Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

300+300 ale przy saletrze daj jej z 20 dni oddechu, no dobra jest późno, to zrób 14 dni przerwy tak zeby druga dawke dać jeszcze na koniec marca

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, mysza103 napisał:

Wyrażnie napisałem że rok temu w marcu , to chyba normalne że kopane były nie w tym sezonie tylko w poprzednim , chyba że nie możesz tego ogarnąć . Z tego roku to kupuję po 2 -3 zł za worek , bo taka jest cena na rynku , co nie zmienia faktu że cena jest poniżej dna .

Dawaj mi namiar po 2 zł za worek to zrobię interes życia. Ja teraz za worek dostaje 14zł. tyle że w detalu. Na sklepy po 6zł idzie.

Nie miałem dużo bo 40t ale u mnie w okolicy jadalnych ziemniaków mało. 

Co do 2 dawki to wydaje mi się że pierwsza właśnie zaczyna działać  bo rośliny zielone się robią  więc do 20 marca 2 dawka powinna być wysiana.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
11 minut temu, mf25 napisał:

tydzien to nie odstęp w taką pogode :D , ja bym dał 300-350kg i końcem marca 250-300

A ja bym patrzył na pogody z 2 dawka.. po co rzucac terminami  jak nie wiadomo co bedzie.. 

Opublikowano

Jak masz patrzeć na prognozę pogody na 2 tyg jak to się zmienia co 2 dni. A nie ma co ukrywać że za 2 tyg będzie cieplej niż teraz więc azot będzie działał  dopiero

Opublikowano

Z 2 dawką też nie ma się co oglądać na pogodę tylko jak teraz da dopiero 1 dawkę ( ja bym dał 400 kg ) to 2 dawkę pasuje 200 kg podać max do 3 tygodni , bo rzepak i tak zacznie kwitnąć jak co roku ,(możliwe odchylenie od normy 1 tydzień)

Opublikowano

Rzepak Pioneer Półkarłowy PX113, mocno uszkodzony przez sarny/jelenie. Przy półkarłach podobno można pominąć skracanie na wiosnę (jesienią caryx + tebu). Czy w takiej sytuacji warto zastosować np Topsin w dawce 1,5/ha? W necie są opisane doświadczenia ODR że korzystnie działa na uszkodzone rośliny przez zwierzynę, a działania skracającego przy półkarle chyba nie wymaga. Ktoś doradzi?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, gustaww napisał:

Dawaj mi namiar po 2 zł za worek to zrobię interes życia. Ja teraz za worek dostaje 14zł. tyle że w detalu. Na sklepy po 6zł idzie.

Co do 2 dawki to wydaje mi się że pierwsza właśnie zaczyna działać  bo rośliny zielone się robią  więc do 20 marca 2 dawka powinna być wysiana.

Świętokrzyskie  , Pińczów , handel w każdym tygodniu z soboty na niedziele . 2 tygodnie temu były po 2,5 zł/worek , teraz nie byłem

Półkarła to i jesienią nie powinno się bardzo skracać , ewentualnie samym tebu i na wiosnę tebu również i to w okrojonej dawce

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
17 minut temu, gustaww napisał:

Nie wiem czy 1 dawka juz działa. Sąsiad wysiał 1 marca 400 saletry, i rzepak nadal stoi w miejscu, zielony sie nie robi, tyle ze jesienią był głodny na maxa. Myśle ze robią sie zielone bo ciągną z tego co miły jeszcze z jesieni. Pierwsza dawka przy tych temp raczej nie działa jeszcze.

Opublikowano

Jak był głodny z jesieni to ciężko mu pogonić, tym bardziej przy tej pogodzie. Ja raz taki błąd zrobiłem, że nie dałem azotu na jesieni i więcej już bym tego nie powtórzył, zwłaszcza na lekkiej ziemi. Później całą wiosnę mizerota

Opublikowano
9 minut temu, charnas napisał:

Rzepak Pioneer Półkarłowy PX113, mocno uszkodzony przez sarny/jelenie. Przy półkarłach podobno można pominąć skracanie na wiosnę (jesienią caryx + tebu). Czy w takiej sytuacji warto zastosować np Topsin w dawce 1,5/ha? W necie są opisane doświadczenia ODR że korzystnie działa na uszkodzone rośliny przez zwierzynę, a działania skracającego przy półkarle chyba nie wymaga. Ktoś doradzi?

Daj tebukonazol z protiokonazolem albo metkonazolem zamiast tego topsina. 

Opublikowano
3 godziny temu, Cebulj napisał:

Co myślicie t1 toprex 0,5l

t2 caryx 0,5l?

ale że niby caryx na płatka czy jak ?

28 minut temu, gustaww napisał:

Gdzie zaczyna działać pierwsza dawka ? Bo chyba nie na Zamojszczyźnie . dzisiaj to chyba był taki pierwszy w miare cieply dzien od konca zimy.

Opublikowano
mysza103 napisał:

Półkarła to i jesienią nie powinno się bardzo skracać , ewentualnie samym tebu i na wiosnę tebu również i to w okrojonej dawce

tu się nie zgodzę, dawałem 30 M3 gnojowicy na jesień i pomimo skracania rzepak za mało się rozłożył a doszedł do 9-12 liści. Za mocno okroilem caryx na 0,3 l.

Opublikowano

świętokrzyskie, rzepak wyraźnie robi się zielony, zrobię fotki jak będę na polu. Kuga idzie wyraźnie lepiej aviron puszcza nowe liście. Pszenica nie jestem pewny ale wydaje mi się że też ruszyła. 

Lipa że nie szukacie odbiorców indywidualnych na te pyry, przeskok cenowy jest ogromny ja za 14zl a Wy za 2 zł. zostało mi 700kg ludzie sami przyjeżdżają- dzwonią.  U mnie to jak bym spakowal tonę i pojechał na wioski czy tam przedmieścia to myślę że bez większych  problemów bym sprzedał. Ale faktem jest to że ja miałem 40t a nie 4000.  

Opublikowano
1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

ale że niby caryx na płatka czy jak ?

Gdzie zaczyna działać pierwsza dawka ? Bo chyba nie na Zamojszczyźnie . dzisiaj to chyba był taki pierwszy w miare cieply dzien od konca zimy.

Coś tam działa

20210314_170217.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, znawcawszystkiego napisał:

tu się nie zgodzę, dawałem 30 M3 gnojowicy na jesień i pomimo skracania rzepak za mało się rozłożył a doszedł do 9-12 liści. Za mocno okroilem caryx na 0,3 l.

Może za gęsto był pisany .3 lata temu miałem półkarłowy sensei , dostał na jesień 0.5 l CCC i 0.8 l tebu na 4 liść , to się prawie zapadł pod ziemię . Wiosną Kuga miała jakieś 50 cm wysokości , a on nie odbił od ziemi nawet na 5 cm

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

I połowę mniej siarki niż w saletrosanie.

Ale formy saletrzanej więcej a wg mnie to podstawa w 1 dawcę rzepaku. Przy 400 kg w dwóch dawkach mamy temat siarki w rzepaku zamkniety

Opublikowano
12 godzin temu, mysza103 napisał:

To 1l tebu za dużo będzie? Też pierwszy rok mam półkarła D06 i doświadczenia z nim nie mam.

Opublikowano

na czwartek, piątek coś mówią przymrozki to chyba zasieję drugą dawkę. jak będzie rozmarzać to chociaż ta saletra coś się rozpuści, bo w prognozach długoterminowych do końca marca deszczu nie widać

Opublikowano
55 minut temu, cereal napisał:

na czwartek, piątek coś mówią przymrozki to chyba zasieję drugą dawkę. jak będzie rozmarzać to chociaż ta saletra coś się rozpuści, bo w prognozach długoterminowych do końca marca deszczu nie widać

Tez mam taki zamiar od soboty ocieplenie i do końca marca pokazuja +17 i zero  deszczu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v