opublikowano

Odpowie ktoś w końcu w temacie o rsm na temat refraktometru? Skoro taka goovno burza to żeby skrytykować rsm zobaczcie że trzeba te różne bajery bla bla bla. Ja już kulek nie chcę widzieć. Co najwyżej npk i mgs.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, monstrer napisał:

Mi cały czas chodzi o to że dając teraz 2 dawkę azotu jeśli trafimy na suchy okres  , to czy ktoś da rsm czy granule to i tak roślina nie wykorzysta tego azotu 

I tu się zgadzam że czy RSM czy nawóz w granuli na sucho nie zadziała odpowiednio. RSM też potrzebuje wody. Fakt po rozlaniu go nie widać jak granuli. Czytałem kiedyś o tym fajny artykuł ale nie mogę go teraz znaleźć. 

Czyli co nie dajesz w ogóle drugiej dawki? Trzeba szukać kompromisu. W strefie korzeniowej jest woda więc rzepak będzie rósł. Kiedy masz większe szanse że nawóz przedostanie się do strefy korzeniowej dzisiaj czy dając za 2 tygodnie?

Opublikowano

8-9 marca dałem 300 kg saletry. po 7-10 dniach chciałem dać 200 kg mocznika. Dać teraz saletrę to trochę za wcześnie i po drugie trzeba ja kupić.  Czy dać mocznik który leży i czeka. Ot taki dylemat. 

Opublikowano
11 minut temu, monstrer napisał:

8-9 marca dałem 300 kg saletry. po 7-10 dniach chciałem dać 200 kg mocznika. Dać teraz saletrę to trochę za wcześnie i po drugie trzeba ja kupić.  Czy dać mocznik który leży i czeka. Ot taki dylemat. 

W takin temepraturach to nawet nie mysl o moczniku wszystkie formy poza amidowa. Ja w sobote planuje dac 300 bialej saletry i na tym zakończyć. Wydaje mi, ze za wcześnie nie powinno być 

Opublikowano
4 godziny temu, przemek28_28 napisał:

@Tomek90 dokładność napewno większa, Ty lubisz naprzyklad RSM, ale mnie nadal ciekawi co pisał kolega ze plony duzo większe po stosowaniu RSM, dlatego tak dopytuje.

Te same formy azotu, różnice może robić podanie ich. 

Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał:

Z tym że rsm32 tańszy o 250 zł na tonie od saletry :P
Przynajmniej jak ja kupowałem.
Opryskiwacz na gps i masz jeszcze lepsza dokładność niż rozsiewacz.

Jedyny plus, jaki widze przy twoim rozwiązaniu to prędkość - niestety opryskiwaczem nie pojadę 25 km/h tylko 8. Ale przy moim ogródku ten argument jest pomijalny, bo cały rsm wylewam w ciągu jednego dnia - 12 ton, które kupiłem.

mam opryskiwacz drogi kazdy rozpylacz na gps'ie, 27m czyli mam 54 sekcji, i tak mnie rsm nie interesuje. jak pryskam roundup to nim zasuwam ~18km/h mam film na yt. po prostu rsm nie jest dla mnie. ja tez mam ogródek dlatego jak kupie saletry dużej różnicy mi to nie robi :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v