Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, azzadek napisał:

Trafiła mi się dzierżawa 1,9ha, monokultura pszeniczna. Chcę tam posiać rzepak jary. Czym go odchwaścić? Normalnie jak ozimy po siewie chlomazon + metazachlor? I kiedy go siać, 15-25 marca? (dolnośląskie)

Zdecydowanie nie polecam rzepaku jarego , chyba że chcesz nie wysiadać z opryskiwacza . Wegetacja względem rzepaku ozimego jest przesunięta o prawie miesiąc , wszelakie robactwo kończące żerowanie na ozimym przenosi się na kwitnący jary .

Opublikowano

Święta racja.

Ja w 2016 po wymarzniętym rzepaku ozimym posiałem jary i jak wyżej wszystko później, koszny był 28 sierpnia 

Kłopot z usługą jak nie masz swojego kombajnu

I jak nie masz 24t to ciężko sprzedac

Plon to było 1840kg

A opryski podobne 

Opublikowano

Facelia albo gryka jaj daleko, siejesz i żniw nie zaglądasz 

Opublikowano

No to najwyżej pojadę tam drugi raz by to skosić, ale nie będę siał 6 rok czy nawet więcej znów pszenicy, grykę już mam zaplanowaną gdzie indziej, roślin strąkowych nie będę siał dla dzikich zwierząt tylko po to by dostać odszkodowanie od koła. W zeszłym roku posiałem groch na 1ha (program arimr) i zebrałem ok 100kg. Na jęczmień nie mam ani  zbytu ani miejsca by przechować. Padło na jary rzepak

Opublikowano
11 minut temu, azzadek napisał:

No to najwyżej pojadę tam drugi raz by to skosić, ale nie będę siał 6 rok czy nawet więcej znów pszenicy, grykę już mam zaplanowaną gdzie indziej, roślin strąkowych nie będę siał dla dzikich zwierząt tylko po to by dostać odszkodowanie od koła. W zeszłym roku posiałem groch na 1ha (program arimr) i zebrałem ok 100kg. Na jęczmień nie mam ani  zbytu ani miejsca by przechować. Padło na jary rzepak

Skoro grykę masz w planach siać , to w czym masz problem zasiać gryke na dzierżawie , a tam co miała być gryka zasiać np. pszenice jara . Ludzie ci tu dobrze doradzają , a ty stajesz okoniem . przy nie sprzyjającym roku możesz również więcej nie zebrać niż tego grochu , a koszty musisz ponieść normalne jak przy uprawie ozimego 

Opublikowano

Nie chcę się wymądrzać ale nową dzierżawę szczególnie z wiedzą że była w monokulturze powinno się po prostu "doprawić" Więc dobrym zasiewem będzie siew strączkowych. Choć też trzeba wykonywać kilka zabiegów. Nawet jeśli  nie uda się zebrać ( wgląd w uprawę czy warto ją kosić - ja wtedy wjeżdżam i ścinam  rozdrabniaczem i agregat uprawowy i niech rośnie do następnej uprawy przed siewem jesiennym) to pozostanie przygotowane i w miarę zasobne pole po przyszłą uprawę. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia dopłat kto je bierze!!!!

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

proponuje wrócić do dyskusji o rzepaku.
Ile kizerytu sypiecie? 

120 kg kizeryt i 120 kg korn kali. Pasuje wjechać jednym przejazdem. Czy można zmieszać te nawozy?

Opublikowano
20 minut temu, Cebulj napisał:

Panowie pomozcie czy warto kupić pszenica w mistrzowskiej uprawie I rzepak i kukurydza i burak cukrowy

tylko nie próbuj żartować  bo Cię zbanują  😀

tutaj ni8e wolno tego robić

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

dziś poranek był udany więc znów nie trafiłes - a żart był mega chamski. a wracajac do tematu - czytaj, czytaj, czytaj ale przede wszystkim myśl!!!
w interecie możesz przeczytać czy zobaczyć wszystko ale to Ty decydujesz czy dany pomysł zrealizujesz na swoim gospodarstwie

Opublikowano
12 minut temu, mysza103 napisał:

Kupić zawsze możesz , tylko pamiętaj  - książką plonu nie zrobisz , tylko doświadczeniem na własnych polach , o ile takie masz 

no ja mam 21 lat byc moze niedlugo zostane rolnikiem official

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v