Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Denwer napisał:

Gdybyś  kupował  wcześniej wapno  i  dbał o ziemie  to  byś  na  dopłaty  do wapnowania  się  nie  załapał   nie ośmieszaj  się  ludzie  którzy  mają  ziemie  z pH poniżej  5,5   to  dziady  nie  rolnicy.   Kupiłem od takiego  dziada  ziemie  w lipcu  dobra  ziemia  i  dziad  uprawiał  gospodarkę rabunkową  o której ty tutaj piszesz.

pokaż analizy?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Denwer napisał:

Gdybyś  kupował  wcześniej wapno  i  dbał o ziemie  to  byś  na  dopłaty  do wapnowania  się  nie  załapał   nie ośmieszaj  się  ludzie  którzy  mają  ziemie  z pH poniżej  5,5   to  dziady  nie  rolnicy.   Kupiłem od takiego  dziada  ziemie  w lipcu  dobra  ziemia  i  dziad  uprawiał  gospodarkę rabunkową  o której ty tutaj piszesz.

Probki u sąsiada z pH 4-5 się ukopie i na wapno się można załapac xD trzeba tylko wiedzieć gdzie kopać xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

100kg  czystego azotu to  jest  na skromny plon.   Możesz  się  tak oszukiwać  że  wystarczy     ten z pod parczewa  też  się  tak  oszukiwał  i  komornik  go  dojechał  :D  :D  :D  

Nie ośmieszam się. Sypałem ile sypałem ale sypałem. Zresztą co ja ci będę tłumaczył skoro ty dalej nie rozumiesz. Poczytaj sobie temat o wapnowaniu. I powiem ci, ze mam 6,3 to już nie dziad co?

Dalsze teksty czy za mało czy za dużo to sobie daruj. Ja wiem ja uprawiam i wiem czy starczy czy nie starczy. Walcz lepiej dalej o te 10 ton. MI 6,5 wystarczy. Tym bardziej, że żaden ze mnie rolnik bo na co dzień pracuje. Więc komornika się nie boję.

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Probki u sąsiada z pH 4-5 się ukopie i na wapno się można załapac xD trzeba tylko wiedzieć gdzie kopać xD

On jest głupiutki życia nie zna hehe.

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Nie ośmieszam się. Sypałem ile sypałem ale sypałem. Zresztą co ja ci będę tłumaczył skoro ty dalej nie rozumiesz. Poczytaj sobie temat o wapnowaniu. I powiem ci, ze mam 6,3 to już nie dziad co

Masz 6,3  a  dotacje do  wapnowania  ci  PiS  dał  :D  :D  :D  nie  ośmieszaj  się  

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Nie ośmieszam się. Sypałem ile sypałem ale sypałem. Zresztą co ja ci będę tłumaczył skoro ty dalej nie rozumiesz. Poczytaj sobie temat o wapnowaniu. I powiem ci, ze mam 6,3 to już nie dziad co?

tak się zastanawiam. o czym ty piszesz, skoro gospodarstwo znasz tylko z kilku wizyt na jakimś i ewentualnie ze zdjęć ? łżesz znowu?

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Tyle mam po dotacjach hehe dzięki pisowi.

czyli jesteś  dziad  co  o  ziemie  nie  dbał  :D  :D   dobrze  że  to  potwierdziłeś  

Opublikowano
53 minuty temu, galan99 napisał:

Opryski  na chwasty 2 zabiegi 3 zabiegi na grzyba cen nie znam na robala i mikro 500 zeta pyknie więcej aby starczyło . saletry 600 kg .

To chemia zdrożeje o ponad 50%? Skąd masz takie info? 

Opublikowano
4 minuty temu, pafnucy napisał:

tak się zastanawiam. o czym ty piszesz, skoro gospodarstwo znasz tylko z kilku wizyt na jakimś i ewentualnie ze zdjęć ? łżesz znowu?

Z jakich zdjęć jakie gospodarstwo? Z jakich wizyt?

4 minuty temu, Denwer napisał:

czyli jesteś  dziad  co  o  ziemie  nie  dbał  :D  :D   dobrze  że  to  potwierdziłeś  

Ty za to potwierdzasz swoją frustracje. Serio myślisz, że się przejmę, ze jakiś typek z Internetu, który nawet mnie nie zna nie wie co mam wyzwa mnie od dziadów? Którym być może sam jest. Dalej nie rozumiesz co tu było pisane ale co ja poradzę. Lotny nigdy nie byłeś.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Z jakich wizyt?

ile razy w roku bywasz na waszym gospodarstwie?

Opublikowano

Nie mogę policzyć bo nawet tam nie mieszkam. Kilkadziesiąt? Nie wiem. Nigdy nie liczyłem. Ale wiem jak wygląda nie przejmuj się. Ostatnio  byłem 27 sierpnia. A będę teraz za kilka dni chyba we wtorek.

Opublikowano (edytowane)

Daj spokój to do niczego nie prowadzi. Robisz się jak @Denwer. Możesz sobie wmawiać co chcesz. Mi to wisi. Możesz sobie wmawiać jak on, że wiesz więcej o mnie niż ja sam. To śmiesznie się czyta.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Nawóz azotowy 600? Tona rsm kosztowała 1100. Daje około 250 - 270 kg na hektar co daje około 100 kg czystego n. To sobie policz gdzie ty masz tam 600. Nie pisałem, że to ma być koszt dla pszenicy

zapomniałeś dosypać azotu z 40/60n 

Opublikowano
42 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

potwierdzam .... 🤫 u mnie to ja bym nie nakopał

3 minuty temu, hubertuss napisał:

Nie bardzo wiem o co ci chodzi. Ale dosypię na wiosnę. A raczej doleję.

no azot tylko dajemy wiosną dużo więcej niż ty piszesz ...

Opublikowano

mirro napisał:

A jeszcze tak ze dwa lata wstecz, zrównanie dopłat było pewne. Stało się coś?

15 minut temu, DTaras napisał:

Aleeee takim narzędziem co można sobie pogonić w 4 sekundy do setki a potem trachnąć 270 autostradą fajnie się pracuje...

Teoretycznie mógłbym swoim próbować dociągnąc do 260, ale chyba wolałbym skakac bez zapasu niż to zrobić,

CLSem? Dzieł Pójdzie po lekkim majsterkowaniu bo ma cugle na 250 plus troszkę dołożyć do pieca ale nie polecam. Szczególnie z pneumatyką. Piencetka jest zbyt ciężka z przodu. Te auta 200 do 220 powinny same ustawiać po rozpoznaniu znaku o autostradzie. S63 idzie 260 i wyżej i to dość przyjemnie, 5,5 w normalnej esie też. Niestety te prędkości to już szerokie wozy no i komfort idzie w minus...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

To chemia zdrożeje o ponad 50%? Skąd masz takie info? 

Sam się przekonasz 30 % na wiosnę pewne info to zobaczysz jak będziesz kupował .

Bayer ugina się pod lawiną pozwów. Może zapłacić 10 mld dol. i częściowo wycofać Roundup .

Częściowe wycofanie z rynku środka chwastobójczego ma być sposobem na uniknięcie kolejnej fali pozwów, jakie cały czas spadają na niemieckiego giganta branży chemicznej. Zgodnie z planem, o którym pisze „Handelsblatt”, Roundup stałby się niedostępny dla klientów indywidualnych, opryskujących tym środkiem swoje ogródki i trawniki. Koszt ugody może zamknąć się kwotą 10 mld dol.

W tym roku okaże się co dalej będzie z roundup 2022 .

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
Opublikowano
Denwer napisał:

100kg  czystego azotu to  jest  na skromny plon.   Możesz  się  tak oszukiwać  że  wystarczy     ten z pod parczewa  też  się  tak  oszukiwał  i  komornik  go  dojechał      

Ja żem dał w tym roku 80 czystego n żytu i mi wypierdzieliło dwa metry źbło. Kłos był ok 15 cm pełny i powalił na koniec dojrzewania. To kurcze niewiem co by przy stówie z tego wyszło...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Możesz sobie dawać ile chcesz. Zaraz będziesz tłumaczył jak @Denwer, że pół tony. Na 4 czy 5 klasę? Pod co tyle? Pod pszenicę? Na 5 klasie?

na 4 w tym roku miałem ponad 8 wiec u mnie jest to możliwe bo ciężkie ziemie ... 5 klasy to u nas 5/8% tyle co ty piszesz to przeżyto albo jęczmień jary 

jak chcesz zrobić pszenice konsumpcyjna  na tej ilości paszowa 

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v