Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

I ten co obrabia jest za. Za dopłaty praktycznie masz środki produkcji za darmo. Przynajmniej u nas z ONW. Co się urodzi to twoje. O dopłatach z PROW na maszyny nie wspominam. O modernizacji dróg i całej infrastruktury na wsiach też. Szkoły przedszkola itd. Tylko nie mów, że przez UE tak wszystko podrożało. Bo w tym roku jak pamiętam do niej nie wchodziliśmy po raz drugi. Oczywiście dopłaty wzmogły popyt na środki produkcji. Ale i tak jak pisałem saldo jest na plus. O innych programach unijnych gdzie ludzie agroturystykę porobili firmy pootwierali to tez szkoda gadać. Naprawdę tylko niewidomy może nie dostrzec jak zmieniła się polska wieś przez UE. Przy całym jak pisałem szeregu wad UE saldo jednak mamy na plus. I to nie tylko to finansowe.

Przy samej roślinnej można być happy, przy zwierzęcej to już mniej. Kombinują z tymi dobrostan ami i to w dobrym kierunku według mnie nie idzie. 

Opublikowano
2 minuty temu, Denwer napisał:

zrozum   człowieku  że  dopłaty   to  nic  innego  jak rekompensaty  za  wzrost  kosztów  produkcji. Każdy  Rolnik   ci to powie  że wzrost  kosztów   które spowodowało wejście  do  UE    nie  są rekompensowane  tymi dopłatami.

Takie było pierwotne założenie tyleże teraz to ci miastowi hektarowcy pobierają kasę z dopłat obszarowych a nie ten co to pole użytkuje. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

To w końcu Tusk jest niemiecki czy rosyjski agent ?? Bo ty co innego mówisz, i @Denwer ma inne zdanie xD 

nie sisia jest wszystko tylko nie PL podpisał najdroższy kontrakt na gaz umorzył miliardy z Pawlakiem kar Gazpromowi 

https://wyborcza.biz/biznes/7,177151,11964732,polska-placi-najdrozej-w-ue-za-gaz-z-rosji.html?disableRedirects=true

"Być błyskotliwym jak Donald Tusk"

https://www.rmf24.pl/fakty/news-byc-blyskotliwym-jak-donald-tusk,nId,1421146#crp_state=1

Opublikowano
4 minuty temu, Denwer napisał:

zrozum   człowieku  że  dopłaty   to  nic  innego  jak rekompensaty  za  wzrost  kosztów  produkcji.

A to juz kolejna wersja wytłumaczenia dlaczego są dopłaty. Kolejna w tym temacie.

8 minut temu, Denwer napisał:

Każdy  Rolnik   ci to powie  że wzrost  kosztów   które spowodowało wejście  do  UE    nie  są rekompensowane  tymi dopłatami.

A koszty produkcji rosnące w tym roku to jakimi dopłatami zrekompensują?

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Póki co tak. Bogatsze kraje do nas dokładają. Tego tez nie wiesz? Co ty wiesz\?

Czyli co unia to jest dobra ciocia która produkuje sama pieniądze i rozdaje? Dodatkowo utrzymuję potężną armię urzędników itd.  Jak znajdę danę to wstawię ile kosztuje obsługa pieniędzy które dostają rolnicy. Krótko można streścić że kosztuje tyle samo co dostają rolnicy. Gdzie tu sens i logika. 

Bogatsze kraje ,,dokładają'' do nas bo zabierają nam 5 albo i 10 razy więcej niż dołożą. 

Opublikowano
5 minut temu, Denwer napisał:

Ale jajaj  ale  jaja 

1ha  Pszenica  koszty

Nawóz NPK      360zł

Nawóz  azotowy   600zł

Paliwo  350zł

Opryski  500zł

Nasiona  350zł

Razem  2160zł      średnie  koszty 

Nie gadaj bzdur chłoptasiu

W tym roku to koszta minimum 2700 zł .

Opublikowano
7 minut temu, PRIMO napisał:

Takie było pierwotne założenie tyleże teraz to ci miastowi hektarowcy pobierają kasę z dopłat obszarowych a nie ten co to pole użytkuje. 

Dlatego  wszelkiej maści  dopłaty  to  zło 

6 minut temu, mirro napisał:

A koszty produkcji rosnące w tym roku to jakimi dopłatami zrekompensują?

Wzrost  cen  w skupach  to  zrekompensował  i  to  z sowitą  nawiązką 

Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Czyli co unia to jest dobra ciocia która produkuje sama pieniądze i rozdaje?

W zasadzie tak, produkuje i rozdaje. Pozwala tez dodrukowywać Polsce. Wyobraź sobie wiec sytuację że nagle zabroni tego. 

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

Tiaaaa raz na dziesięć lat wzięli ludzie więcej za czarną porzeczkę. Może @Agrest Ci to wytłumaczy, bo ja nie mam siły, Dokładali do uprawy przez kilka lat, żeby w tym roku nie dołozyć i ogłosić sukces. Ekonomia rolnictwa wg Denwera. Kolejny silny kandydat na Ministra Rolnictwa,

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Wzrosną ale do tyłu na mniej za rok będzie już mniej .

A co ze zrównaniem dopłat z zachodem? 

Przed chwilą, krzychu121 napisał:

Widzisz ty sobie próbujesz wyobrazić to że nagle tego zabroni a dla mnie jest to nie do pomyślenia że jakiś pajac będzie dyktował naszemu państwu co ma robić. 

Z kolei ja sobie nie wyobrażam ze państwo bardziej zaostrza przepisy swoim rolnikom niż mateczka unia 

Opublikowano
10 minut temu, PRIMO napisał:
15 minut temu, Denwer napisał:

zrozum   człowieku  że  dopłaty   to  nic  innego  jak rekompensaty  za  wzrost  kosztów  produkcji. Każdy  Rolnik   ci to powie  że wzrost  kosztów   które spowodowało wejście  do  UE    nie  są rekompensowane  tymi dopłatami.

dopłaty były wprowadzone wUE żeby tańsza była żywność a głownie chodziło żęby ziemia była uprawiana , i nawet się sprawdzały tak do 10 lat wstecz teraz znowu młodych rolników w starej unni ubywa z drugiej strony jest trend na odłogowanie ziemi więc może i dobrze żę młodych coraz miej , chyba holenderski rząd chce wykupować ziemie od rolników by ta sobie spokojnie leżała 

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

W tym roku to koszta minimum 2700 zł

Albo  i  więcej  @hubertuss  widać  mało  ma wspólnego  z  Rolnictwem  bo  nawet  żyta   nie da  się  uprawiać  za kasę   z dopłat   przy   właściwej kulturze  rolnej

Opublikowano
Przed chwilą, Denwer napisał:

Rolnictwem  bo  nawet  żyta   nie da  się  uprawiać  za kasę   z dopłat   przy   właściwej kulturze  rolnej

on tylko sex umie uprawiać z kolegą 

Opublikowano
4 minuty temu, Denwer napisał:

Dlatego  wszelkiej maści  dopłaty  to  zło

Też jestem tego zdania ale jak dają trzeba brać ile się tylko da. 

5 minut temu, Denwer napisał:

No teraz to żeś je🤬ł jak łysy grzywką o kant kuli. 🤦‍♂️

Zapomniałem dodać ile teraz kosztują pasze nawozy paliwo itd . 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Denwer napisał:

no ale najpierw był wzrost cen w skupach a reszta się podpieła pod te wzrosty 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

A co ze zrównaniem dopłat z zachodem? 

Z kolei ja sobie nie wyobrażam ze państwo bardziej zaostrza przepisy swoim rolnikom niż mateczka unia 

To już jest inna kwestia że mamy taką patologiczną władzę. Myślenia ludzi nie zmienisz i dla nich jest tylko pis, po i psl. No i teraz lewica bo coraz więcej zniewieściałych osób. Żeby coś się zmieniło potrzebna jest nowa opcja. I nie chce nawet wspominać o Hołowni który robi z siebie pajaca a do partii bierze spadochroniarzy z innych opcji. Czyli nic się nie zmieni bo będą tam te same twarze 

Opublikowano

Ogólnie mi nic wzrost cen w skupie nie rekompensuje bo nic nie sprzedałem, a obecnie cena leci.

Ja nie jestem przeciw Unii, ale zdecydowanie jestem przeciw gadaniu że to dobra ciocia która wszystko nam daje, modernizuje rozbudowuje, a bez niej bylibyśmy nikim.

Opublikowano

bo gdzies 1/3 zboza idzie za granice- w polsce niedlugo swinie beda w zoo pokazywac...

asf juz na dobre zagoscilo we wschodniej malopolsce- za pare miesiecy nie bedzie komu zboza paszowego sprzedac, jeszcze ptasia grypa przyjdzie i kukurydz pojdzie sie j.......

roman widze ze idziesz w moje slady i nie pijesz- to z tymi 99 eurocentami to  prawda.

musze was opuscic-poprawiny sie szykuja..ledwo po weselu wyspalem sie a wyscie tyle stron nabili..

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, PRIMO napisał:

No teraz to żeś je🤬ł jak łysy grzywką o kant kuli. 🤦‍♂️

Zapomniałem dodać ile teraz kosztują pasze nawozy paliwo itd . 

hodowla  tak  dostaje  pod d*pie   no  ale  taka  jest   założenie  Unijne aby  hodowlę  zwijać.  Przy  obecnych koszt  litr  mleka  powinien kosztować  minium 3zł  a  a byki  powinny zaczynać  się  od 10zł  na żywą.

Produkcja  zbóż  i  rzepaku   wzrost  cen  rekompensuje  podwyżki  i  sporo  zostaje 

Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał:

To już jest inna kwestia że mamy taką patologiczną władzę. Myślenia ludzi nie zmienisz i dla nich jest tylko pis, po i psl. No i teraz lewica bo coraz więcej zniewieściałych osób. Żeby coś się zmieniło potrzebna jest nowa opcja. I nie chce nawet wspominać o Hołowni który robi z siebie pajaca a do partii bierze spadochroniarzy z innych opcji. Czyli nic się nie zmieni bo będą tam te same twarze 

I tu się chłopie z Tobą zgodzę, ale póki co na lepsze się nie zanosi. Ale co wymagać od władzy, jeśli im na to pozwalamy... Sprawdzam teraz przepisy z innych krajów Unii i porównuje z naszymi przepisami. Tam rolnicy potrafią coś wywalczyć, a u nas? 😂 "aleee to nic nie daaa" 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v