Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, ma123 napisał:

mam pytanie do osób z lubelszczyzny czy już ktoś  wyjechał chociaż z kizerytem bo u mnie cisza a nadaja przymrozki i nie wiem czy siać powiat LJA

Może w połowie tygodnia  korn kali i saletrosan LHR. Stosował ktoś saletrzak z borem na rzepak?

Opublikowano

Działki z melioracją bez żadnych problemów poszły dziś rano przy - 4

Reszta gdzie nie ma melioracji taki przymrozek nic nie dał bo bagno, ludzie kiedyś nie chcieli melioracji a teraz kolejne pokolenia będą się męczyć przez lata 😏

Opublikowano
14 godzin temu, yacenty napisał:

Czemu tak blisko koło siebie dwa szybkie azoty?
Poza tym niby mówi się ze ostatni azot powinien pójść na 4 tygodnie przed kwitnieniem, czyli w naszych realiach koło 20-25 marca. Nie boisz się, że braknie azotu na nalewanie łuszczyn?

Tak ale 4 tyg. przed kwitnieniem powinien pobierać N a nie rozsiać ,sam się zastanawiam czy w środę nie wysiać saletry ,ma od czwartku do końca tyg. spaść 20 mm ,później opadów nie widać i nawóz się nie przemieści ,rzepak pobiera azot do początku kwitnienia ,później żyje z tego co w roślinie ,więc się nie martw o łuszczynę

• Root Admin
Opublikowano

no ale jak podasz saletrę na koniec marca to jest ciepło i ona zaraz jest dostępna dla rośliny. kwestia 2-3 dni, a nie jak teraz 2 tygodni. temperatura robi swoje

Opublikowano (edytowane)

Bez opadu 2-3 dni i ma działać ,nierealne, zresztą jak będzie koniec marca w miarę ciepły to 20 kwietnia rzepak zacznie kwitnąć

Edytowane przez miwigos
  • Root Admin
Opublikowano

teraz nawet przy średniej pogodzie po saletrze i saketrosanie po dniu nie było śladu. dołóż do tego ciepła glebę i generalnie koło 15-20 stopni i będzie działać. poza tym to i tak bez większego znaczenia. czemu? bo mówimy o n2. czyli n1 jest i bardzo mocno działa wtedy na rośliny

Opublikowano

Że niema śladu to nie znaczy że roślina pobiera ,jest w 2 cm gleby ,tam korzeni nie ma

Opublikowano

ja przez 4 lata dawałem kizeryt a na pierwszą dawkę saletrosan 

2 godziny temu, miwigos napisał:

Bez opadu 2-3 dni i ma działać ,nierealne, zresztą jak będzie koniec marca w miarę ciepły to 20 kwietnia rzepak zacznie kwitnąć

chyba u Was zacznie kwitnąć bo u nas raczej normalnie- początek maja

Opublikowano

Żeby zacząć działać musi najpierw przemieścić się do korzeni, poza tym chyba trudno jest określić konkretny moment w którym roślina zaczyna pobierać akurat ten azot co został podany w postaci nawozu a nie ten co jest zgormadzony w glebie. 

• Like 3
Opublikowano
18 godzin temu, ma123 napisał:

mam pytanie do osób z lubelszczyzny czy już ktoś  wyjechał chociaż z kizerytem bo u mnie cisza a nadaja przymrozki i nie wiem czy siać powiat LJA

Tak. Ja dzisiaj pojechałem z kizerytem i korn kali. Był przymrozek. Byłem bardzo mile zaskoczony ze tak dobrze się rozsialo, bez kolein. Wjezdzaj wcześnie rano i będzie ok. Nastepne kilka dni u nas przymrozki nadają. Ja w środku nast tyg wjeżdżam z saletra. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Małorolny88 napisał:

Panowie wysiałem wczoraj po 300kg Polifoski 21 (63N) Dorzucić coś jeszcze saletry na 1 dawkę? Ogólnie mam zaplanowane 200N

Daj 150 kg saletry będzie 114 N ,później 250 saletry i będzie 200N

Opublikowano

wcześniejsze lata stosowaliśmy polifoske 21 to szła jej taka sama dawka jak saletry i tego samego dnia, było to przeważnie od 250 do 300kg/ha i później jeszcze n2 też koło 250kg saletry

Opublikowano
20 godzin temu, ma123 napisał:

Właśnie  skończyłem  rozlewac rsm. 350 l- 32% . Powiat LLU. 

Opublikowano (edytowane)

Ja też dzisia wyjechałem po czwartej rano to ziemia zmrożona i żadnych kolein a po 9 jak słońce zza chmur wyszło to momentalnie błotko się zrobiło , tak więc warto ruszać z samego rana LSW

Edytowane przez casefarmer
Opublikowano

Jak podejść to tematu skracania rzepaku który jest słabo rozwinięty po zimie bo jesienne ulewny mocno tłumiły jego wzrost. ? Z tego co się orientuje to należy wykonać zabieg regulacyjny już jak pęd rzepaku  ma 10-15 cm . Pytanie tylko jakie środki do tego wybrać ? 0.4 Toprex ; 150 gram Tebu + 125 difenkonazol +0.3 mepik, 1 litr tilmor , a może 200 gram tebu + difenkonazol albo plus 0.5 metkonazol ? Jaka opcje byście polecili na rzadkie , nierówne i za małe plantacje ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v