Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam kredytów ani kamieni u szyi tzn biznesplanów bym miał moknąc na drodze

3 minuty temu, jacus napisał:

w tvn -enie cie pokazywali ?

sekundowa migawka ,nawet nie wiem dokładnie z kąd

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

To niech idą twoje, oddaj swoje tereny a moje zostaw w spokoju ... Te lotnisko jest tak potrzebne jak ...

... ten przekop.

witejus napisał:

17 minut temu, mirro napisał:

To że uważam go za śmiecia to moja prywatna sprawa.

Jeszcze będą z ciebie ludzie👍

Iiii właśnie zachowałeś się jak Frasyniuk przy swej wypowiedzi. 😁

Opublikowano

Leję na Frasuniuka. Nawet go nie znam. Za to już niewiem który z nich głupszy: "Zdecydowałem o przyznaniu nagród dla żołnierzy, którzy strzegą granic w okolicach miejscowości Usnarz Górny na Podlasiu. Dziękuję za Waszą służbę oraz za to, że zachowujecie profesjonalizm w każdej, nawet najtrudniejszej sytuacji." Mariusz Błaszczak na tłicie.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

@Ulman Nasze tereny są piękne najładniejsze z całej Polski .

https://www.facebook.com/Zamosc.Roztocze/photos/a.458841797525714/4205764612833395

Ano ładne tylko niekompletne bo  powinny sięgać za Lwów. 

Pewnie wiedziałeś jaki apartamentowiec zbudowano na starówce w Zamościu? Podobno kilka mieszkań mają politycy PISu i dlatego znalazła się kasa na remont całego otoczenia razem z zabytkowym placem, główną ulicą a teraz wzieli się za remont bastionu VI. Miasto zadłużane w tempie kilka razy szybszym jak za Zamoyskiego ale to nic,  bo towarzyszom z PIS się po prostu nalezy  Tylko czekam az wypłynie jaki PISocjalista narobił takiej prywaty.  

• Like 1
Opublikowano

te kamienicce ormiańske w swietle zdjęć wyglądają ładnie , trzeba zadać pytanie do rady miasta zamoscia na co stawiaja czy na  turystyke czy na coś innego jak na turystyke także to trzeba odnawiać  bo z tego jest kasa , a przynajmiej bedzie jak połączy się reszta dróg do kategori S 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, mirro napisał:

@dysydent where are you?😂 Oto kolejny za***isty , bezstronny fachowiec w MEN.🤣

https://www.o2.pl/informacje/czarnek-odwolal-dyrektorke-ds-podrecznikow-niesprawdzone-informacje-6675675488017120a

"nformator "Gazety Wyborczej" przekazał, że nowym dyrektorem ds. podręczników został Artur Górecki. To współpracownik kwartalnika religijno-duchowego "Christianitas" oraz autor książek poświęconych historii i religii. Jest również związany z Ordo Iuris. Nowe stanowisko to dla niego awans – wcześniej pełnił funkcję pełnomocnika do spraw podstaw programowych i podręczników.

I'm a little busy

padł mi dysk z danymi taki najwiekszy na który wszystko... taki tymczasowy z którego dopiero segregowałem na tzw kopie ważnych danych i okazuje sie ze co prawda wszystkie te dane mam w innych miejscach ale sam układ ich na tym dysku i moje przyzwyczajenie do niego jest na tyle silna rutyną ze gotów jestem zapłacić za odzysk danych (bo podejrzewam że zabrudziła się co najmniej jedna z ośmiu głowic i nie mam komory laminarnej aby rozebrac i ew wyczyścić)

Rozkręcvenie dysku byle gdzie to pewność że brudu naleci z pozornie czystego powietrza i cały misterny układ danych szlag trafi to na razie kompaktuję co tam pamietam jak było i kozystając z deszczowej pogopdy ... itd.

Pewna analogia historyczna gdzie misterny plan Pozytywistów jeszcze okołosienkiewiczowskich, okołoreymontowskich etc szlag trafia podobnie jak w Afganistanie plan próby ucywilizowania tej nacji.
Wystarczyło nieco uchylić pokrywy a już jakiś talibski kacyk daje ultimatum jakoby to jankesi i przydupasy mieli czas jakis określony na wycofanie
Jakieś Czarnki i przydupasy budują przekaz edukacyjny w zgoła innym kraju na wychowanie fanatyków "od małego" a dalej analogii nie bede szukał dość na tym że brudy jeszcze sprzed pierwszej wojny wyłażą tylko nie wiem kto i jaką pokrywę nadto uchylił?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

te kamienicce ormiańske w swietle zdjęć wyglądają ładnie , trzeba zadać pytanie do rady miasta zamoscia na co stawiaja czy na  turystyke czy na coś innego jak na turystyke także to trzeba odnawiać  bo z tego jest kasa , a przynajmiej bedzie jak połączy się reszta dróg do kategori S 

pokaż mi kraj który na turystyce do jakiegokolwiek znaczenia we świecie doszedł.
Turystyka czysto kulturowa oparta na zabytkach z przeszłości to robienie z siebie małp w skansenie zoologicznym i tańcowanie na pokaz jak - nie przymierzając - te pchły tresowane ...
pamiętam jeden jakiś festiwal ludowy w Kazimierzu Dolnym jeszcze za komuny gdzie na scenie wydzierała się staruszka bezzębna z osiemdziesięcioletnia tymi słowy - ../. "łoj dała bym ci dała;;"

Kultywowanie zabytków przeszłości jest dla nas samych i zgoła nie dla celów komercyjnych a.... dobra bo deszcze ustają aja połowy danych jeszcze nie przekopałem
Przy pogodzie i robotach polowych więcej pisuje do kawy lub obiadu niż teraz mam czas gdy nie ma roboty na zewn
ot taki paradoks

17 minut temu, Roman4321 napisał:

daj do fachowca

jak tak dłużej popada to odbuduje sam z innych nośników tak jak było bo własnie znalazłem spis pod linuksowym programem ghwere i tylko skrypt napisać a samo mi skompaktuje tylko zgrać na jeden nośnik no ale na razie problem bo nie mam wolnego 4TB pustego na taki myk ale pewnie taniej wyjdzie kupić nowy taki dysk niż płacić za odzysk tego starego
Ja już nalężę do tych co robią kopie zapasowe a tylko jeszcze nia do tych co na mirrorze czy RAID ale pewnie i to się zmieni.
Sama ilość informacji nikłą ma wartość jeśli nie jest usystematyzowana

z resztą nie tylko informacji bo i materialne wartości w bajzl;u stają się z majątku śmieciami

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
witejus napisał:

30 minut temu, DTaras napisał:

A Ty kto jesteś gwizdek pizdek?

piz*a to jest z was ,,żołnierzu"

Jak to w Ziemi Obiecanej było? Świnia rozprawiając o orle rozumowałaby podobnie...

Opublikowano (edytowane)

teraz akurat nie o informatyke chodzi jako taka ale o bajzel
Z najwartościowszej budowli po rozwaleniu jet tylko kupa bezwartościowych gruzów i nie zawsze kunszt najlepszych budowniczych jest w stanie odbudować w równej świetności.
Tu jest własnie ta analogia do polityki.
Najlepiej zorganizowane społeczności upadały gdy trafił sie głupiec na przywódczym stanowisku a ogół nazbyt takim głupcom zawierzał
otóż to jeden z takich głupków bo żołnierze tu nic do gadania nie mają. Oni rozkazy wykonują a nawet i Tusk (ghdzies czytałem) zgodził sie z koniecznoscią twardej obrony granic czym Budce (Borysowi ale nie temu - "just Borys" z "Facetów w czerni")brodę do bruku opuścił .
Tak - nawet w tefałenie przyznali ze nie dość stanowczo redaktor zareagował na taki chamstwo bo to jest rodzaj chamstwa gdy nazbyt wulgarna forma niszczy treść.
TAK -po wszystkich stronach sceny politycznej są idioci.

15 minut temu, DTaras napisał:

Uuu 4TB

no
od ponad ... ile to? od 1985r zbieraja mi sie dane t.j. odkąd mam, kontakt z informatyką no z resztą jeszcze zdigitalizowane VHS-y i audio z kaset skany starych zdjęć etc
no tak zupełnie to było tego nieco ponad 2,5TB a i tak sporo do wywalenia ale wiedziałem gdzie co jest a teraz kop sie przez płyty, co pomniejsze dyski czy stare laptopy a nawet dyskietki aby to odbudować
Może nie SAS ale RAID na jakim NAS-ie to i owszem.
Tylko kolejnym razem przyczyna utraty nie bedzie awaria z powodu zuzycia a np piorun czy o podobnego co całego NAS-a załatwi :D

nie iwiem jaki algorytm zastosować aby dane były i nadmiarowe i rozproszone i usystematyzowane dla szybkiego dostępu bez tego sakramenckiego - gdzie ja to qwa mam?! :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

tak na szybko to 0,5 zamienic na 0,7 i wypic a wtedy bedzie dobrze,choc pewnie wielu wrecz przeciwnie.

komu ma byc lepiej mnie- sprzedawcy zboz czy temu co je kupuje dla swin czy kur , mnie jak siano sprzedaje koniom czy wlascicelom hoteli dla koni ??

nie ma czegos takiego jak ogolny dobrobyt w rolnictwie. jedyne niewolnictwo daje jakas stabilizacje i gwarancje zarobku- mleko jakos sie jeszcze broni ale to gorzki kawalek chleba..

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, gregor1284 napisał:

Dobra a teraz tak zapytam. Co panowie byście chcieli zmienić, żeby to mam rolnikom było lepiej? 

partaczom też?
Nie powinno być wszystkim lepiej a tylko tym którzy na to zasługują i nie urzędnik powinien o tym decydować którzy to.
Nadal trzeba utrzymać presję na poprawę struktury agrarnej ku zwiększeniu średniej powierzchni gospodarstwa w produkcji roślinnej jak i skali w produkcji zwierzęcej i może nie rewolucyjnie ale nie tak wolno jak to dotychczas postępowało. Będzie to wbrew obecnym trendom "proekologicznym" ale tylko pozornie a dlaczego to wyjaśnienia na inną okazję jak i już wcześniej było dlaczego bardziej wiarygodny jest produkt wielkotowarowy od...
Rolnikiem nazywamy i jednohektarowca i właściciela tysięcy hektarów a to są skrajnie różne kategorie.
Dużo by można jeszcze ale uniwersalnym przykazaniem dla zdrowszych relacji gospodarczych ale i społecznych też jest jak najprostsze prawo, transparentne i na ile to możliwe - jednoznaczne nawet w kwestii i tych subwencji gdzie automatyzm np dopłat obszarowych może być wzorem dla innych regulacji.
Co i tak z oku na rok niemalże wzrasta komplikacja samych wniosków o owe dopłaty obszarowe jak i całej reszty praw nie tylko dotyczących rolnictwa.

Czy protekcjonizm nazbyt wielki to już jest kwestia dyskusyjna i może to na inną okazję choćby i w tym temacie

Rolnik to nie przyrodzona rasa ani nic co musi być przypisane dożywotnio. To jeszcze jedna profesja jak wszystkie inne i nikt nie musi być skazany na konieczność nakazu lub zakazu "rolnikowania" i od tego trzeba zacząć

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v