Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Daro20 napisał:

Dobry pomysł👍

Koło budynków mam 8ha rzepaku to non stop około 50 saren. Nawet na dzień nie schodzą do lasu tylko leżą a nocami wychodzi około 20 jeleni. Naszczęście jeden dzisiaj odjechał.

Kolonista czy pod wioskę podchodzą normalnie?? 

Opublikowano
30 minut temu, Tomek90 napisał:

No rozkidajnik do nawozu. 

Można mięszać z herbicydem doglebowym. Chyba spróbuję w tym roku

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Kolonista czy pod wioskę podchodzą normalnie?? 

Kolonia. Przed śniegami pod koniec grudnia spora część wyglądała już tak 

IMG_20201231_130444_1.jpg

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Daro20 napisał:

Dobry pomysł👍

Koło budynków mam 8ha rzepaku to non stop około 50 saren. Nawet na dzień nie schodzą do lasu tylko leżą a nocami wychodzi około 20 jeleni. Naszczęście jeden dzisiaj odjechał.

Wystarczy kilka dni nie dać im spokoju i znajdą inne pole ,tym bardziej jak jak koło domu, ja bym im nie dał spokoju

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
18 godzin temu, marulekk napisał:

Co do saren to Drona se kupię takiego z zasięgiem 2-3km i będę ganiał, straszył aż popadają qrły z wycieńczenia

Kolego jak już chcesz ganiać zwierzynę w rzepaku to pierwszy naucz się latać tanim dronem , podszkól szie troche. Dopiero później przesiądź się na drona za 3-4 tyś. Ale pomysł dobry, zaprogramujesz go to będzie sam latał trasy na których siedzi zwierzyna 💪💪

Opublikowano

Witam , po dzisiejszym obchodzie zastałem około 40% swojej uprawy zjedzone przez zwierzynę płową . Chciałem w bliskim czasie rozsiać siarczan magnezu. I pytanie mam bo pewnie już niektórzy przerabiali takie uprawy , czy w takim stopniu obgryzienia jak na foto z tych korzeni jeszcze coś urośnie czy pod pług uprawa? jeżeli by urosło to w jakim stopniu zaniży to plon? pzdr

IMAG1335.jpg

IMAG1327.jpg

IMAG1320.jpg

Opublikowano
55 minut temu, Proktor napisał:

Witam , po dzisiejszym obchodzie zastałem około 40% swojej uprawy zjedzone przez zwierzynę płową . Chciałem w bliskim czasie rozsiać siarczan magnezu. I pytanie mam bo pewnie już niektórzy przerabiali takie uprawy , czy w takim stopniu obgryzienia jak na foto z tych korzeni jeszcze coś urośnie czy pod pług uprawa? jeżeli by urosło to w jakim stopniu zaniży to plon? pzdr

IMAG1335.jpg

IMAG1327.jpg

IMAG1320.jpg

Stozek nie zjedzony wiec bedzie na spokojnie

Opublikowano

Z takiego będzie taki sam plon jak z takiego gdzie większość liści zgnije pod śniegiem. Tutaj jeszcze ma trochę liści, ja miałem w 2019 taki że liści nie było, czarne pole ale stożki nie zjedzone i dał normalny plon jak inne - 3,5t/ha

Opublikowano

Pytanie czy ta zwierzyna da temu rzepakowi już spokój , bo nim ten rzepak bujnie się do rośnięcia na całego , to są jeszcze 2 miesiące . A przez tyle czasu szkody mogą być spore . Ale plantacja raczej do zostawienia .

Opublikowano
3 godziny temu, Proktor napisał:

IMAG1335.jpg

IMAG1327.jpg

IMAG1320.jpg

Jeżeli zgryzly to jelenie to strata może sięgać ok 30%

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Pytanie czy ta zwierzyna da temu rzepakowi już spokój , bo nim ten rzepak bujnie się do rośnięcia na całego , to są jeszcze 2 miesiące . A przez tyle czasu szkody mogą być spore . Ale plantacja raczej do zostawienia .

Zlikwidował bym je bo to niby 5 saren , ale okres ochronny już na nie jest :)

21 minut temu, pabloooo napisał:

Jeżeli zgryzly to jelenie to strata może sięgać ok 30%

raczej w 90% całości zniszczeń sarnina 

Opublikowano

Sarna ewoluowała do tego stopnia, że przygryza rzepak wraz ze stożkiem wzrostu (jak jeleń), a tzw. "myśliwym", po prostu nie opłaca się odstrzał saren (wyjątkiem oczywiście są rogacze, ale na nie sezon rozpoczyna się tradycyjnie 11 maja, no i trzeba mieć tzw. selekcjonera)

Opublikowano
masa24 napisał:

A los jak gryzie jak tak znacie specyfikę gryzienia zwierzyny?😊

U nas akurat łosi (jeszcze) nie ma, ale sądząc po budowie ich pyska, napewno nie ustępuje jeleniom...

Kubawww napisał:

Tak trudno ogarnac jakas bron? I sie troszkę pobawić?

Chyba jedynie "straszaka" 😋

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Proktor napisał:

IMAG1335.jpg

IMAG1327.jpg

IMAG1320.jpg

kwestia tego czy nadal będą żerować, na dzis dzień jak najbardziej jest do zostawienia, masz przewagę dlatego że ładny rzepak był, tzn konkretne rosliny widać były i nieliczne jeszcze się całe zachowały, jak rozety do listopada osiagną spory pokrój to już połowa sukcesu, gorzej jak jest przygryzany od samego początku tj. np. od połowy września i nie dają mu możliwości wzrostu tylko nabieżąco jest przygryzany, wtedy rośliny mizerne, malej średnicy stożek wzrostu, niska liczba liści - niski plon, tutaj jeszcze nic nie jest przesądzone bo mogą Ci go dokończyć w ciagu 2-3tygodni, miałem tak raz

Edytowane przez proxy8441
  • Like 1
Opublikowano

Ale raczej nie możliwe jest żeby 5 saren ( jak pisze ) zjadło mu 40 % uprawy . Jakoś tego nie widzę . Albo te 5 saren miało jeszcze pomocników , albo powierzchnia tej uprawy jest mała , do 0,5 ha , żeby 5 saren podołało tak poobgryzać . U mnie jak jadę zobaczyć , to czasami spaceruje po rzepaku , lub okolicy 10 - 14 saren , ale strat jest może z 5% maksymalnie  , działka 6 ha

Opublikowano
12 godzin temu, mraukot napisał:

Sarna ewoluowała do tego stopnia, że przygryza rzepak wraz ze stożkiem wzrostu (jak jeleń), a tzw. "myśliwym", po prostu nie opłaca się odstrzał saren (wyjątkiem oczywiście są rogacze, ale na nie sezon rozpoczyna się tradycyjnie 11 maja, no i trzeba mieć tzw. selekcjonera)

Dlaczego nie opłaca się odstrzał saren? To tego się rozpleni w uj i co rok więcej szkód robić będą.

Opublikowano

Ja to się cieszyłem z pokrywy śnieznej. Troche miały trudniej. Przeganiam blisko domu 2 razy dziennie, a one nadal przychodza... Nawet o 23 czasem wychodziłem... Nic to nie daje...

Opublikowano

Nie bo takich śniegów to ja nie pamiętam a robię się już stary ,jak ziemia zamarznięta pod śniegiem to nic mu nie będzie ,ale zapewne nie zamarznięta więc nic dobrego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v