Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Było wjechać do garażu, u mnie stoi prawie cały rok ,chyba że pryskam dzień po dniu

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Damianek20 napisał:

Nie chodzi o teorie spiskowe bo jeżeli chodzi o plon pszenicy u mnie to suma sumaru jestem zadowolony bardzo mini że wczesno nie startowałem. Fakt sucha była i też zimna. 

Szczerze mówiąc to przydał by się spokojny  deszcz i ciepło . 

zależy od regionu rok temu marzec/kwiecień bez opadów więc jak ktoś dał na start grubiej to znów u nas lepiej wyszedł, w tym roku zapas wody jest przynajmniej u nas i poza rzepakiem i późną pszeniczką poczekam z resztą do next tygodnia, też maja być przymrozki wiec nie powinno być problemu, do tego u nas wegetacja i tak jest średnio tydzień do tyłu 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Było wjechać do garażu, u mnie stoi prawie cały rok ,chyba że pryskam dzień po dniu

jutro 3 dzień będę rozlewał. Już więcej 32 nie wezmę na pierwszą dawkę 

u nas wczoraj od 19 już mroziło. Dzisiaj opryskiwacz w garażu i zobaczymy, rano też ma być -6

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, XTRO napisał:

jutro 3 dzień będę rozlewał. Już więcej 32 nie wezmę na pierwszą dawkę 

u nas wczoraj od 19 już mroziło. Dzisiaj opryskiwacz w garażu i zobaczymy, rano też ma być -6

Miałem lepiej wczoraj.. bo przed zalaniem opryskiwacza rsmem nalałem wody żeby spróbować czy wszystko działa.. po zalaniu rsmu już nie puściłem na koncowki.. 😁 większej głupoty chyba nie zrobiłem, wywalilo tylko 2 korki na rurkach, chyba ze 3godziny go odmrazalem myjką na gorącą wodę.. Ale rzepak mam z głowy,  400l 1dawka i co będzie, w tamtym było ok, ale dawałem później, w tym już wszystko obgonilem. 

A dzisiaj też mi się skrystalizowal rano, ale tylko zapychalo główny filtr, więc go wywalilem, pomieszalem z 15min i wsadzilem go z powrotem i było ok 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)

Następny argument na nie dla RSM , saletrę siało się idealnie 18-20 ha w godzinę

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Co do siania to ten rok jest przychylny, mało wieje i są przymrozki. Rok temu ciężko było się wbić z pulanem ale yarą już łatwiej bo inne granule.

Opublikowano
37 minut temu, masa24 napisał:

saletra to jest elegancki nawóz.  Królowa nawozów ze tak powiem

Czy królowa to nie wiem ale że saletra to elegancki nawóz to sie z Tobą zgadzam. Ja wole Pulan bo szybo sie rozpuszcza, Ja sieje na 15 m wiec jak nawet troszke powieje to i tak doleci. 

Opublikowano (edytowane)

24 m ,100 KM, 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Jaka prędkością jeździsz ? Tez od tego roku sieje na 24 m , przesiadka z 12 m . Niebo a ziemia . Pulan mi nie pasuje przez te worki 600 kg. Poza tym saletra to saletra , każda taka sama tylko granula inna

Opublikowano
8 godzin temu, miwigos napisał:

24 m ,100 KM, 

Bo nawozu za szeroko nie rzucisz, a rsm ile belka pozwoli. Leje na 27m,a teraz nawet szerzej brałbym. 

Deszcz, wiatr, sucho, przymrozek niema bidy leje sobie 😉

@yacentyjaki inhibitor masz zamiar dawać?? 

Opublikowano

O to to i dokładność. Zaraz bedzie burza że mije amazone jest dokładniejsze  ! Mój rauch! Kverneland.

O tym trzeba przekonać sie samemu. No i nie trzeba markowego sprzętu. Jakbym miał dostęp do płynnego npk to biorę.

Opublikowano

Jeśli chodzi o dokładność to niestety najlepszy rozsiewacz nie przebije opryskiwacza. 

Pyta mnie znajomy- Tomek jak rozsiac saketrosan bo ma na 18m z jednej normalnie 9m a z drugiej 6m potrzebuje bo tak mu wychodzi. Mówię - Marek nie wiem, nie mam takich problemów bo leje rsm 😃

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

@yacentyjaki inhibitor masz zamiar dawać?? 

ureazy, dopiero zaczynam przygodę to chce spróbować tylko ograniczyć straty formy amidowej

59 minut temu, Tomek90 napisał:

Jeśli chodzi o dokładność to niestety najlepszy rozsiewacz nie przebije opryskiwacza. 

Pyta mnie znajomy- Tomek jak rozsiac saketrosan bo ma na 18m z jednej normalnie 9m a z drugiej 6m potrzebuje bo tak mu wychodzi. Mówię - Marek nie wiem, nie mam takich problemów bo leje rsm 😃

zalezy gdzie - wewnątrz łanu dokładność rozsiewaczy jest na poziomie 99%, od kraju to już niestety jest ciut gorzej

Opublikowano
19 minut temu, yacenty napisał:

ureazy, dopiero zaczynam przygodę to chce spróbować tylko ograniczyć straty formy amidowej

zalezy gdzie - wewnątrz łanu dokładność rozsiewaczy jest na poziomie 99%, od kraju to już niestety jest ciut gorzej

Nazwa produktu jaka mi chodzi. 

RSM nie przelejesz do sąsiada, rogi dolane jak ktoś potrafi też i bes strat poza granicami pola. 

• Root Admin
Opublikowano

monolith.
Dlatego pisałem ze w srodku pola dokładność rozsiewaczy jest perfekcyjna ale od brzegu już nie - najlepiej to widać przy moim siewie rzutowym :P

• Haha 1
Opublikowano

Pytanie z kategorii odchwaszczanie - mam dość spory placek z fiołkiem, Foxa nie mogę nigdzie dostać, próbował ktoś z dobrym skutkiem zwalczać go Navigatorem? Czy fiołek to tylko ładny wpis na etykiecie i nic poza tym?

Opublikowano

Jak doradca nie ma go w sprzedaży to co ma powiedzieć.

Znam takiego co przeszedl do konkurencji i jak wczesniej srodki z tamtej firmy byly najlepsze to teraz juz mowi ze są beee bo w nowej firmie ma teraz lepsze.

Pamiętajcie całe życie, że doradca to wam doradzi jak wyczyścić portfel zeby wyrobić sobie jak najwyzszy target i premie, dlatego warto go wysluchac ale przed podjeciem zakupu przemyśleć na spokojnie

Opublikowano

RJA Całość rzepaku, jak na razie załatwiona na przymrozku, zero kolein w dodatkowych ścieżkach. Poszło 200kg Korn Kali 150kg Kizerytu i 350 Saletry 34. Za tydzień do dwóch 250kg Saletry i z nawożeniem rzepaku spokój. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v