Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Są rzepaki zaprawiane środkiem Lumiposa 625 FS (cyjanotraniliprol), chcieć samemu to zrobić daje się 40ml/500 tys nasion, to 25 g substancji na ha. 

Nie mogę znaleźć ceny tego środka, ale jest dostępna Benevia 100 OD o tej samej substancji która kosztuje około 1000 zł/ 1l. Prostą matematyką można wyliczyć, że koszt zaprawy na 500 tys nasion to 250 zl. Jeśli ktoś sieje 45 roślin to wychodzi 225 zł/ha. 

Czy warto ? Jeśli śmietka złoży jaja w okresie działania środka to gwarantuje, że nie zauważymy po roślinach oznak żerowania. Do tego dochodzi co najmniej miesiąc do półtora w zależności od warunków pogodowych spokój z gąsienicami, mszycami itd.

Oczywiście nie biorę tego z kosmosu tylko stwierdzam to na podstawie 2 letnich obserwacji na warzywach kapustnych. Jeśli śmietka złożyła jaja pod 4  tygodniowymi kalafiorami i nie było zaprawy wypadało co najmniej 20 % obsady. Przy stosowaniu zaprawiania nie mam z tym problemu. 

Czy stosowałbym to pod rzepak ? Raczej nie, musiałby być w żniwa po 200 zł :P

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jahooo napisał:

K....., niedawno znieśli zaświadczenia na siarczan magnezu, a teraz kolejne papierki, chyba kogoś zdrowo poj......

Każda firma sprzedająca rolnikowi nawozy wymienione na papierze (saletrzaki rsm 32 saletra etc.) będzie zobowiązana do odebrania od rolnika takiego papieru. Wszystko pewnie przez ten wybuch w Bejrucie

Edytowane przez isentor
Opublikowano

Temat wiosennej regulacji zapewne nie długo się zacznie, z racji, że nie mogę znaleźć informacji zapytam. Czy ktoś stosuje wiosną CCC ? Na przykład triazol + CCC ? 

Opublikowano

Ja wczoraj chodze po żonką drogą polną i pokazuje jej taki zjedzony mój rzepak i mówie że qrły zjadają jak to ich się pozbyć . to wymyśliła żeby im paśniki na polu porobić to rzepaku nie będą jadły a ja że zaprosze 10 na impreze to one swoje zaproszą i będe miał cale stado

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, lepo napisał:

Stosował ktoś jesienią delia Stop z Procamu?  Podobno dzięki temu nie ma żerowania śmietki na plantacji

Stosuję u siebie. Środek jest biologiczny. Nie powoduje że będziesz miał z zasady problem z głowy. On ją ogranicza ale nie spowoduje że będziesz miał sto procent czysto. 

Opublikowano (edytowane)

Czyli nie przewidzisz czy będzie a daje się przedsiewnie. Jeżeli ma być to i tak będzie. Kwestia ograniczonej jej liczebności po zastosowaniu.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Stosuję u siebie. Środek jest biologiczny. Nie powoduje że będziesz miał z zasady problem z głowy. On ją ogranicza ale nie spowoduje że będziesz miał sto procent czysto. 

juz niedługo to bedą dostępne pewnie tylko takie "środki biologiczne" co to może pomogą a może nie ale kosztować beda ze dwa razy co normalne 😁

Opublikowano

Jak powycofują substancje to siłą rzeczy będzie przejście na biologiczne. Co do delii to nawet w którejś agronomii mówili że to nie działa jako pełna ochrona. Delia stwarza niekorzystne warunki dla śmietki przez co ją ogranicza. Nie jest w stanie jej wyeliminować a jedynie ograniczyć. Na tym to polega

Opublikowano
14 minut temu, marulekk napisał:

Co do saren to Drona se kupię takiego z zasięgiem 2-3km i będę ganiał, straszył aż popadają qrły z wycieńczenia

Dobry pomysł👍

Koło budynków mam 8ha rzepaku to non stop około 50 saren. Nawet na dzień nie schodzą do lasu tylko leżą a nocami wychodzi około 20 jeleni. Naszczęście jeden dzisiaj odjechał.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v