Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

musze was opuscic-poprawiny sie szykuja..ledwo po weselu wyspalem sie a wyscie tyle stron nabili..

Łączę się z Tobą w bólu poprawinowym. 

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

bo gdzies 1/3 zboza idzie za granice- w polsce niedlugo swinie beda w zoo pokazywac...

asf juz na dobre zagoscilo we wschodniej malopolsce- za pare miesiecy nie bedzie komu zboza paszowego sprzedac, jeszcze ptasia grypa przyjdzie i kukurydz pojdzie sie j.......

roman widze ze idziesz w moje slady i nie pijesz- to z tymi 99 eurocentami to  prawda.

musze was opuscic-poprawiny sie szykuja..ledwo po weselu wyspalem sie a wyscie tyle stron nabili..

Zacznij przy stole o polityce gadać to szybciej na AF wrócisz🤣

Opublikowano

bez unni byli byśmy nikim , napewno nie oparlibyśmy sie importowi taniego badziwia z chin , szfagier mówił żę już przed wejsciem do unni rynek produkcji butów został przeniesiony do chin a kleiła ich cała polska tak samo ciuchy itd . a co do rolnictwa  to unnia ma nadprodukcje wiec naszego też by nie odbierała a ruskie jak to ruskie brali czasem nawet płacili ale tylko czasem 

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

roman widze ze idziesz w moje slady i nie pijesz- to z tymi 99 eurocentami to  prawda.

a ty ile wypiłeś na weselu ? 

Opublikowano

gregor1284 napisał:

A co ze zrównaniem dopłat z zachodem? 

Z czym? 🤣🤣🤣 Naiwni ci co uwierzyli w to 😅 Jak euro będzie trzydziestego po 20zl, to i polifoska może te 2tys kosztować 🙊

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

bez unni byli byśmy nikim , napewno nie oparlibyśmy sie importowi taniego badziwia z chin , szfagier mówił żę już przed wejsciem do unni rynek produkcji butów został przeniesiony do chin a kleiła ich cała polska tak samo ciuchy itd . a co do rolnictwa  to unnia ma nadprodukcje wiec naszego też by nie odbierała a ruskie jak to ruskie brali czasem nawet płacili ale tylko czasem 

A to teraz chińszczyzna nas nie zalewa?

Przed wejściem do Unii to rynek produkcji butów był w Garwolinie, Łaskarzewie i okolicach.

2 minuty temu, kris91 napisał:

Z czym? 🤣🤣🤣 Naiwni ci co uwierzyli w to 😅 Jak euro będzie trzydziestego po 20zl, to i polifoska może te 2tys kosztować 🙊

To zmienią zasady przeliczania i nadal liczyć po 4,3 bedą

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

A to teraz chińszczyzna nas nie zalewa?

Przed wejściem do Unii to rynek produkcji butów był w Garwolinie, Łaskarzewie i okolicach.

zalewała teraz to przenosi się z chin  bo chinczycy zrozumieli że tanim produktem nie da sie na dłuższą mete budować dobrobytu , tak samo jak sie nie da budowac dobrobytu  montowniami czy paczkowniami amazone w PL .               W LATACH 90 całe wioski kleiły buty na rynek rosyjski .

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Ale jajaj  ale  jaja 

1ha  Pszenica  koszty

Nawóz NPK      360zł

Nawóz  azotowy   600zł

Paliwo  350zł

Opryski  500zł

Nasiona  350zł

Razem  2160zł      średnie  koszty 

Nie gadaj bzdur chłoptasiu

Że liczyć nie potrafisz to wszyscy wiedzą ale okazuje się żeś do tego dziad. Opryski za 500? Chyba kpisz🤣

Opublikowano
mirro napisał:

Mnie dużo do życia nie trzeba. Jak na baniak się nie leje i ogień zima w piecyku grzeje, to już dużo. A jak jeszcze żarcie na ogieńku bulgocze to szczyt marzeń. 😂 Reszta to tylko narzędzia. Swoje miejsce znam.

Aleeee takim narzędziem co można sobie pogonić w 4 sekundy do setki a potem trachnąć 270 autostradą fajnie się pracuje...

Agrest napisał:

Ogólnie mi nic wzrost cen w skupie nie rekompensuje bo nic nie sprzedałem, a obecnie cena leci.

Ja nie jestem przeciw Unii, ale zdecydowanie jestem przeciw gadaniu że to dobra ciocia która wszystko nam daje, modernizuje rozbudowuje, a bez niej bylibyśmy nikim.

Gdy bierzesz pod uwagę pieniądze przejęte że składki i wydatkowane to masz częściowo rację. Właściwie to sami to robimy. Unia jednak pozwala pohandlować i tu musisz się zastanowić.

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

dopłaty były wprowadzone wUE żeby tańsza była żywność a głownie chodziło żęby ziemia była uprawiana , i nawet się sprawdzały tak do 10 lat wstecz teraz znowu młodych rolników w starej unni ubywa z drugiej strony jest trend na odłogowanie ziemi więc może i dobrze żę młodych coraz miej , chyba holenderski rząd chce wykupować ziemie od rolników by ta sobie spokojnie leżała 

Dopłaty miały być zrównane tylko nasz rząd zrezygnował nie pamiętam kto to był ale było głośno o tym a po za tym teraz już nie ma szans na zrównanie .

To taki cichy czwarty rozbiór  Polski by tak dokręcić śrubę by młodych nie było na rolę ziemia w ręce obcego kapitału .

Opublikowano

A jeszcze tak ze dwa lata wstecz, zrównanie dopłat było pewne. Stało się coś?

15 minut temu, DTaras napisał:

Aleeee takim narzędziem co można sobie pogonić w 4 sekundy do setki a potem trachnąć 270 autostradą fajnie się pracuje...

Teoretycznie mógłbym swoim próbować dociągnąc do 260, ale chyba wolałbym skakac bez zapasu niż to zrobić,

Opublikowano

Stało się bo były wybory i były obietnice a teraz już nie ma a Wojciechowski jest osamotniony nie ma poparcia w Unii wiec nie będzie , zrównania i oby nie  było obcinania jak się zanosi .

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Stało się bo były wybory i były obietnice a teraz już nie ma a Wojciechowski jest osamotniony

Czyli obnażyłeś zaplanowane z premedytacja i wykonane na zimno kłamstwo, dokonane z niskich pobudek, czyli dorwania się do koryta, :lol:

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, mirro napisał:
27 minut temu, DTaras napisał:

Teoretycznie mógłbym swoim próbować dociągnąc do 260, ale chyba wolałbym skakac bez zapasu niż to zrobić,

no i dobra fura 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Że liczyć nie potrafisz to wszyscy wiedzą ale okazuje się żeś do tego dziad. Opryski za 500? Chyba kpisz🤣

Naucz  się  czytać   napisane  wyraźnie średnie  koszty.    Napisane tylko  po to  żeby  pokazać  że koszty są  znacznie  wyższe  jak  dopłaty   i  tylko  jak to pisałeś  Dziad  uprawia  zboża   po kosztach  dopłat  jak pisał    twój kolega  @hubertuss  ;) 

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
3 minuty temu, Denwer napisał:

Naucz  się  czytać   napisane  wyraźnie średnie  koszty.

A gdzie jeszcze podatek, amortyzacja sprzetu transport i magazynowanie? :lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v