Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

być może celem tych programów nie było podniesienia standardu życia grup do których trafią te srodki [jak wmówiono społeczeństwu ]

O tak właśnie celem samym w sobie było wmówienie. To trafna diagnoza.

Opublikowano

Unia poparła pomysł polskiego rządu w sprawie ochrony granicy z Białorusią, ale nie dorzuci się do realizacji .

Coraz wyraźniej widać, że kryzys migracyjny na polsko-białoruskim pograniczu to efekt prowokacyjnej polityki reżimu Alaksandra Łukaszenki. Jest to tak czytelne, że nawet zwykle niechętna wobec rządu RP Bruksela pozytywnie wypowiedziała się o planach Warszawy.

Biuro prasowe Komisji Europejskiej odpowiedziało na pytania dziennikarki RMF FM Katarzyny Szymańskiej-Borginon w sprawie budowy na polsko-białoruskiej granicy płotu. Organ ciała UE ocenił, że taka instalacja może okazać się dobrym rozwiązaniem i właściwą odpowiedzią na sytuację, jaka panuje za zewnętrznej granicy Unii Europejskiej.

Oczywiście KE nie udziela Warszawie bezwarunkowego wsparcia w tej sprawie. Bruksela podkreśla, że działania muszą być proporcjonalne i zgodne z prawami podstawowymi oraz azylowymi. Jednocześnie eurokraci zaznaczyli, że nie sfinansują inicjatywy. Polska musi więc liczyć na własne zasoby.

Wydaje się jednak, że z funduszami na budowę ogrodzenia nie będzie problemu, bowiem kilka dni temu premier Mateusz Morawiecki zapewnił, że nasz kraj poradzi sobie sam, a z funduszów skorzysta, jeśli będzie taka możliwość.

Stanowisko Brukseli w sprawie płotu na granicy Polski i Białorusi jest zbliżone do reakcji Unii Europejskiej na podobną inwestycję Litwinów i innych narodów w ten sposób poprawiających swoje bezpieczeństwo na granicach zewnętrznych UE.

keg945922q.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Wydaje się jednak, że z funduszami na budowę ogrodzenia nie będzie problemu, bowiem kilka dni temu premier Mateusz Morawiecki zapewnił, że nasz kraj poradzi sobie sam, a z funduszów skorzysta, jeśli będzie taka możliwość.

A pewnie że ż tymi funduszami nie będzie problemu. Tak jak z funduszem "Nowego Ładu", normalnie go nie będzie.😂

Opublikowano

Oj tam idą pieniądze. U nas na jednej wsi to nawet piękny kontener biurowy postawili. Pewnie z 50tys poszło w pi... szczałkę. Oczywiście pandemi, brak spotkań. Zresztą i brak gospodyń

Opublikowano
jarecki napisał:

zwiekszenie obrotów  w gospodarce bo coś mi się zdaje żę ta wysoka inflacja jest porzadana  przez Morawieckiego .

A to nie Ty mnie beształeś jak pisałem, że inflacja to podatek nakładany na społeczeństwo?

Opublikowano

Czyżby była następna hiperinflacja .

W 1989 roku Polska znajdowała się w kryzysie gospodarczym. Na skutek działań rządu Mieczysława Rakowskiego, zwłaszcza urynkowienia cen żywności i indeksacji płac, wystąpiło zjawisko hiperinflacji. W samym tylko sierpniu 1989 inflacja wyniosła 39.5%, w październiku 54.8%.

A teraz  będzie rok 2023 powtórka po ilu to latach .  32 lata i historia się może  powtórzyć .

Opublikowano (edytowane)

zdarzenie z gosciem co wszedł za nastolatką było , nawet coraz czesciej się takie sytuacje powtarzają tylko nie pamietam kraju no i ojca przy tym nie było .

12 minut temu, DTaras napisał:

A to nie Ty mnie beształeś jak pisałem, że inflacja to podatek nakładany na społeczeństwo?

tylko jaki wpływ ma na to rząd , jak stal drożeje na rynkach swiatowych , brak procesorów skutkuje ograniczeniem produkcji elektroniki  przez co jest miej promocji , zbożą drogie to też rynki swiatowe  , no i braki kadrowe chcąc kogoś zatrudnić trzeba płacić wiecej jak konkurencja = wyższa cena produktu koncowego .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

Ale na Koła Gospodyń Wiejskich trza dać. Bezapelacyjnie.😂

I festyny szczepionkowe! 

2 godziny temu, Agrest napisał:

Oj tam idą pieniądze. U nas na jednej wsi to nawet piękny kontener biurowy postawili. Pewnie z 50tys poszło w pi... szczałkę. Oczywiście pandemi, brak spotkań. Zresztą i brak gospodyń

Mógłbyś jakieś foty mi wysłać tego? 

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Teściowi chcesz kupić?

Ja nie mam teścia... Na miejsce świetlicy wiejskiej walczę o takie coś 

Przed chwilą, jacus napisał:

w zimie w zakopanem tak mnie przycisnelo ze wlecialem do toalety i dopiero gdy wychodzilem to zauwazylem ze to byla damska, byla platna wiec na szczesci bylo pusto 

W kalesonach nic nie wyniosłeś? 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, jarecki napisał:

tylko jaki wpływ ma na to rząd , jak stal drożeje na rynkach swiatowych , brak procesorów skutkuje ograniczeniem produkcji elektroniki  przez co jest miej promocji , zbożą drogie to też rynki swiatowe  , no i braki kadrowe chcąc kogoś zatrudnić trzeba płacić wiecej jak konkurencja = wyższa cena produktu koncowego .

ameby  umysłowe  tak  mają.

Myślą  że  500+  jest  winne  inflacji  w Polsce. Tyle  że  inflacja  jest   także  w innych  krajach  w  Niemczech   najwyższa  od  bodaj 30  lat  i   tam  pewnie  też  winny  PiS  bo  500+   dał  :D  :D  :D  

240753494_135203132140796_29794239262382

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v